ΑΘΗΝΑ | ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ (28/11/19)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στα νέα μέτρα Κεραμέως. Και αυτή η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε από τη μειωμένη μαζικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες (και ιδιαίτερα πριν το Πολυτεχνείο) κάτι που σίγουρα είναι αναντίστοιχο με βάση τις ανάγκες της περιόδου.

Μια περίοδο κατά την οποία η επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές παίρνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βαθέματος με το νέο νόμο Κεραμέως. Εν όψει και της συνόδου των Πρυτάνεων αύριο είναι αναγκαίο να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα προς την ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων σε γραμμή συνολικής αντιπαράθεσης με τα νέα μέτρα με βασικό αίτημα αυτά να ανατραπούν.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, χωρίς όμως να έχουν όλοι πάρει απόφαση μέσω Γενικών Συνελεύσεων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι κατέβηκαν μέσω ΔΣ (αφού δεν είχε μπει Γενική Συνέλευση αυτή τη βδομάδα) ενώ αλλές σχολές με οριακές απαρτίες ή και αποφάσεις χωρίς απαρτία. Εξακολούθησε, επίσης, για μια ακόμη φορά η εμφάνιση λογικών τσιφλικιού και ηγεμονισμών από τις κυρίαρχες δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα καθώς κατέβηκαν δύο πανό φοιτητικών συλλόγων (ένα που ελέγχεται από την ΚΝΕ κι ένα από τα ΕΑΑΚ). Αυτές οι αδιέξοδες λογικές εμφανίστηκαν και κατά τη διάρκεια του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων στο κάτω Πολυτεχνείο, καθώς υπήρξε μπλοκάρισμα της διαδικασίας από τις δυνάμεις αυτές για το ποιος ελέγχει τον κάθε σύλλογο και άρα πρέπει να κάνει τοποθέτηση εκ μέρους του. Όλα αυτά σίγουρα λειτουργούν αποσυγκροτητικά για τη διαδικασία και δεν έχουν να συμβάλλουν σε τίποτα.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις κατεβήκαμε στο δρόμο με δικό μας πανό και συγκροτημένο μπλοκ φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα νέα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα σε σπουδές – δουλειά – ελευθερίες αλλά και στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων καταθέτοντας τη δική μας πολιτική άποψη. Ταυτόχρονα, κόντρα στη λογική που κατατίθεται από τις άλλες δυνάμεις ώστε ο νόμος «να μείνει στα χαρτιά» ή «να μην κατατεθεί», προβάλλαμε την αναγκαιότητα διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων κάθε βδομάδα σε κάθε σύλλογο και ταυτόχρονα τη συμμετοχή σε νέες κινητοποιήσεις ώστε να νέα μέτρα να ανατραπούν. Οι υπόλοιπες λογικές, όσο «αγωνιστικές» κι αν φαίνονται, με τη συνθηματολογία τους ουσιαστικά αποδέχονται ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν και άρα μετατρέπουν μια κεντρική αντιπαράθεση σε επί μέρους, δείχνοντας για μία ακόμη φορά την ενεμπιστοσύνη που τους διακατέχει για τη δύναμη των φοιτητών και το κίνημα που πρέπει να συγκροτήσουν.

Το φοιτητικό κίνημα μπορεί να συγκροτηθεί μόνο στα δικά του πόδια και όχι να κυνηγάει απόσπαση τοποθέτησης από Πρυτάνεις και καθηγητές, αλλά μέσα από τις δικές του διαδικασίες να έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με όλους όσους είναι οι φορείς της επίθεσης μέσα στα πανεπιστήμια. Με αυτό το σκεπτικό καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη σύνοδο των Πρυτάνεων ώστε να καταγγελθούν μαζικά να νέα μέτρα.

Εν όψει 6ης Δεκέμβρη είναι σημαντικό η νεολαία αλλά και συνολικά ο λαός να διαδηλώσει απέναντι στην τρομοκρατία και την καταστολή του συστήματος που δε διστάζει ακόμα και να δολοφονεί και να αθωώνει τους δολοφόνους του. Πρέπει να βγούμε μαζικά στο δρόμο απέναντι στην πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής αλλά και συνολικά στην πολιτική του συστήματος που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ 6Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ