ΑΘΗΝΑ| Ιατρική: Κλινικές και πανεπιστήμια ανοικτά, με μέτρα προστασίας για όλους!

Τηλεκπαίδευση ή υγειονομικός κίνδυνος; Αυτό είναι το ψεύτικο δίλημμα που καλλιεργείται στους φοιτητές Ιατρικής (και όχι μόνο) ενόψει της ακαδημαϊκής χρονιάς. Μιας χρονιάς που έχει ήδη ξεκινήσει για τους 6οετείς φοιτητές εδώ και μερικές εβδομάδες, όχι πάντως με τους καλύτερους οιωνούς.

Η εμπειρία που μας άφησε το προηγούμενο εξάμηνο πρέπει να μας κάνει να πούμε όχι στην τηλεκπαίδευση γιατί:

  • Μας βάζει έξτρα εκπαιδευτικά εμπόδια στο δρόμο προς το πτυχίο. Έχει φανεί ξεκάθαρα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν έχει καμία σχέση με τη δια ζώσης. Η εαρινή εξεταστική, όπως και αυτή του Σεπτέμβρη, έγινε χωρίς η ύλη να έχει διδαχθεί πραγματικά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η συμμέτοχή στην εξεταστική ήταν μειωμένη και οι βαθμοί χαμηλότεροι (παρά όποιες τις εξαιρέσεις). Μάλιστα, στα πλαίσια των μαθημάτων της νέας χρονιάς περιμένουν από εμάς να έχουμε μάθει την ύλη του προηγούμενου εξαμήνου σαν να μη τρέχει τίποτα!

  • Αποτελεί ένα σοβαρό ταξικό φραγμό. Όπως έφτασε να παραδεχθεί μέχρι και ο πρωθυπουργός, δεν έχουν τη δυνατότητα όλοι να παρακολουθούν από ίση θέση την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα λαϊκά νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας και κρίσης έχουν γιγαντώσει τις ταξικές ανισότητες και μέσα στα πανεπιστήμια.

  • Μας απομονώνει, μας αφήνει στο περιθώριο, ως παθητικούς δέκτες των εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επιλέγει αυτή τη συγκυρία για να ψηφίσει και να εφαρμόσει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η συγκρότηση αντιστάσεων ελλείψει συλλογικών διαδικασιών. Το καλοκαίρι ψηφίστηκε νόμος-λαιμητόμος της Κεραμέως για τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, ακόμα και νόμος για την απαγόρευση διαδηλώσεων! Τώρα φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τις διαγραφές φοιτητών, τα δίδακτρα στα ΑΕΙ και τη βάση του δέκα στα σχολεία. Όλα αυτά γίνονται μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και με τον κίνδυνο του πολέμου να απειλεί το λαό και τη νεολαία.

Πρέπει να γίνονται μαθήματα και κλινικές μόνο εφόσον υπάρχουν μέτρα προστασίας. Σε περίπτωση ανεύρεσης κρουσμάτων κορωνοϊού, πρέπει να τεθούν σε καραντίνα όσοι έχουν εκτεθεί, να γίνουν διαγνωστικά τεστ και να επιστρέψουμε μόνο εφόσον ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης.

Τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Φάνηκε ξεκάθαρα το καλοκαίρι ότι δε θα διστάσουν να μας εκθέσουν σε κίνδυνο μπροστά στην «επιστροφή στην κανονικότητα» που απαιτεί η εργοδοσία. Μόνο μέσα από Γενικές Συνελεύσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και να απαιτήσουμε:

  • Επαρκή μέτρα προστασίας σε πανεπιστήμια και κλινικές – δωρεάν μάσκες, γάντια, αντισηπτικά
  • Κανένας φοιτητής να μην υποχρεωθεί να έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID
  • Περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ για αποφυγή συνωστισμού
  • Όχι σε τηλεκπαίδευση και τηλεξεταστικές
  • Ίση, πλήρη, δωρεάν πρόσβαση για όλους σε κάθε βαθμίδα περίθαλψης
  • Δωρεάν και μαζικά τεστ στο λαό - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία