ΑΘΗΝΑ| ΝΟΜΙΚΗ: Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη (8/9, 18:30)

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και οι Αγωνιστικές Κινήσεις Φοιτητών καλούν σε ανοιχτή σύσκεψη στις 8/9 στις 18:30 στη Νομική

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σαν πρώτη πτυχή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και το πέταγμα 40.000 μαθητών από τα πανεπιστήμια είναι ενδεικτική της διάθεσης του συστήματος να εντείνει την επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο σε πλήρη σύμπλευση με τις πρυτανείες και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα διαμόρφωσαν αυτό το δυσμενές περιβάλλον για τα παιδιά του λαού. Σε αυτά τα παιδιά, θέλουν από τα τώρα να δώσουν να καταλάβουν τη θέση τους σε αυτή την κοινωνία, να καταλάβουν, ότι δε χωράνε στο πανεπιστήμιο. Και όσο κι αν προσπαθεί η Κεραμέως να χρυσώσει το χάπι με τα δημόσια ΙΕΚ, αυτά δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια μορφή δίχρονης κατάρτισης, που θα σπρώχνει τη νεολαία στην εργασιακή ζούγκλα και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Την ελάχιστη βάση εισαγωγής θα ακολουθήσει από του χρόνου και η τράπεζα θεμάτων που θα αποτελέσει έναν ακόμη ταξικό κόφτη προς την τριτοβάθμια. Ο ήδη ψηφισμένος νόμος για την τεχνική εκπαίδευση (πέρασε νύχτα) θα σπρώξει ανήλικους μαθητές στη μαθητεία για να τους εξοικειώσει με την απλήρωτη εργασία. Και όσοι μαθητές καταφέρουν να περάσουν στο πανεπιστήμιο τους περιμένουν οι διαγραφές στα ν+2, οι πειθαρχικές διώξεις και η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Το σύστημα θέλει να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε ιμάντα μεταβίβασης όλης αυτής της επίθεσης. Με την αξιολόγηση θέλει να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς, να τους κάνει φερέφωνα του συστήματος στις σχολικές αίθουσες. Γιατί ξέρει πολύ καλά, ότι αγωνιστές εκπαιδευτικοί διαμορφώνουν και αγωνιστές μαθητές.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης δεν είναι ένα στενά εκπαιδευτικό ζήτημα. Αφορά όλο τον λαό. Είναι ένα συλλογικό και κατακτημένο δικαίωμα, το οποίο το σύστημα όσο δε βρίσκει τις κατάλληλες αντιστάσεις θα το χτυπάει.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί λοιπόν, σχήματα, οργανώσεις και συλλογικότητες θα πρέπει με όρους πραγματικής κοινής δράσης να παλέψουμε για

  • Ανατροπή της αξιολόγησης, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων, της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και των διαγραφών.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των νόμων 4823 (αξιολόγηση), 4692 (Τράπεζα Θεμάτων), 4763 (Τεχνική Εκπαίδευση – κατάρτιση), 4777 (Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής)
  • Μέτρα προστασίας στα σχολεία, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, δωρεάν τεστ για μαθητές - εκπαιδευτικούς
  • Όχι στις αναστολές εργασίας, τις απολύσεις και τις περικοπές μισθού.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών
  • Σπουδές – δουλειά - ελευθερίες