ΑΘΗΝΑ| Κινητοποίηση στο υπουργείο υγείας ενάντια στο foundation year

Κινητοποίηση φοιτητών της ιατρικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα 26/11 στο υπουργείο υγείας κατά του foundation year. Δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο υγείας και δήλωσαν την εναντίωση τους στη θέσπιση του foundation year, που έρχεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση και να χτυπήσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Με πρόσχημα την ανεπάρκεια των φοιτητών ιατρικής, η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει 12μηνη κλινική άσκηση μετά την απόκτηση πτυχίου. Αυτή θα αποτελείται από ένα 6μηνο σε αγροτικό ιατρείο και ένα 6μηνο σε κλινική του ΕΣΥ, όπου οι πτυχιούχοι γιατροί θα κληθούν ουσιαστικά να «βγάλουν την λάντζα» και να μπαλώσουν τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας.

Μάλιστα, το «μεταπτυχιακό» αυτό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει υποχρεωτική διαδικτυακή παρακολούθηση, ενώ θα υπάρχει και λίστα αναμονής, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω καθυστέρηση των ήδη μεγάλων σε διάρκεια σπουδών μας.

Η θέσπιση του foundation year δεν είναι ανεξάρτητη από την συνολική πολιτική του συστήματος, που επιχειρεί να χτυπήσει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στη δουλειά. Αυτό αποδεικνύεται και από τον νέο νόμο που έρχεται να φέρει η Κεραμέως, με τον οποίο ουσιαστικά τα πτυχία δεν θα συνδέονται με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η σημερινή κινητοποίηση αποδεικνύει ότι οι φοιτητές ιατρικής δεν πρόκειται να δεχτούν την ταμπέλα της «ανεπάρκειας» που προσπαθεί να τους φορτώσει το σύστημα, την ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση και το χτύπημα των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Απαιτείται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προκειμένου το foundation year να μην περάσει!

Καλούμε σε γενική συνέλευση του ΣΦΙΑ την Τετάρτη 01/12 στις 13:00 στο αμφιθέατρο φυσιολογίας.