ΑΘΗΝΑ| Καταγγελία στην ΠΚΣ ή αλλίως «Η ΠΚΣ θέλει να μείνει λίγο μόνη της να σκεφτεί…»

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της ΠΚΣ τόσο στο τελευταίο ΔΣ του συλλόγου ιατρικής την Δευτέρα 5/10 όσο και στο ΔΣ που έγινε σήμερα στο ΤΕΙ. Στα ΔΣ ως Αγωνιστικές Κινήσεις καταθέσαμε ψήφισμα αλληλεγγύης στους Τούρκους και Έλληνες διαδηλωτές που συνελήφθησαν στις 25/09 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην πολιτική του φασιστικού τουρκικού κράτους που δολοφονεί καθημερινά Τούρκους αγωνιστές και απεργούς πείνας. Το ψήφισμα κατήγγειλε την άγρια επίθεση που εξαπέλυσαν οι αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος των διαδηλωτών καθώς και τη γενικότερη καταστολή που δέχονται το τελευταίο διάστημα κάθε μορφής κινητοποιήσεις, από το σύστημα και τα όργανά του, με αφορμή φυσικά και τον ψηφισμένο χουντονόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Συγκεκριμένα στην Ιατρική, Η απάντηση των εκλεγμένων της ΠΚΣ ήταν πραγματικά μία απάντηση που θα περίμενε κανείς να ακούσει είτε από την «ανεξάρτητη» παρέα της σχολής μας, τη Νέα Προοπτική, είτε από την φοιτητική παράταξη της κυβέρνησης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά σίγουρα όχι από μια αριστερή φοιτητική παράταξη και μάλιστα με τέτοια δυναμική στους φοιτητικούς κόλπους. «Λίγο χρόνο να το σκεφτεί», ζήτησε η ΠΚΣ , με εμάς όλο απορία να αναρωτιόμαστε: Τι ακριβώς να σκεφτεί; Αν είναι αρκετά κατακριτέα η ωμή βία και καταστολή που εισπράξαμε και εισπράττουμε λαός και νεολαία σχεδόν κάθε δυό μέρες από τις αστυνομικές δυνάμεις; Αν πρέπει να εναντιωθούμε στον χουντονόμο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, ο οποίος εφαρμόζεται με κάθε ευκαιρία από τα όργανα του κράτους, από τις μαθητικές πορείες μέχρι τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ και την διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο; Ή μήπως αν όντως χρειάζονται την στήριξη και την αλληλεγγύη μας οι συλληφθέντες, οι οποίοι μπορεί να έπεσαν θύματα της κρατικής καταστολής αλλά ούτε στο σύλλογο μας ανήκουν, ούτε φοιτητές είναι και, εν πάση περιπτώσει, δεν συμμετείχαν και σε διαδήλωση που καλούνταν από αυτούς.

Απόδειξη για την τελευταία μας υπόθεση, σχετικά με το κατά πόσο ήθελαν να στηρίξουν ένα ψήφισμα για μία διαδήλωση στην οποία δεν συμμετείχαν οι ίδιοι και έστελνε μήνυμα αλληλεγγύης στους τούρκους απεργούς πείνας, είναι η στάση της παράταξης στο ΤΕΙ. Εκεί, για να γλιτώσουν τη δημόσια κατακραυγή που θα ακολουθούσε το να μην στηρίξουν ένα ψήφισμα αλληλεγγύης σε συλληφθέντες και καταγγελίας της κρατικής καταστολής, κατέβασαν αντιπαραθετικό ψήφισμα (!) στο οποίο κατήγγειλαν την τρομοκρατία αλλά χωρίς καμία αναφορά στα γεγονότα στις 25/09.

Πώς εξηγείται όμως αυτή η στάση; Έχει να κάνει με την απουσία της συγκεκριμένης δύναμης από τους δρόμους; Σίγουρα χρειάζεσαι παραπάνω χρόνο για να καταδικάσεις την καταστολή, όταν δεν την έχεις δεχτεί ακόμα και πόσο μάλλον όταν ξέρεις ότι δεν θα την δεχτείς για όσο «τηρείς όλα τα υγειονομικά μέτρα» - ή με άλλα λόγια κάνεις πολιτική υποχώρηση μπροστά στο σύστημα- και παραμένεις ο «αγαπημένος» του.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην αντιληφθούμε τη σύνδεση της συγκεκριμένης στάσης με την συντεχνιακή λογική που διέπει την ΠΚΣ. Είναι γνωστός ο διακαής πόθος της να εστιάζει ο σύλλογος στα «της σχολής» και να σχηματίζει αναλυτικότατες προτασεολογίες προς προέδρους, πρυτάνεις και υπουργεία σχετικά με την ακαδημαϊκή λειτουργία. Η προσέγγιση με την οποία έχει εμφανιστεί όμως στις σχολές το νέο εξάμηνο, είναι το λιγότερο ξεδιάντροπη.

Συγκεκριμένα στην ιατρική, η βασική κατεύθυνση της ΠΚΣ είναι προτάσεις επί προτάσεων για το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και κλινικές, άκρως λεπτομερής σχεδιασμός, με βασικό μέλημα «να μην χάσουμε γνώσεις, να μην βγούμε δολοφόνοι και επικίνδυνοι γιατροί». Μια λογική που εκτός από το ότι αποθεώνει την επιστήμη και εντείνει τις αυταπάτες για την αταξική της φύση, αντί να προστατεύει τους φοιτητές και τα δικαιώματα τους, αφήνει και παραθυράκια για να χαθεί ολόκληρο το εξάμηνο στο βωμό της «ολοκληρωμένης γνώσης». Αν παρακάμψεις όμως την ερμηνεία που δίνουν ως προς το γιατί πρέπει να ανοίξουν οι σχολές , αυτό που μένει είναι εξίσου προβληματικό. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να «πιέσουν» για να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά τους. Κατάπτυστη είναι η πρωτοβουλία τους στο ΣΦΙΑ να συλλέξουν υπογραφές φοιτητών σε μια επιστολή -η οποία θυμίζει προσοντολόγιο, αφού περιέχει αναλυτικά τί θα πρέπει να έχει κάνει ένας φοιτητής ιατρικής προτού αποφοιτήσει- και να χρησιμοποιήσουν αυτή ως μέσο πίεσης.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συνδιαχειριστικής - ρεφορμιστικής λογικής που τους χαρακτηρίζει. Δείχνουν ξεκάθαρα την ανεμπιστοσύνη τους στο φοιτητικό σώμα και τα συλλογικά του όργανα, τις κινητοποιήσεις και τη μαζική πάλη. Οξύνουν τις αυταπάτες περί κοινών συμφερόντων με το καθηγητικό κατεστημένο- το οποίο περιλαμβάνει προοδευτικούς καθηγητές που συμφωνούν με τα αιτήματά μας και θα μας βοηθήσουν να πιέσουμε για να τα κάνουμε πράξη(!) Είναι προφανές πως θέλουν τους φοιτητές ξεκομμένους από τον υπόλοιπο κόσμο, να ενδιαφέρονται μόνο για τις σπουδές τους. Πώς αλλιώς εξηγείται πως σε μια περίοδο που η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερα οξυμένη, η ΠΚΣ απέχει εξολοκλήρου από την αντιιμπεριαλιστική πάλη; Πως την ίδια στιγμή πουη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής εντείνεται μέρα με τη μέρα, τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται συνεχώς και οι αγώνες των μαθητών τίθενται στο στόχαστρο, κατεβάζει πλαίσια με αναφορά σε κανένα από τα παραπάνω ζητήματα, παρά μόνο στα φοιτητικά; Μάλλον έχει να κάνει με το ότι δεν βλέπει τον εαυτό της απέναντι σε αυτό το σύστημα. Μάλλον «χρειάζεται λίγο χρόνο» για να τα σκεφτεί όλα αυτά…

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από τις Αγωνιστικές Κινήσεις:

Το αντιπαραθετικό ψήφισμα - τοποθέτηση της ΠΚΣ στο ΤΕΙ: