ΑΘΗΝΑ | ΣΕΤΠ ΠΔΑ (ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας): Όλοι στη γενική συνέλευση του συλλόγου μας,Τρίτη 6/10 στις 12:00 στον υπαίθριο χώρο έξω απ’ το αμφιθέατρο ΣΑΕΤ

Η εξεταστική του Σεπτέμβρη ήρθε και μας βρήκε αντιμέτωπους με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Η αβεβαιότητα για την υγεία μας και των οικογενειών μας είναι οξυμένη, καθώς βλέπουμε την κυβέρνηση να μην είναι διατεθειμένη να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού. Όλα δείχνουν πως η υποτιθέμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» αποτελεί ένα αφήγημα που καταρρέει μέρα με τη μέρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς.

Απ’ τις τηλεξεταστικές των ταξικών φραγμών και των μαζικών κοψιμάτων….

Σε αυτό το πλαίσιο, οι φοιτητές, καλεστήκαμε να συμμετέχουμε σε άλλη μια εξεταστική αποκλεισμού και μαζικού κοψίματος, με την καθηγητική αυθαιρεσία να χτυπάει κόκκινο, όπως έγινε και τον Ιούνη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις ψυχολογικές, οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Μεγάλο κομμάτι φοιτητόκοσμου ήταν αυτό που αποκλείστηκε τελείως απ’ την εξεταστική -τόσο τον Ιούνη όσο και το Σεπτέμβρη-. Όσον αφορά τους «προνομιούχους» απ’ την άλλη, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Καθηγητική αυθαιρεσία σε συνδυασμό με τηλεξετάσεις. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν ο ελάχιστος χρόνος εξέτασης με δυσανάλογο όγκο ερωτήσεων, η αρνητική βαθμολόγηση, η εξέταση με ανοιχτά βιβλία που το σύστημα έβγαζε ότι αντιγράφεις με αποτέλεσμα να κοπείς, η μία εξέταση μετά την άλλη για ένα μόνο μάθημα (εργασίες συν εξέταση με πολλαπλής συν προφορική εξέταση για να σιγουρέψει ο καθηγητής ότι ξέρεις!).

Στην τηλεκπαίδευση που ήρθε για να μείνει

Φτάσαμε λίγες μέρες πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και τα μισά τμήματα δεν έχουν βγάλει ακόμη ανακοίνωση για το πώς θα διεξαχθούν τα μαθήματα. Οι ανακοινώσεις που έχουν βγει λένε για εξ αποστάσεως διδασκαλία. Αυτό δημιουργεί το ίδιο πρόβλημα που δημιούργησε και το εαρινό εξάμηνο που μας πέρασε. Δηλαδή, μια εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική. Που θα έχουν πρόσβαση σ’ αυτή όσοι έχουν λάπτοπ και ίντερνετ. Και φυσικά θα περνάει και το μήνυμα σ΄ όλους τους φοιτητές -είτε είναι στα τηλεμαθήματα, είτε όχι- ότι σ΄ όλο αυτό θα είναι μόνοι τους. Πίσω από μια οθόνη όπου δε θα μπορούν να αντιδρούν στην αδικία μπροστά π.χ. σε μια καθηγητική αυθαιρεσία. Ιδιαίτερα τα πρώτα έτη θα πρέπει να μάθουν από νωρίς πως στο πανεπιστήμιο έχουν μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα. Αυτό το μήνυμα, μάλιστα, βλέπουμε αυτή την περίοδο να στέλνουν στους μαθητές στα γυμνάσια και στα λύκεια της χώρας που προχωρούν σε καταλήψεις. Ο αγώνας των μαθητών για μέτρα προστασίας και εναντίωσης στα μέτρα και τους νόμους του υπουργείο είναι πέρα για πέρα δίκαιος και όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει μπροστά στις απειλές και την τρομοκρατία, αλλά πρέπει να συνεχιστεί! Ιδιαίτερα σήμερα όπου γίνεται φανερό πως το υπουργείο και συνολικά το σύστημα εννοεί την τηλεκπαίδευση, λέγοντας ότι για κάθε μάθημα που χάνεται λόγω κατάληψης θα αναπληρώνεται Σάββατα, αργίες και γιορτές, αλλά και όποιος συμμετέχει στον αγώνα θα τιμωρείται με απουσία και δεν θα του επιτρέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων. Σ’ αυτόν τον αγώνα πρέπει να μπούμε και οι φοιτητές προχωρώντας σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή και διαδηλώσεις. Κανείς δεν πρέπει να αποδεχτεί την τηλεκπαίδευση και γενικότερα την «κανονικότητά» τους.

«Κανονικότητα» με τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια...;

Η απειλή της πανδημίας συνεχίζει να υπάρχει και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, τα πανεπιστήμια θα γίνουν υγειονομικές βόμβες. Πριν λίγο καιρό μας λέγανε για θεωρίες μέχρι 50 άτομα και εργαστήρια μέχρι 30. Όταν γνωρίζουμε εκ πείρας ότι μέχρι πέρυσι, όπου ο κορονοϊός δεν είχε κάνει την εμφάνισή του, δεν χωράγαμε στο εργαστήριο πάνω από 30, μας απέκλειαν από την εγγραφή και μπαίναμε σε λίστα αναμονής ή περιμέναμε πότε θα προσλάβουν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Όσο κι αν αναφέρονται στην τηλεκπαίδευση ως τη μοναδική λύση για να προχωρήσει η εκπαιδευτική διαδικασία στα πανεπιστήμια, η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος θα έπρεπε να λάβει την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία της υγείας μας.

Να γίνουν μόνιμες και μαζικές προσλήψεις σε εκπαιδευτικό και υγειονομικό προσωπικό, να γίνονται τακτικά και μαζικά τεστ σε όλο τον φοιτητόκοσμο, να παρέχονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να αυξηθούν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, να γίνονται παραπάνω τμήματα σε κάθε μάθημα ώστε να μπορούμε όλοι να συνεχίσουμε τις σπουδές μας με ασφάλεια. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια μέριμνα ούτε απ’ το υπουργείο ούτε απ’ το πανεπιστήμιο, φανερώνει πώς δεν τους νοιάζει αν θα κολλήσουμε αλλά και πως θέλουν να εδραιώσουν την τηλεκπαίδευση, δηλαδή τους ταξικούς φραγμούς στο πανεπιστήμιο. Όλα αυτά την ίδια ώρα όπου στην υπόλοιπη κοινωνία, η κυβέρνηση αντί για μέτρα πρόληψης προχωρά σε ανοσία της αγέλης απ’ τα εργοστάσια και τους μαζικούς εργασιακούς χώρους μέχρι τα λεωφορεία και τις τάξεις των σχολείων.

Ταυτόχρονα, όμως, πάνω από 9 άτομα σε εξωτερικό χώρο (π.χ. πλατείες) δεν μπορούν να βρεθούν γιατί αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο. Αυτό προσπαθούν να μας πείσουν το τελευταίο διάστημα, πως εμείς οι ανεύθυνοι νεολαίοι φταίμε που τα κρούσματα ανεβαίνουν καθημερινά.

Δε θα σταματήσουν….

Το σύστημα και η κυβέρνηση, πάντως δεν άφησαν την πανδημία να πάει ανεκμετάλλευτη. Τη χρησιμοποίησαν για να περάσουν μια σειρά από αντιδραστικούς νόμους και να βαθύνουν ακόμη περισσότερο την επίθεση στα δικαιώματα του λαού. Μέσα στη περίοδο του lockdown, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να περάσει τον αντιδραστικό πολυνόμο για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο σε όλη του την έκταση διέπεται από την ανάγκη «των από πάνω» για ένα πανεπιστήμιο που θα χωράει ολοένα και λιγότερους από τους «από κάτω». Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, που στη περίοδο της «μη κανονικότητας», όπως παραδέχονται και οι κυβερνώντες, οι οποίοι όμως μια χαρά έκαναν τη “δουλειά" τους, ξανανοίγει η συζήτηση για τις διαγραφές φοιτητών και τα όρια σπουδών.

Ξέρει όμως το σύστημα, πως όλη αυτή η επίθεση δε θα μείνει αναπάντητη, καθώς η αγανάκτηση του λαού συσσωρεύεται και κάποια στιγμή θα “σκάσει”. Για αυτόν τον λόγο πέρασε το καλοκαίρι τον χουντικής έμπνευσης νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Όχι γιατί «λίγοι κλείνουν τον δρόμο», αλλά γιατί τρέμει την οργή των πολλών, που ολοένα και περισσότεροι βλέπουν μπροστά τους τη μαυρίλα αυτού του σάπιου συστήματος. Παίρνει τα μέτρα του και εντείνει τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής.

Αν δεν τους σταματήσουμε

Όλα αυτά μπορούμε να τα απαντήσουμε μόνο με συλλογικό αγώνα, κόντρα στη λογική του ατομικού δρόμου που μια ζωή μας λέει το σύστημα ότι πρέπει να ακολουθήσουμε και που τα τηλεμαθήματα μας αναγκάζουν να ακολουθήσουμε. Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να βρεθούμε όλοι στη γενική συνέλευση του συλλόγου μας, την Τρίτη 6/10, 12:00, στον προαύλιο χώρο του αμφιθεάτρου ΣΑΕΤ, τηρώντας τα μέτρα προστασίας (μάσκες – αποστάσεις). Να πάρουμε αποφάσεις αγώνα, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στις ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ για όλους.

  • ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
  • ΙΣΗ-ΠΛΗΡΗ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ-ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΚΑΤΩ Ο Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ COVID-19 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ - ΒΙΒΛΙΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ