ΑΘΗΝΑ| ΦΕΠΑ: Καταγγελία για την εισβολή της αστυνομίας στις εστίες την Τετάρτη 30/12

Έξω η αστυνομία από τις εστίες και τις σχολές! Κάτω τα χέρια από το Άσυλο!

Καταγγέλλουμε την εισβολή της αστυνομίας στο χώρο των Φοιτητικών Εστιών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), το πρωί της Τετάρτης 30/12! Οι αστυνομικές δυνάμεις προφασίστηκαν καταγγελίες για κατειλημμένα γραφεία και αποθήκες και για διακίνηση ναρκωτικών. Έτσι ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ και Δίωξη Ναρκωτικών κάνανε πάλι τη δουλειά τους. Έσπασαν πόρτες και τζαμαρίες σε κοινόχρηστους χώρους, εισέβαλλαν στο χώρο των πολιτιστικών ομάδων των εστιών προκαλώντας ζημιές και κατάσχοντας υλικά των ομάδων (laptop, σκληρούς δίσκους κλπ), εισέβαλλαν σε δωμάτια και έκαναν προσαγωγές. Η επιχείρηση τρομοκράτησης των εστιακών φοιτητών δε σταματάει εδώ. Δε φτάνει που εισέβαλλαν στα σπίτια τους για ώρες, αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες, έκαναν και περιπολίες στους διαδρόμους και με drone καλούσαν τους φοιτητές να παραμείνουν κλειδωμένοι στα δωμάτιά τους και να μην τραβάνε φωτογραφίες ή βίντεο! Ταυτόχρονα η γύρω περιοχή ήταν αστυνομοκρατούμενη για αρκετές ώρες.

Η σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας μόνο τυχαία δεν είναι. Οι «λόγοι» που τη “δικαιολογούν” οι δυνάμεις του συστήματος είναι προσχηματικοί. Το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών, ιδιαίτερα, έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για αντίστοιχου τύπου επιθέσεις (βλ. ΑΣΟΕΕ, Νομική κλπ). Όπως τότε, έτσι και τώρα, δείχνουν ότι το πραγματικό τους μέλημα δεν είναι η “πάταξη” του ναρκεμπορίου, αλλά οι φοιτητές, η δυσφήμηση των συλλογικών τους διαδικασιών και του Ασύλου. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού είναι οι ίδιοι που έσπρωξαν το ναρκεμπόριο γύρω από τις σχολές και τις εστίες για να νομιμοποιήσουν την παρουσία των δυνάμεων καταστολής σε αυτές.

Ο πραγματικός τους στόχος είναι η τρομοκράτηση των εστιακών φοιτητών που όλο αυτό το διάστημα αγωνίζονται για βασικά δικαιώματά τους (δείτε τη σχετική ανακοίνωσή μας εδώ). Για να μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις, παρατημένες από Κυβέρνηση, Υπουργείο και Πρυτανεία, εστίες και ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. Για να μην πεταχτεί κανένας εστιακός στο δρόμο. Στο δίκαιο αυτό αγώνα η απάντηση από την αρχή ήταν απειλές από την πλευρά της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, η οποία προχώρησε και σε έργα κόβοντας τη σίτιση, ενώ ακόμη και μετά το πέρας της κατάληψης εξακολουθεί να μη λειτουργεί. Οι Πρυτανικές Αρχές φέρουν σοβαρές ευθύνες τόσο για την κατάσταση των εστιών όλο αυτό το διάστημα, όσο και για τα σημερινά γεγονότα. Δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, το οποίο ήταν και είναι πάντα με το μέρος της επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι όποιες «διαφοροποιήσεις» με την κυβέρνηση στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας χρησιμοποιούνται για να κρύψουν τη συνενοχή τους.

Με την παραβίαση του χώρου Ασύλου θέλουν να στείλουν μήνυμα απέναντι στους φοιτητές: όποιος αντιδρά, διαμαρτύρεται, αγωνίζεται, αντιστέκεται, διεκδικεί θα καταστέλλεται και θα τρομοκρατείται!

Η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής δε γνωρίζει ούτε γιορτές και διακοπές, ούτε καραντίνα! Τα σημερινά γεγονότα εντάσσονται σε αυτό το συνολικό πλαίσιο, που μας θέλει με σκυμμένο το κεφάλι απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά μας και τη δολοφονική πολιτική τους. Για αυτό θέλουν αστυνομία μέσα στις σχολές, για αυτό μας στοχοποιούν με κάθε ευκαιρία. Γιατί φέρνουν σκληρά ταξικά μέτρα που θα πετάξουν μεγάλο μέρος φοιτητών εκτός σπουδών. Φοβούνται τις αντιδράσεις μας. Μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, με συλλογική οργάνωση και πάλη, να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε!