ΑΘΗΝΑ | Ιατρική: ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η περίοδος από την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβερνητική δύναμη έως σήμερα φανέρωσε τον αρνητικό συσχετισμό σε βάρος λαού και νεολαίας που διαμόρφωσαν οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ . Από πλευράς κυβέρνησης-συστήματος, έχει ανοίξει μια βεντάλια επίθεσης που δυσχεραίνει τους όρους ζωής τόσο της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας (Άσυλο,διαγραφές, βαση 10), όσο και του κόσμου της εργασίας (ασφαλιστικό,απεργίες-σωματεία). Από την άλλη πλευρά, στους κόλπους νεολαίας και λαού υπάρχει έντονος αναβρασμός, που εκφράζεται με μαζικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες ηταν οι μαζικές πορείες για την καταγγελία της καταστολής φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ, για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και για την καταγγελία της κρατικής δολοφονίας του Αλ.Γρηγορόπουλου το 2008. Τα σκιρτήματα αυτά όμως δεν πρέπει να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων…

Σ’αυτό το κλίμα, ο ΣΦΙΑ πραγματοποιήσε την τέταρτη για φέτος συνέλευση στις 04/12 ενόψειτης επετείου δολοφονίας Γρηγορόπουλου αλλά και έπειτα από την παρουσίαση των μέτρων για τις αλλαγές στην παιδεία, δια στόματος Κεραμέως. Αυτή την φορά, οι εκφραστές της επίθεσης μέσα στην σχολή μας (ΔΑΠ, Νέα Προοπτική) δεν προσπάθησαν να κηρύξουν για άλλη μια φορά τη συνέλευση παράνομη ,αλλά επέλεξαν να τοποθετηθούν σε μια προσπάθεια να πείσουν πως οι αλλαγές που μετατρέπουν την εκπαίδευση σε προνόμιο λίγων και εκλεκτών, είναι προς όφελος των φοιτητών, και πως η ηλεκτρονική ψηφοφορία έρχεται προσθέσει περισσότερη δημοκρατία και μια πινελιά εκσυγχρονισμού. Στην φάση όμως , των βημάτων ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, ολο και περισσότεροι φοιτητές προσπαθούν να βρούν απαντήσεις συζητώντας συλλογικά και να ψηλαφήσουν τρόπους και δράσεις για να αντισταθούν στην αφαίρεση των δικαιωμάτων τους. Εκεί η αντιδραστική ρητορεία των παραπάνω δυνάμεων , ξεμπροστιάζεται με ευκολία , όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας που συμμετείχε στην συνέλευση. Είναι ζητούμενο να γίνει κτήμα και του υπόλοιπου συλλόγου η προσπάθεια «αναζωογόνησης» των συνελεύσεων, των διαδηλώσεων και των καταλήψεων. Η πραγματική δημοκρατία βρίσκεται στις ζωντανές διαδικασίες των συλλόγων που περιλαμβάνουν έκθεση, ζύμωση και αντιπαράθεση των απόψεων και όχι στην κρατική παρέμβαση στους συλλόγους. Όλα τα δικαιώματα που έχουμε σήμερα στη ζωή μας ως φοιτητές, ως μελλοντικοί εργαζόμενοι δε μας χαρίστηκαν, αλλά κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες και οι φοιτητικοί σύλλογοι αποτελούν εκείνη τη βασική δομή πολιτικής και συνδικαλιστικής οργάνωσης που χρειαζόμαστε ! Ο ατομικός δρόμος έχει να μας φέρει μονάχα εντατικοποίηση, απογοήτευση και χειρότερους όρους σπουδών-δουλειάς- ζωής!

Δυστυχώς στο ύψος των περιστάσεων δεν στάθηκαν οι δυνάμεις της κυρίαρχης αριστεράς, ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, που αποφάσισαν τελευταία στιγμή και παρα την κάλπικη αντιπαράθεση τους κατά την διάρκεια της συνέλευσης, να «συν»διαμορφώσουν με «κοπτοραπτική» κοινό πλαίσιο. Είναι τεράστιο «καπέλωμα» για το σύλλογο να ψηφίζει μονάχα bullets- αποφάσεις δράσεων και σε δεύτερο χρόνο να εμφανίζεται το πολιτικό πλαίσιο- λευκή επιταγή που δίνει τη δυνατότητα στις εν λόγω δυνάμεις να περνούν εν κρυπτώ όλη την πολιτική τους άποψη.Το μόνο σίγουρο για εμάς, πάντως, είναι πως δεν βοηθούν το φοιτητικό σώμα να πολιτικοποιηθεί περαιτέρω, να ξεδιαλύνει ουσιαστικά διαφορετικές απόψεις και να συμμετέχει πιο ενεργά (όπως πχ σε μια ανοιχτή διαδικασία συγγραφής κοινού πλαισίου πριν τη συνέλευση ).Στην ίδια ρότα βαδίζουν και τα συντονιστικά γενικών συνελεύσεων. Συντονιστικά που παίρνουν αποφασιστικό χαρακτήρα και κανονίζουν για το αν οι σχολές θα κάνουν γενική συνέλευση/ διαδήλωση ή θα «ξεκουραστούν»... Οι ρεφορμιστικές δυνάμεις των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ νιώθουν άνετα να μανιπιουλάρουν και να καπελώνουν ολόκληρους συλλόγους ανάλογα με το πολιτικό σχέδιο του καθενός. Και μάλιστα δικαιολογημένα , κατ’αυτούς, καθώς κατέχουν την οργανωτική δύναμη ή την πολιτική ηγεμονία του κινήματος αντίστοιχα. Είδαμε όμως που καταλήγουν τα σχέδια τους για ημερομηνίες-κόμβους και κλιμάκωσης αγωνα , όταν την επόμενη μέρα οι σύλλογοι έμεναν χωρίς συνελέυσεις και οι διαδηλώσεις απομαζικοποιούνταν.Αποψή μας είναι πως τα συντονιστικά πρέπει να έχουν καθαρά στόχο να συντονίζουν σχολές με διαφορετικές δυναμικές και αποφάσεις και όχι να επιβάλλουν. Παρά τα κοινά συντονιστικά, δεν φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί λογικές ηγεμονισμού, καθώς ο κάθε συλλογος δεν φτιάχνει το δικό του πανό, δεν αποφασίζει για τα συνθηματά του,αλλά ακολουθεί τα «πανό ΦΣ ΕΑΑΚ» ή τα «πανό ΦΣ ΚΝΕ» ή ακόμα χειρότερα έχει ταυτόχρονα δύο διαφορετικά πανό!

Ως ΑγωνιστικέςΚινήσεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στην κατεύθυνσης της συνέχειας του αγώνα, δηλαδή για νέες εβδομαδιαίες συνελεύσεις και διαδηλώσεις. Μόνο έτσι μπορεί να συγκροτηθεί μαχητικό φοιτητικό κίνημα που θα εκπληρώσει τον μοναδικό στόχο που απαντάει πραγματικά τις αναγκες της περιόδου που διανύουμε. Αυτός δεν είναι άλλος από το ξεκάθαρο, «ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ / ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟ», χωρίς να περιμένουμε πότε θα έρθουν στη Βουλή!! Απόψεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις μέχρι τώρα κινηματικές διεργασίες ως συνδιαχειριστικό χαρτί σε δωμάτια με καθηγητές/πρυτάνεις/υπουργούς δεν έχουν πραγματικη εμπιστοσύνη στους φοιτητές και είναι καταδικασμένες να ηττηθούν , όπως αποδεικνύεται και από προηγούμενες περιόδους.Η νεολάια πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει τον δρόμο του αγώνα και τις επόμενες βδομάδες για να σπάσει ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης που καταστέλλει,για να υπερασπιστεί το λαϊκό άσυλο, για να ανατραπεί ο νέος νόμος-πλαίσιο που ετοιμάζεται!

  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ – ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ