ΑΘΗΝΑ | ΑΣΟΕΕ: Όχι στην Ηλεκτρονική Ψηφοφορία

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και καθώς οι σχολές παραμένουν κλειστές, “ενημερωθήκαμε” μέσω facebook πως οι “Ανεξάρτητοι Φοιτητές ΑΣΟΕΕ” θέλουν να κάνουν ηλεκτρονική ψηφοφορία την Παρασκευή 20/3! Χρησιμοποιούν ως πρόφαση την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης για την “αποτροπή των συναθροίσεων”, για να περάσουν τάχα “δημοκρατικά και ανεξάρτητα” τις πολιτικές επιδιώξεις του ίδιου του συστήματος και των εκφραστών του (κυβέρνηση, υπουργείο, πρυτανεία κλπ). Θέλουν να μετατρέψουν την κρίση του κορονοϊού σε ευκαιρία χτυπήματος των συλλογικών μας διαδικασιών! Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό άλλοι “ανεξάρτητοι” φίλοι τους έκαναν ηλεκτρονική ψηφοφορία στο σύλλογο Μηχανολόγων – Μηχανικών ΕΜΠ, σε μια διαδικασία που όχι μόνο έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των φοιτητών, αλλά έγινε για να αναιρεθούν οι αποφάσεις που είχε πάρει ο φοιτητικός σύλλογος λίγες ώρες πριν, με τη διοίκηση της σχολής, που ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στις σχολές, εξέθεσε στοιχεία μελών του συλλόγου.

Ενώ λοιπόν, πέραν της Γενικής Συνέλευσης της 20/11 (όπου ψηφίστηκε το πλαίσιο τους για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες), έλαμψαν δια της απουσίας τους σε ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες συλλογικές διαδικασίες (ακόμα και σε εκείνη που “καλούσαν” υποτίθεται οι ίδιοι μέσω του πλαισίου τους), προσπαθούν να περάσουν τώρα “έντεχνα” διάφορα μέτρα που μόνο “αθώα” δεν είναι! Τα πιο τρανταχτά είναι ο περιορισμός και ο έλεγχος τις αφισοκόλλησης (από ποιους ρωτάμε εμείς; από την Πρυτανεία ή απευθείας από τις αστυνομικές δυνάμεις;) και επίσης η πρόταση ότι: “Σε περίπτωση απόφασης διακοπής των σπουδών για οποιοδήποτε λόγο (σημείωση δική μας: από μια κατάληψη μέσω απόφασης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου;) που δεν έχει εγκριθεί απο ηλεκτρονική ψηφοφορια, τα μαθήματα θα πρέπει να συνεχίζονται ηλεκτρονικά”. Την “συμπληρώνουν” κι άλλες “εποικοδομητικές προτάσεις” όπως η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης και η μονιμοποίηση της πραγματοποίησης διαδικτυακών μαθημάτων ακόμα μετά το πέρας της καραντίνας.

Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να αναγνωρίσει αυτή τη διαδικασία, αλλά να την καταγγείλει και να μαζικοποιήσει τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου, το μόνο όργανο που έχει για να δώσει απαντήσεις στην επίθεση που βιώνει.

Γιατί η ηλεκτρονική ψηφοφορία:

Δεν είναι δημοκρατική διαδικασία. Ποιος εκδημοκρατισμός του πανεπιστημίου όταν καλείται ο φοιτητής να ψηφίσει εξ αποστάσεως, χωρίς δημοκρατικό διάλογο και ζύμωση απόψεων, εκτεθειμένος στην κυρίαρχη ιδεολογία που το βομβαρδίζει νυχθημερόν μέσω των ΜΜΕ και των social media; Μιλάνε για δημοκρατία αυτοί που μας θέλουν απομονωμένους, μπροστά από μια οθόνη να πατάμε ένα κουμπί για να επικυρώνουμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Αυτοί που φέρνουν μέσα στις σχολές τα ΜΑΤ, χτυπούν φοιτητές και εργαζόμενους. Αυτοί που ετοιμάζουν σκληρά ταξικά μέτρα στην εκπαίδευση και μας προορίζουν στη μετανάστευση, που θέλουν να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε ή να πεθάνουμε δουλεύοντας. Αυτοί που χτυπούν πρόσφυγες και παιδιά και τους χρησιμοποιούν ως εργαλείο για τα συμφέροντά τους.

Δεν εξασφαλίζει την ανωνυμία και το απόρρητο της ψήφου. Αλήθεια, υπό ποιανού τον έλεγχο είναι το σύστημα ZEUS που επιλέχθηκε; Είναι γελοίο! Αυτοί που έχουν τα μέσα για να παραποιήσουν τα αποτελέσματα είναι αυτοί που μιλούν και για το «αδιάβλητο», την «ανωνυμία» και το «απόρρητο». Καλύτερος τρόπος παραποίησης και νοθείας των αποτελεσμάτων από την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν υπάρχει! Στο σημερινό αστικό σύστημα της σαπίλας, των τηλεφωνικών υποκλοπών και της παραβίασης θεμελιωδών ελευθεριών, έχουν το θράσος να επικαλεστούν το απόρρητο της ψήφου, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας;

Είναι μέτρο καταστολής. Είναι μέτρο πολιτικού ελέγχου των διαδικασιών των φοιτητών από το κράτος και την κυβέρνηση. Μας θέλουν αποχαυνωμένους μπροστά από μία οθόνη, να αναθέτουμε το μέλλον μας σε άλλους. Μας θέλουν απομονωμένους για να μας χτυπούν πιο εύκολα, να μη συζητάμε δια ζώσης για να μη μάθουμε ποτέ τη δύναμη της συλλογικής πάλης και του αγώνα! Θέλουν να χτυπήσουν την οργανωμένη δράση και το συνδικαλισμό μέσα στις σχολές (πρόταση για αφισοκόλληση), ενώ ευθυγραμμίζονται πλήρως με το αφήγημα και τις “προτάσεις” της κυβέρνησης. Από πλευράς συστήματος γίνεται μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε συλλογική διαδικασία. Γιατί μαζί με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες επιβάλλουν το 50%+1 στα σωματεία, ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, εκβιάζουν με πρόστιμα αριστερά σχήματα και αγωνιστές. Το σύστημα θέλει να καταστείλει κάθε εστία αγώνα πριν καν αρχίσει, γιατί η πολιτική της επίθεσης εγκυμονεί αντιδράσεις. Γιατί η υπουργός Κεραμεώς ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο στην κατεύθυνση της παιδείας των λίγων και εκλεκτών και φοβούνται το ενδεχόμενο να βρεθεί το φοιτητικό σώμα οργανωμένο απέναντί τους!

Πόσο “ανεξάρτητο” και “μακριά από κόμματα” μπορεί να είναι ένα πλαίσιο το οποίο στην ουσία θέτει ακριβώς τα ίδια ζητήματα με αυτά που αναδεικνύει το ίδιο το σύστημα, η κυβέρνηση και η παράταξή της η ΔΑΠ; Γιατί ας έχουμε κάτι ξεκάθαρο, η εναντίωση στην κατάληψη και η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι απόψεις που όχι μόνο δεν είναι “ανεξάρτητες” αλλά αντίθετα έχουν μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση: ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ. Είναι χαρακτηριστική η αδυναμία που έχουν οι “ανεξάρτητοι” εκπρόσωποι να αρθρώσουν έστω και δύο προτάσεις για όλα όσα πραγματικά βρίσκεται αντιμέτωπος ο φοιτητικός μας σύλλογος, για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, για την εργασιακή προοπτική και το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Όχι γιατί “δεν έχουν μελετήσει καλά το θέμα” αλλά γιατί πολύ απλά ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ με όποιο μανδύα κι αν προσπαθούν να το ντύσουν. Τέτοιες απόψεις βρίσκονται κόντρα στα δικαιώματά μας και στέκονται ενάντια στην αναγκάια πάλη που οφείλουμε να διεξάγουμε για να υπερπασπιστούμε το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Να τους γυρίσουμε την πλάτη!

Όσο για τα διαδικτυακά μαθήματα η παρακαταθήκη που θα αφήσουν θα είναι αρνητική για το μέλλον μας. Κάθε φορά που χάνεται για οποιοδήποτε λόγο ένα μάθημα (π.χ. αργίες, απεργίες ΜΜΜ, συνελεύσεις, καταλήψεις) θα σπεύδουν να το αναπληρώσουν ηλεκτρονικά και θα μπει στην ημερήσια διάταξη ακόμα μεγαλύτερη αύξηση και ελαστικοποίηση του ωρολογίου προγράμματος. Η μόνη πραγματική λύση στη διακοπή μαθημάτων είναι η μείωση της ύλης. Δεν πρέπει να δεχτούμε να τελειώσει η εξεταστική μας τον Αύγουστο, ούτε να έχουμε μια εξεταστική fast track δίνοντας δύο και τρία μαθήματα κάθε βδομάδα. Δεν πρέπει να πληρώσουμε τα σπασμένα της πανδημίας. Πρέπει να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης και προστασία της υγείας του λαού.

Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με τη σχολή κλειστή και τον Φοιτητικό Σύλλογο να μην μπορεί να διεξάγει Γενική Συνέλευση, να μη νομιμοποιήσουμε την αντιδημοκρατική διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Να θέσουμε από τώρα τους όρους ώστε όταν ανοίξουν οι σχολές να ξαναβρεθούμε μαζικά στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου, ώστε να συζητάμε, να αποφασίζουμε και να δρούμε συλλογικά κόντρα στην επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές, ανεξάρτητα από το κράτος και τους μηχανισμούς του. Να σηκώσουμε το κεφάλι από την οθόνη και να ξαναβρούμε το διπλανό μας!

  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΝΘΩΠΙΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ – ΟΧΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ-ΣΦΑΓΕΙΑ

  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

  • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ - ΥΓΕΙΑ