ΑΘΗΝΑ | Πάντειο: Καταγγελία στην ανοιχτή κρατική παρέμβαση της Πρυτανείας στις φοιτητικές εκλογές του συλλόγου

Μετά τα γεγονότα της Τετάρτης με την ακύρωση  των φοιτητικών εκλογών,την αποχώρηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ,με αφορμή την παρουσία μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου, και ,στην συνέχεια, της ΠΑΣΠ και ΠΚΣ, ακολούθησαν η απόφαση για φοιτητικές εκλογές την Τρίτη 16 Απριλίου και η άρνηση συμμετοχής σε αυτές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στη συνέχεια, την απόφαση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαδέχθηκε η άρνηση της Συγκλήτου να «παραχωρήσει» το κτήριο του Παντείου για να διεξαχθούν οι επερχόμενες φοιτητικές εκλογές!

Hπαρέμβαση της Πρυτανείας στις εκλογές του φοιτητικού συλλόγου Παντείου αποτελεί βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια! Αποπειράται να απαγορεύσει στους φοιτητές να εκλέγξουν το δημοκρατικό τους όργανο και να συγκροτήσουν σύλλογο! Καταργεί κάθε έννοια Ασύλου,δημοκρατικής και συνδικαλιστικής ελευθερίας, δείχνοντας τελικά ποιος είναι ο εχθρός για το σύστημα! Ο συγκροτημένος φοιτητικός σύλλογος και τα όργανα του!

Ο χώρος του πανεπιστημίου είναι χώρος Ασύλου! Και ο φοιτητικός σύλλογος δεν πρέπει να περιμένει καμία σύγκλητο και καμία πρύτανη να του επιτρέψει να κάνει εκλογές στον ίδιο του το χώρο!

Βέβαια, η κίνηση της Πρυτανείας δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Πριν λίγα χρόνια οι ίδιοι ήταν που έφερναν βαριά οπλισμένες δυνάμεις καταστολής, καταπατώντας για άλλη μια φορά το Άσυλο. Όλες αυτές οι ενέργειες έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αντιδημοκρατικές κινήσεις πρυτάνεων και πάνε χέρι-χέρι με την αμφισβήτηση και κατάργηση του Ασύλου, που εισηγείται τόσο ο νόμος-πλαίσιο όσο και ο νόμος Γαβρόγλου, και ενισχύει το πόρισμα Παρασκευόπουλου!

Επιπλέον, δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η Πρυτανεία κάνει αυτήν την κίνηση με αφορμή τη μη συμμετοχή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις εκλογές. Καθώς για αυτήν δεν διανοείται να λείπει το ένα από τα δύο μαντρόσκυλα της από τις εκλογές. 

    Από την άλλη, η μη συμμετοχή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φανερώνει για άλλη μια φορά την εχθρική της στάση προς τον σύλλογο και το φοιτητικό κίνημα. Ως μακρύ χέρι του συστήματος μέσα στις σχολές, επιλέγει να διαρρήξει την ενιαιότητα του φοιτητικού συλλόγου και να εγγυηθεί και πάλι για την αποσυγκρότηση του. Η διαφωνία της για την μη άμεση διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών και η προσπάθεια επιβολής σε όλες τις άλλες παρατάξεις χωρίς την έκφραση ουσιαστικών πολιτικών επιχειρημάτων, αλλά είτε με τραμπουκισμούς είτε με δικαιολογίες, αναδεικνύει τα μικροπολιτικά της συμφέροντα, που πάντοτε θα μπαίνουν πάνω από το συμφέρον του συλλόγου. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για την αναβολή των εκλογών, λόγω αποχώρησης της από αυτές τη Τετάρτη 10 Απριλή, είναι και η μόνη δύναμη που δεν θα κατέβει στις εκλογές της Τρίτης, δείχνοντας και πάλι την προτίμηση της για την μη ύπαρξη συλλόγου, γενικών συνελεύσεων, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών!

Για την ΠΑΣΠ, όπως είπαμε και στην προηγούμενη ανακοίνωση μας, δεν πρέπει να μας μπερδεύει η στάση της! Θέλει να κάνει εκλογές πάση θυσία, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ενιαιότητα του συλλόγου και ούτε για την συγκρότηση του. Ο μόνος σκοπός του είναι να βγει «ισάξιος » διάδοχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Για την ΠΚΣ, θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ψήφισμα που εισηγήθηκε, και υπογράφηκε από ΠΑΣΠ και ΕΝΩΤΙΚΟ. Το τέχνασμα της να αναστήσει το διοικητικό συμβούλιο το οποίο έχει διαλυθεί, για να συγκροτηθεί η ΚΕΦΕ, η οποία αναλαμβάνει την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά εύκολο πάτημα για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα ότι οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται με βάση μια απόφαση ενός δ.σ που δεν υπάρχει. Να αναφέρουμε ότι και η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ για χρόνια έκανε αναφορά σε ένα δσ που δεν ήταν συγκροτημένο, καθώς εκλογές δεν γίνονταν, προσπαθώντας να παίρνει αποφάσεις ως πρώτη δύναμη.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις εξαρχής θεωρήσαμε αναγκαία την άμεση διεξαγωγή ενιαίων φοιτητικών εκλογών. Γιατί δεν διανοείται ένας φοιτητικός σύλλογος να παραμένει μη συγκροτημένος για ένα μήνα , όταν οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και χρήζουν άμεσης απάντησης. Διότι, όταν αναβάλλεται η διαδικασία του συλλόγου, απαιτείται να είναι αποφασιστική η απάντηση των φοιτητών, ως απόληξη και μιας ολόκληρης προεκλογικής περιόδου, ώστε να μην ξαναπροκύψουν τέτοια γεγονότα, που τινάζουν τον Σύλλογο στον αέρα! Πρέπει  να γίνει σαφές, ότι η σύγκλητος και η πρύτανης δεν μπορεί να έχει κανέναν λόγο στα συλλογικά μας όργανα! Ο φοιτητικός σύλλογος, συγκροτήθηκε για να παλεύει κόντρα σε αυτά τα όργανα και δεν θα πάρει καμία άδεια από κανέναν για να συγκροτηθεί!

Παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα ανεξάρτητο οικονομικά και πολιτικά από το κράτος και τους μηχανισμούς του. Και για αυτό είμαστε εκείνη η δύναμη που όλα τα χρόνια τασσόμαστε ενάντια στην συμμετοχή του συλλόγου μας στα αντιδραστικά συνδιοικητικά όργανα!Παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα που θα υπερασπίζεται το δικαίωμα της δημοκρατικής και συνδικαλιστικής ελευθερίας μέσα και έξω από τις σχολές κόντρα σε όσους το στερούν και το υπονομεύουν!

ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ- ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ!