ΑΘΗΝΑ | ΣΕΤΠ ΠΔΑ (ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας): Με μαζικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις οι φοιτητές να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Διανύουμε ήδη την πρώτη βδομάδα που έχει ανοίξει η σχολή και μαζί με αυτή ξεκίνησαν και κάποια μαθήματα. Η έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς μας βρίσκει στο δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, με τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται. Ενώ, άλλες χρονιές τέτοια περίοδο το Πανεπιστήμιο θα γέμιζε με κόσμο, θα γινόντουσαν οι εγγραφές στα εργαστήρια και θα ξαναμπαίναμε στα αμφιθέατρα με τους συμφοιτητές μας, αυτή τη φορά τίποτα από τα παραπάνω δε συμβαίνει. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των φοιτητών είναι απομονωμένη και περιμένει να ξεκινήσει το μάθημα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή (αν έχει βέβαια). Εξαιρέσεις αποτελούν ελάχιστα εργαστήρια που γίνονται δια ζώσης.

Με τις τελευταίες ανακοινώσεις που έχουν βγει, βλέπουμε ότι θέλουν όλο το εξάμηνο να διεξαχθεί κυρίως (αν όχι ολοκληρωτικά) διαδικτυακά. Βλέπουμε, δηλαδή, τον μαζικό μας χώρο να αδειάζει και οι επαφές που έχουμε με τους συμφοιτητές μας να χάνονται. Βάζουν τον φοιτητή σε μια κατάσταση απομόνωσης, λέγοντάς του επί της ουσίας ότι απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση βρίσκεται μόνος του, χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί να αντιδράσει συλλογικά, για παράδειγμα απέναντι σε μια καθηγητική αυθαιρεσία. Θέλουν να εμπεδώσουν στο φοιτητόκοσμο ότι έχει μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα και με την απειλή της διαγραφής αν ξεπεράσει τα ν+2. Είδαμε και στο προηγούμενο εξάμηνο επίσης, να αποκλείονται πόσοι φοιτητές από τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα, που δεν είχαν υλικοτεχνικό εξοπλισμό ή ήταν αναγκασμένοι να τον μοιράζονται με γονείς και αδέρφια ή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Φοιτητές να χάνουν το εξάμηνο λόγω ψυχολογικού φόρτου, διότι δεν ξέραμε τι μέλλει γενέσθαι για αυτούς και την οικογένειά τους και βλέπουμε πως αυτή η ψυχολογική κατάσταση χειροτερεύει, καθώς η κυβέρνηση δεν δείχνει καμιά προθυμία να λάβει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Μας μιλάνε για ατομική ευθύνη ως το αποκλειστικό μέτρο για την προστασία μας από τον ιό και για την ανεύθυνη νεολαία που βγαίνει στις πλατείες και μεταδίδει έτσι τον ιό, ενώ ακόμη από τον Μάρτιο δεν έχουν γίνει προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και μάλιστα την ίδια ώρα μιλάνε για απολύσεις (με κάποιες να έχουν ήδη γίνει). Τα δρομολόγια στα ΜΜΜ συνεχώς να μειώνονται, με αποτέλεσμα ο κόσμος να συνωστίζεται για να φτάσει στη δουλειά του, στη σχολή, στο σχολείο του.

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει το εύλογο ερώτημα "και είναι όροι αυτοί για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο;". Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, πως όχι δεν αποτελούν τα παραπάνω τους όρους για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές και να μην είναι μια υγειονομική βόμβα, όπως έγινε με τα σχολεία. Το ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι το εξής: "είναι λύση άλλο ένα εξάμηνο και μια εξεταστική αποκλεισμού;". Όχι δεν είναι λύση και μάλιστα θέτει και μεγάλο πρόβλημα, καθώς βλέπουμε τα τηλε γενικότερα να έρχονται για να μείνουν. Τα προβλήματα που βάζουν τα τηλε συνολικά τα έχουμε ήδη δει να εφαρμόζονται. Στις σχολές, μας εντατικοποιούν ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα σπουδών, βάζοντας μας μαθήματα ολημερίς και καθημερινά, μέχρι και Σαββατοκύριακα και αργίες. Μπορούν όμως να λειτουργήσουν και για να σπάσουν το κάθε σκίρτημα αντίδρασης, διεκδίκησης και αγώνα, όπως έχει ήδη γίνει στα σχολεία. Με την τηλεκπαίδευση δε θα χάνεται ούτε μια ώρα από το μάθημα για γενική συνέλευση ή κατάληψη και μάλιστα όσοι συμμετέχουν στα συλλογικά τους όργανα και παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις θα τιμωρούνται. Στα εργασιακά είδαμε και το προηγούμενο διάστημα, να σπάει το ωράριο εργασίας, οι εργαζόμενοι να κάνουν παραπάνω ώρες δουλειάς για τα ίδια λεφτά και να δουλεύουν και αυτοί σαββατοκύριακα και αργίες.

Για μας δεν υπάρχει το δίπολο "τηλεκπαίδευση ή υγειονομική βόμβα" όπως υπάρχει σε άλλες αριστερές δυνάμεις, που αγνοούν όλα τα εμπόδια που βάζουν τα τηλε και συμβιβάζονται με τα ανύπαρκτα μέτρα υγειονομικής προστασίας από την κυβέρνηση, λέγοντας μας να μας παρέχουν δωρεάν τάμπλετ. Τόσο οι δυνάμεις της ΠΚΣ όσο και οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ στη σχολή μας στέκονται απαθείς μπροστά στις εξελίξεις, χωρίς να προωθούν την οικοδόμηση κινήματος. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη και καμιά αυταπάτη για το αν μπορεί ή θέλει η κυβέρνηση να μας προστατεύσει από την απειλή του ιού. Τα μέτρα που παίρνει άλλωστε είναι αυτά της απαγόρευσης και της καταστολής κάθε έννοιας δικαιώματος. Επομένως, η μόνη ρεαλιστική διέξοδος δεν είναι άλλη από την μαζική διεκδίκηση και συλλογική πάλη των φοιτητών και συνολικότερα του λαού και της νεολαίας. Για αυτόν το λόγο καλούμε τον σύλλογο μας σε γενική συνέλευση την Τετάρτη 14/10, 12:30 στον προαύλιο χώρο του αμφιθεάτρου ΣΑΕΤ, τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, να συζητήσουμε μαζικά για όλα τα δρώμενα των τελευταίων μηνών καθώς και για το ταξικό εξάμηνο που μόλις ξεκίνησε. Να μην αφήσουμε τις σπουδές μας και το ίδιο μας το μέλλον στα χέρια του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης. Να κάνουμε τις σχολές μας κέντρα αγώνα.  Να παλέψουμε για:

  • ΙΣΗ ΠΛΗΡΗ- ΔΩΡΕΑΝ- ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ COVID-19 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ- ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ- ΣΤΕΓΑΣΗ- ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ/ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ/ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ