ΑΘΗΝΑ | ΑΣΟΕΕ: Για τη διαδικασία φοιτητικών εκλογών στο Φ.Σ.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Για άλλη μια φορά, εν όψει Φοιτητικών Εκλογών, οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους προβληματικούς όρους που αφορούν τη συγκρότηση του Συλλόγου μας. Όροι αρνητικοί, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί σε μια πορεία χρόνου, με διαδικασίες εκλογών εκτός του χώρου Ασύλου και της ΑΣΟΕΕ –όταν αυτές δεν διακόπτονταν από τραμπούκικες επιθέσεις- με κατάληξη τη μη ύπαρξη Συλλόγου όλον τον περασμένο χρόνο.

Για αυτή την κατάσταση οι ουσιαστικές ευθύνες βαραίνουν τις κυρίαρχες, συστημικές δυνάμεις ΠΑΣΠ – ΔΑΠ. Είναι αυτές οι δυνάμεις που με την παρέμβασή τους όλα αυτά τα χρόνια μες στο σύλλογο, έχουν καλλιεργήσει στις συνειδήσεις των φοιτητών τον ατομικό δρόμο, τις πελατειακές σχέσεις, τις λογικές ανάθεσης και τελικά την απομάκρυνσή τους από τις συλλογικές διαδικασίες (πχ Γενικές Συνελεύσεις) και την αποπολιτικοποίησή τους. Σε αυτό το έδαφος πατάει η αδυναμία των φοιτητών να υπερασπιστούν τα όργανα και τις συλλογικές τους διαδικασίες (βλ. Φοιτητικές εκλογές) δίνοντας έτσι χώρο στην ΠΑΣΠ να αντιμετωπίζει το Σύλλογο σαν τσιφλίκι της.

Αυτό αποτυπώνεται και στις φετινές φοιτητικές εκλογές, στις οποίες η ΠΑΣΠ θέλει να στήσει μια διαδικασία φιάσκο, χωρίς αυτό να αποτελεί συλλογική απόφαση των ίδιων των φοιτητών και μάλιστα σε χώρο εκτός ΑΣΟΕΕ και Λαϊκού Ασύλου. Χαρακτηριστικό είναι το σαμποτάρισμα και η λάσπη, από μεριάς της, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια Γενικής Συνέλευσης η οποία έθετε στους ίδιους τους φοιτητές την αναγκαιότητα να συζητήσουν τους όρους διεξαγωγής των Φοιτητικών Εκλογών. Έτσι πίσω από κλειστές πόρτες και με τους φοιτητές στην απ’ έξω θέλει να σύρει τις εκλογές στο γήπεδο Σπόρτινγκ, θέτοντας μάλιστα την «απόφασή» της με όρους «αποφασίζουμε και διατάζουμε» τόσο απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις όσο και απέναντι στον ίδιο το Σύλλογο. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει ξεκάθαρα τι εννοεί δημοκρατική και ενιαία διαδικασία συγκρότησης Συλλόγου.

Απέναντι σε αυτούς τους εκβιαστικούς όρους, έγινε προσπάθεια από τις υπόλοιπες δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή εκλογών σε χώρο της ΑΣΟΕΕ. Η πρόταση για το κτήριο της οδού Τροίας βρήκε μόνη αντίθετη την ΠΑΣΠ αποδεικνύοντας ότι δε θέλει τη συγκρότηση Συλλόγου όσο κι αν προσπαθεί να εμφανίζεται σαν υπέρμαχος αυτής. Σύμμαχός της στάθηκε η πρυτανεία, η οποία αρνείται την παραχώρηση του χώρου και εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία Συλλόγου, στέκεται εχθρικά στη συγκρότηση του. Στάση την οποία επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία όταν δεν ακυρώνει μαθήματα για τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων. Παρόλα αυτά, ακόμα και απ’ αυτή τη συσπείρωση δυνάμεων φάνηκε ότι δεν είναι κοινή λογική για όλους η αναγκαιότητα συγκρότησης του Συλλόγου. Πράγμα που εκδηλώθηκε και με την οχύρωση συγκεκριμένων δυνάμεων πίσω από τις μεταξύ τους διαφωνίες (βλ. ΔΑΠ – ΚΝΕ) που αφορούσαν ζητήματα σχετικά με τη διασφάλιση των δημοκρατικών όρων της διαδικασίας, που και οι δύο επικαλούνταν.

Είναι γνωστό ότι η ΔΑΠ αποτελεί τον κύριο εκφραστή του συστήματος μες στα Πανεπιστήμια και δεν έχει καμία διάθεση να διασφαλίσει τη διαδικασία συγκρότησης του φοιτητικού συλλόγου, με δημοκρατικούς όρους και μάλιστα σε χώρο Ασύλου. Για αυτό και αρνούνταν πεισματικά να δεσμευτεί για εκλογές χωρίς κρατική παρέμβαση και κάμερες. Ωστόσο η αναζήτηση μιας πρότασης διεξόδου ακόμη και με την αποδοχή της ΔΑΠ, τουλάχιστον από μεριάς μας, έγινε με το σκεπτικό δημιουργίας όρων διασφάλισης του χώρου στη βάση συσπείρωσης της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν στο Σύλλογο.

Όσο μας αφορά, έχουμε κινηθεί όλη την προηγούμενη χρονιά, για όλα τα ζητήματα που άνοιξαν στη σχολή μας, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης και πολιτικής λειτουργίας του Συλλόγου. Θεωρώντας τον το μοναδικό σημείο αναφοράς για όλους τους φοιτητές και ως τον χώρο πολιτικής τους συγκρότησης και δράσης, πρωτοστατήσαμε στην προπαγάνδηση όλων των Γενικών Συνελεύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των εκλογών, ακόμα κι όταν αυτό υποβαθμίζονταν από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αντιπαρατεθήκαμε πολιτικά σε απόψεις της κυρίαρχης αριστεράς που θεωρούν αποσυγκροτητικές τις προσπάθειες Γενικών Συνελεύσεων, που παρακάμπτοντας το Σύλλογο καλούν τους φοιτητές να συσπειρωθούν σε διαφορετικές μορφές οργάνωσης (επιτροπές αγώνα, τμηματικές συνελεύσεις) και τους αποπροσανατολίζουν, με τα προτάγματά τους, από τα πραγματικά επίδικα που θέτει η επίθεση του συστήματος στα δικαιώματά μας (Χτύπημα Λαϊκού Ασύλου – Ναρκωτικά, Εντατικοποίηση όρων σπουδών – Κηνύγι γνώσης κ.α.).

Με βάση αυτή τη λογική και ιεραρχώντας πρωτίστως την αναγκαιότητα συγκρότησης Συλλόγου, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν εκλογές, κόντρα στο αρνητικό ιστορικό που διαμορφώνεται και περιγράφεται από την ανυπαρξία του. Δεν αναγνωρίζουμε την παρωδία που στήνει η ΠΑΣΠ στο Σπόρτινγκ και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί διαδικασία φοιτητικών εκλογών.. Εμεις δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να υποταχθούμε στους εκβιασμούς της ΠΑΣΠ που βλέπουν το σύλλογο σαν τσιφλίκι τους και στις πρακτικές τους που έχουν καταφέρει να εκφυλίσουν όλες τις διαδικασίες του Συλλόγου. Θεωρούμε αναγκαία την διεξαγωγή συνέλευσης, ως μία διαδικασία που οι φοιτητές θα βγουν μπροστά, θα ορίσουν και θα αποφασίσουν οι ίδιοι τους όρους των εκλογών τους και την τύχη του Συλλόγου τους. Κόντρα στην κατάσταση που επικρατεί και στην λογική των αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες, με τους φοιτητές να είναι στην απ' έξω και παθητικοί θεατές των παιχνιδιών που παίζονται στην πλάτη του Συλλόγου. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να διεξαχθεί άμεσα η διαδικασία των εκλογών για τον Σύλλογο της ΑΣΟΕΕ. Μία διαδικασία που θα διασφαλιστεί από την ενεργή πολιτική συμμετοχή των φοιτητών και όχι από τις διαθέσεις της πρυτανείας ή ακόμη περισσότερο από την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής και συνολικά του κράτους. Η διενέργεια των φοιτητικών εκλογών σε νέα ημερομηνία στο χώρο της ΑΣΟΕΕ θα βοηθήσει το σύλλογο να κάνει ένα πρώτο βήμα στην συγκρότηση του στην κατεύθυνση αντίστασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας για σπουδές-δουλειά-ελευθερίες.