ΑΘΗΝΑ| Ανταπόκριση από τη μαθητική κινητοποίηση (24/9)

Με αρκετή μαζικότητα (περίπου 1500 άτομα) πραγματοποιήθηκε η μαθητική διαδήλωση στις 24/9 στα Προπύλαια. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τα ανεπαρκή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας με τα οποία το υπουργείο παιδείας προχώρησε στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και τα βάρβαρα μέτρα που έρχονται να εξοντώσουν μαθητές και φοιτητές (ήδη ψηφισμένοι νόμοι ή νομοσχέδια που είναι προς ψήφιση). Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση πορεύτηκαν με δικό τους μπλοκ.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, ειδικά εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης των συναθροίσεων με περισσότερα από 9 άτομα. Δυστυχώς όμως δεν αποτυπώθηκε στον δρόμο το πρώτο κύμα καταλήψεων και πολλά σχολεία που είχαν κατάληψη εν τέλει δεν εμφανίστηκαν στη διαδήλωση.

Ένα άλλο γεγονός άξιο αναφοράς και καταγγελίας, είναι ότι εν μέσω κινηματικής νηνεμίας και αποσυγκρότησης, δυνάμεις της κυρίαρχης ρεφορμιστικής αριστεράς δεν σταμάτησαν τους μικροηγεμονισμούς τους, εμφανίζοντας συγκεκριμένα πάλι δύο πανό φοιτητικών συλλόγων (ένα που έλεγχε η ΚΝΕ και ένα που έλεγχαν τα ΕΑΑΚ). Όπως είναι επόμενο δεν πραγματοποιήθηκε ενιαία πορεία, γεγονός τουλάχιστον προβληματικό, που διασπά την ενιαιότητα μαθητικού και φοιτητικού κινήματος, πόσο μάλλον σε μια περίοδο, που οι διαδηλώσεις είναι απαγορευμένες βάσει νόμου.

Ανεξάρτητα από τις προβληματικές αυτές, οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν. Η κυβέρνηση με όχημα την πανδημία βάθυνε την επίθεση στον λαό και τη νεολαία και προφανώς και στην εκπαίδευση. Οι καταλήψεις στα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν και οι διαδηλώσεις να ενταθούν. Μόνο ένα μαζικό κίνημα με μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς μπορεί να απαντήσει στην όξυνση της επίθεσης στην εκπαίδευση. Είναι δεδομένο, ότι με τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και της πολιτικής ζωής να προχωράει, το σύστημα θέλει να χτυπήσει τη νεολαία που παλεύει και αντιστέκεται. Δε θα πειθαρχήσουμε και δε θα υποταχθούμε. Μαθητές φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δίκια μας.