ΑΘΗΝΑ| Ανταπόκριση από τη διαδήλωση ενάντια στο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη (15/4)

Με τη συμμετοχή περίπου δύο χιλιάδων φοιτητών πραγματοποιήθηκε η σημερινή διαδήλωση στα Προπύλαια ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Στη διαδήλωση συμμετείχαν με πανό, μεταξύ άλλων,  οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η σημερινή μέρα συμπίπτει χρονικά με το όριο που έθεσε ο Χρυσοχοΐδης για την έναρξη λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), αν και δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα οι λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου.

Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ήδη τη σταδιακή εφαρμογή του νόμου. Ήδη έσπευσαν τα περισσότερα τμήματα να δηλώσουν συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων από τα ΑΕΙ. Παράλληλα, πρυτανείες όπως αυτή του ΕΜΠ καλούν την αστυνομία να επέμβει στο χώρο του ασύλου ενάντια σε κινήσεις φοιτητών. Αποδεικνύει με αυτούς τους τρόπους το καθηγητικό κατεστημένο ότι βρίσκεται σε εχθρική θέση προς τους φοιτητές. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις παθογένειες του κινήματος και την αποσυγκρότηση των Συλλόγων και ετοιμάζει νέο νόμο-πλαίσιο.

Δυστυχώς, όμως, δυνάμεις με κυρίαρχες την ΚΝΕ και τα ΕΑΑΚ επιμένουν στη συνδιαλλαγή με πρυτάνεις και καθηγητές ζητώντας «στήριξη» από τους παραπάνω. Στην ίδια λογική κινούνται και τα λεγόμενα «αντι-μαθήματα», στα πλαίσια της λεγόμενης «επαναοικειοποίησης» των σχολών. Η κατεύθυνση αυτή είναι αντιπαραθετική προς την ανάγκη πραγματοποίησης Γενικών Συνελεύσεων και τη δημιουργία μαζικής κίνησης στους συλλόγους. Η υποκατάσταση των ΓΣ περνάει μέσα από τα συντονιστικά-κομπρεμί ανάμεσα σε ΚΝΕ και ΕΑΑΚ, τα οποία παραλύουν τη δράση των Συλλόγων και προσπαθούν να «καπελώνουν» κάθε δράση.

Όσο κι αν φαντάζει διαφορετική η πολιτική βάση στην οποία κινείται, με αντίστοιχο τρόπο λειτουργεί και ο αναρχικός χώρος: έξω από τις ΓΣ (ακόμα και με τραμπούκισμα προς όσους συμμετέχουν σε ΓΣ), σε καταλήψεις χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση από τους Συλλόγους, σε «επαναοικειοποίηση» σχολών. Ουσιαστικά λειτουργώντας εξίσου «από τα πάνω» και αναπαράγοντας περισσότερα αδιέξοδα.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις καλέσαμε και συμμετείχαμε σε αρκετές απόπειρες Γενικών Συνελεύσεων στην Αθήνα. Μετά από πολλές βδομάδες φάνηκαν κάποια στοιχεία μαζικότητας και ανάγκης των φοιτητών να ξαναβρεθούν στους Συλλόγους τους. Επιμένουμε στην κατεύθυνση ανατροπής του νόμου 4777/2020. Χωρίς αυταπάτες για το καθηγητικό κατεστημένο και για το ενδεχόμενο μιας καλύτερης κυβέρνησης που υποτίθεται ότι θα καταργήσει το νόμο. Πρέπει να συνεχίσουμε με νέες διαδηλώσεις το επόμενο διάστημα και να μην κηρυχθεί λήξη αγώνων ενόψει Πάσχα.