ΑΘΗΝΑ| Ανταπόκριση από τη σύσκεψη για διοργάνωση πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης (8/9)

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που είχαν καλέσει Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, 18.30 στην Νομική με κύριο ζήτημα την απάντηση απέναντι στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων, την Αξιολόγηση αλλά και το σύνολο της επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εκπαίδευσης, από το νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Παρευρέθηκαν οι Λαϊκή Δράση, ΑΡΑΣ, νΚΑ, Ροσινάντε, ΟΡΜΑ. Εισηγητικά τέθηκε ότι η ευρύτητα της επίθεσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς είναι τέτοια που απαιτεί να απαντηθεί με όρους υπεράσπισης ευρύτερα του λαϊκού δικαιώματος στις σπουδές.

Η πρόταση μας έθεσε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και κινητοποίηση σε φοιτητικούς συλλόγους, σχολεία, σωματεία με στόχο απεργιακές συγκεντρώσεις.

Βέβαια παρότι η αρχική μας πρόταση ήταν για διαδήλωση στις 14 Σεπτέμβρη, μετά από την σημερινή απόφαση της ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ να καλέσει γενικά και αόριστα συλλαλητήριο στις 15 του μήνα, αναπροσαρμόσαμε την πρότασή μας ώστε να μην υπάρχουν δυο αντιπαραθετικά καλέσματα. Ωστόσο, ενδεικτικό της πολιτικής διάθεσης των συνδικαλιστικών ηγεσιών αποτελεί το ότι δεν αναφέρεται πουθενά προς ώρας κάλεσμα για ώρα και μέρος, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία κουβέντα για την ΕΒΕ και την τράπεζα θεμάτων. Απέναντι σε αυτή την έωλη κατάσταση, η νέα πρότασή μας ήταν να γίνει διαδήλωση εκείνη τη μέρα, με σαφές διακριτό πολιτικό στίγμα σύγκρουσης με την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν τεθεί αντίστοιχη κατεύθυνση από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Υπήρξε συμφωνία από τις δυνάμεις που τοποθετήθηκαν ως προς την πολιτική στοχοθεσία της σύσκεψης και για το ότι πρέπει να γίνει άμεσα κινητοποίηση. Ωστόσο, από κάποιες δυνάμεις υπήρξε δυστοκία στο να συμφωνηθεί μια κοινή συγκέντρωση ώστε να πραγματοποιηθεί πορεία, εκφράζοντας ενδοιασμούς ως προς το αν ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ καλέσουν τελικά συγκέντρωση απευθείας στο Σύνταγμα.

Από τη μεριά μας ξεκαθαρίστηκε ότι είναι λάθος πολιτικά να υποταχτούμε σε ένα μεσοβέζικο -όπως για την ώρα δείχνει- κλίμα που ουσιαστικά δεν ευνοεί επουδενί τη συγκρότηση κινητοποιήσεων και ότι πρέπει άμεσα να καλεστεί διακριτή συγκέντρωση από τα Προπύλαια, που να εκφράσει την αγωνιστική διάθεση ενός κόσμου, κόντρα στην αναμονή και την υποταγή απέναντι στο υπουργείο με τη μορφή της διαδήλωσης με συγκεκριμένο κάλεσμα προς το λαό. Έτσι λοιπόν συμφωνήθηκε η διάθεση να γίνει συγκέντρωση στις 15 από αρκετές δυνάμεις και να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες κάλεσμα όπως επίσης και να βρίσκονται σε συνεννόηση οι συμμετέχοντες ώστε να προσδιοριστούν πιθανά επόμενα βήματα ώστε να υπάρξει και συνέχεια των κινητοποιήσεων. Να γίνει ένα πρώτο βήμα λοιπόν ώστε να ακολουθήσουν συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και σπουδών, νέες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Ούτως ή άλλως την ώθηση για να βγει ο κόσμος στο δρόμο δε θα τη δώσουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά η διάθεση δυνάμεων κι ενός κόσμου να πάρει πάνω του τη συγκρότηση κινήματος, απεργιακών κινητοποιήσεων και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.