ΑΘΗΝΑ| Γεωπονικό: Πάλη για την ανατροπή του νομού Κεραμέως – Έξω η ασφάλεια και η αστυνομία από τις σχολές μας

Την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε στην βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έκανε για άλλη μια φορά ευκαιρία την πανδημία και τις κλειστές σχολές για να προχωρήσει σε μια επίθεση τομή προς τα κεκτημένα δικαιώματα λαού και νεολαίας σε σπουδές και ελευθερίες. Ο Νόμος -πλέον- Κεραμέως φέρνει μια βαθιά ταξική πολιτική στις σπουδές, μια πολιτική πειθάρχησης και εντατικοποίησης, την διάλυση κάθε έννοιας πολιτικών – συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ποινικοποίηση κάθε μορφής οργάνωσης και αγώνα των φοιτητών.

Πριν καλά-καλά μπει σε εφαρμογή ο νέος νόμος, από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση έβγαλε το χαφιεδότσουρμο της ασφάλειας στις σχολές. Σε διάφορες σχολές παρατηρήθηκε η παρουσία ασφαλιτών στους χώρους ασύλου. Την Δευτέρα στο Γεωπονικό, άνδρας της ασφάλειας φάνηκε να τσεκάρει και εν τέλη να απειλεί φοιτητές-μέλη του σχήματος της ΣΑΡΑΦ που βρίσκονταν στον φυσικό τους χώρο, την σχολή τους, στο χώρο του ασύλου. Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως και η πρόσφατη δίωξη φοιτητή – συνδικαλιστή του ΕΚΠΑ για την συμμετοχή του σε πορεία το ‘19(!) δεν είναι τυχαία. Έρχονται να κάνουν σαφές από την μεριά της κυβέρνησης, του συστήματος και των φερέφονών τους μέσα στις σχολές (βλ.Πρυτάνεις και μεγαλοκαθηγητές) ότι η πολιτική που υπηρετούν είναι η ίδια και εκφράζεται μέσα από το πρόσφατα ψηφισμένο νόμο. Θα πράξουν από κοινού ό,τι μπορούν για να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί κατά γράμμα και χωρίς καθυστερήσεις, και όχι για να “μείνει στα χαρτιά”.

Αποτελεί μια σαφή εικόνα από το τοπίο που θέλουν να διαμορφώσουν. Αυτή των αστυνομοκρατούμενων σχολών, είτε με ΜΑΤ, είτε με ασφαλίτες να μας θυμίζουν εποχές που δρούσε το σπουδαστικό της ασφάλειας – την εικόνα της παιδείας των λίγων και εκλεκτών που όσοι καταφέρνουν να σπουδάζουν θα δέχονται  ποινές  αν τολμούν να αντιστέκονται και να διεκδικούν τα δίκια τους.

Αντίστοιχα με την σειρά της, η στάση της πρυτανείας του ΓΠΑ, μπρόστα στην καταγγελία και το ψήφισμα του ΔΣ του ΦΣ για το σουλάτσο που έκοβαν οι ασφαλίτες στην σχολή, ήταν να στοχοποιήσει και να κατανομάσει ως λασπολόγους τους φοιτητές και το συγκεκριμένο σχήμα που δέχτηκε τις απειλές, αποσιωπώντας την παρουσία της ασφάλειας μέσα στο χώρο του ασύλου. Σίγουρα κάνει ξεκάθαρο πως όσες κορώνες περί εναντίωσης στην πανεπιστημιακή αστυνομία και αν υπογράψανε διάφοροι Πρυτάνεις, όπως και αυτή του ΓΠΑ, στην πραγματικότητα είναι αυτοί που θα κλιθούν να φέρουν σε πέρας την υλοποίηση αυτού του νόμου. Γίνεται ξεκάθαρο ξανά, ότι οι φοιτητές δεν έχουμε και δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο τους. Ο μόνος δρόμος που μένει στους φοιτητές είναι η συνέχιση των μαζικών διαδηλώσεων και οι Γενικές Συνελεύσεις, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οργανωθούμε και να παλέψουμε να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ο νόμος Κεραμέως. Άλλωστε το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι μπόρεσε με τους μαζικούς του αγώνες να ανατρέψει ήδη ψηφισμένους νόμους. Δεν χρειαζόμαστε την θέση και την άποψη της κάθε Πρυτανείας μπας και γλιτώσουμε από την εφαρμογή του νόμου. Χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση του φοιτητικού μας συλλόγου, των γενικών μας συνελεύσεων και τη συσπείρωση των διαδηλώσεών μας στους δρόμους για να πάρουν πίσω το νόμο – έκτρωμα που ψήφισαν.

Με γνώμονα την δυναμική των κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν, καλούμαστε να συμβάλλουμε στη συνέχεια αυτών, καλώντας Γενικές Συνελεύσεις, στην κατεύθυνση της οργάνωσης μαζικού αγώνα με κεντρικό αίτημά μας την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ. Στον αγώνα αυτόν, τους συμμάχους μας πρέπει να τους αναζητήσουμε στους ίδιους τους συμφοιτητές μας, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους γονείς μας και όχι στους μεγαλοκαθηγητές και τους Πρυτάνεις. Γιατί είναι αυτοί που στο παρελθόν απειλούσαν με χαμένα εξάμηνα τους φοιτητές όποτε έκαναν καταλήψεις και σήμερα ενώ κόβουν βόλτες ασφαλίτες στις σχολές, μας κατηγορούν ξανά.

Λόγω αυτών, στηρίζουμε την κινητοποίηση στην Πρυτανεία της σχολής, καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο περιστατικό, καλούμε όμως πρωτίστως μαζικά τον σύλλογο και τις απευθυνόμενες σε αυτόν δυνάμεις σε άμεση διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης την επόμενη βδομάδα. Καθώς και σε συμμετοχή στην συγκέντρωση στις 18/2, στις 13:00, στα Προπύλαια, ενάντια στον νόμο Κεραμέως.

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ – ΜΕ ΟΠΛΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ