ΑΘΗΝΑ| Καταγγελία εκδικητικής απόλυσης εργολαβικού εργαζομένου στο ΕΚΠΑ (Συγκέντρωση 16/7)

Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση του Μ.Κ., φύλακα στην πανεπιστημιούπολη ΕΚΠΑ και εργαζομένου στην εταιρεία MyServices. Ο Μ.Κ. εργαζόταν την τελευταία τριετία στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου βίωσε το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα από πρώτο χέρι.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος: «Ενώ δηλώνουν ότι εργαζόμαστε πενθήμερο, 8ωρο, μας υποχρέωναν να εργαζόμαστε συχνά ακόμη και επτά μέρες την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να μας πληρώνουν υπερωρίες, αργίες ή να μας καταβάλλουν επιδόματα. Αδειες δεν παίρναμε παρά μόνο 10-12 μέρες το καλοκαίρι, οι οποίες παρακρατούνταν από τον μισθό μας. Ακόμη κι ο μισθός καταβαλλόταν με καθυστερήσεις». «Αν κάποιος αναγκαζόταν να πάρει δύο μέρες αναρρωτική άδεια, για τις επόμενες 2-3-5 μέρες δεν τον συμπεριελάμβαναν στο πρόγραμμα για να επικαλεστούν δήθεν αφερεγγυότητα. Παγίως, μετά την αναρρωτική, ακολουθούσε κλήση στο διευθυντικό γραφείο όπου σε υποδέχονταν στελέχη της επιχείρησης αλλά και μπράβοι. Εκεί έχουν ακουστεί ευθείες απειλές για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, όπως «Δεν θα ξαναπάρεις άδεια, διαφορετικά έχε τον νου σου! Οδηγείς και μηχανάκι…» και «Πρόσεχε μην πάθεις τα ίδια με την Κούνεβα…»»

Η απόλυσή του πραγματοποιήθηκε με εκδικητικό τρόπο, επειδή πήρε τρεις μέρες αναρρωτικής άδειας! Παρά την προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εταιρεία ακόμα δεν έχει ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά του.

Η MyServices (παλιότερα γνωστή ως  JCB Security and Facility) έχει αναλάβει την εργολαβία των υπηρεσιών ασφάλειας και καθαριότητας στο ΕΚΠΑ. Στο παρελθόν έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές καταγγελίες αναφορικά με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Όλα αυτά πραγματοποιούνται εν γνώσει της Πρυτανείας του ιδρύματος, η οποία συνειδητά υποστηρίζει αυτό το καθεστώς. Το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο αποδεικνύει  και πάλι τον αντιλαϊκό ρόλο του ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού.

Τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα και δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η ιδιωτικοποίηση πολλών υπηρεσιών των πανεπιστημίων (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα κ.α.) έχει επιδεινώσει τις εργασιακές σχέσεις, φέρνοντας μειώσεις μισθών και καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων. Οι αντεργατικοί νόμοι όλων των τελευταίων κυβερνήσεων έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας, ενθαρρύνοντας τον εργασιακό μεσαίωνα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία, χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις και τον ταξικό – ανεξάρτητο συνδικαλισμό.

Δεν περιμένουμε τη σωτηρία των εργαζομένων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ένα όργανο φτιαγμένο για να «υποκαθιστά»  την ταξική πάλη και τα σωματεία. Εξ άλλου, το ίδιο το Σώμα αυτό,  υπολειτουργεί, είναι υποστελεχωμένο, ενώ δε λείπουν και οι «ειδικές σχέσεις» με την εργοδοσία. Μάλιστα, με τον επερχόμενο νόμο Χατζηδάκη σχεδιάζεται η μετατροπή του σε ανεξάρτητη αρχή, ώστε να μη χρεώνεται η κυβέρνηση την ανυπαρξία του.

Η αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος, η ανυπαρξία σωματείων και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση της επίθεσης του συστήματος. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Να μην αποδεχτούμε το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν! Να παλέψουμε στο δρόμο για τη ζωή και τα δικαιώματά μας!

  • Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη του Μ.Κ. και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
  • Καλούμε στην κινητοποίηση Παρασκευή 16/7, 14.30 στα γραφεία της MyServices (Θησέως 135-137, Καλλιθέα)