ΑΘΗΝΑ| ΦΕΠΑ: Ο αγώνας των εστιακών φοιτητών είναι δίκαιος!

Καταγγέλλουμε την άκρως προκλητική και εκβιαστική στάση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ απέναντι στους φοιτητές που στεγάζονται στη ΦΕΠΑ, ως απάντηση στις κινητοποιήσεις τους! Συγκεκριμένα η Πρυτανεία διαμήνυσε ότι αν δεν σταματήσει η κατάληψη στο χώρο της εστίας, θα κόψει κι αυτή τις «παροχές» ως αντίποινα! Σημειωτέων παροχές χαρακτηρίζει ρεύμα, νερό, σίτιση, συντήρηση, ίντερνετ κλπ.

Ε, λοιπόν, όχι! Οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των εστιακών είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα και δε χωράει «περικοπές». Δεν είναι «παροχές» του Υπουργείου και της Πρυτανείας, που άμα θέλει τις «δίνει» και άμα θέλει τις «κόβει» κατά πώς το βολεύει. Όλα αυτά, κι ακόμη περισσότερα, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ του κάθε φοιτητή, πόσο μάλλον των εστιακών φοιτητών και μόνο με αγώνα κατακτιούνται – διατηρούνται!

Όπως αναφέρουν και οι συμφοιτητές μας μέσω της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Οικοτρόφων ΦΕΠΑ, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα διαχρονικά και όλο κι εντεινόμενα εμπόδια από πλευράς συστήματος. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι προωθούνται όλο και περισσότερο τα λεγόμενα «ακαδημαϊκά κριτήρια» τόσο για το δικαίωμα της διαμονής στις εστίες, όσο και της παράτασης που δικαιούται κάποιος. Προσπαθούν να πετάξουν κόσμο εκτός εστιών ή να ανανεώσουν τη διαμονή του για μικρότερο χρονικό διάστημα, με το πρόσχημα της στέγασης άλλων φοιτητών σε αυτές. Τέτοιες διασπαστικές λογικές του τύπου: «παίρνεις το δωμάτιο από άλλους» πρέπει να μην περάσουν. Το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση είναι καθολικό κι έτσι πρέπει να το παλέψουμε συλλογικά! Αν, λοιπόν, «κόπτεται» τόσο πολύ το Υπουργείο για τη στέγαση των φοιτητών, να φτιάξει περισσότερες εστίες!

Από την άλλη, είναι γνωστό, ότι από την αρχή της πανδημίας και από το πρώτο κύμα, η κατάσταση στις εστίες είναι τραγική και όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά χειροτερεύει! Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης. Εξάλλου, δε ξεχνάμε ότι, εξαρχής, η στόχευσή τους ήταν να πεταχτούν οι εστιακοί φοιτητές στο δρόμο, ενώ κατά τα άλλα «μένουμε_σπίτι» και μόνο με την κινητοποίησή τους τότε αποτράπηκε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, δεν παρέχονται ατομικά αντισηπτικά, μάσκες υπάρχουν με το σταγονόμετρο που δεν καλύπτουν παρά μόνο ελάχιστο αριθμό φοιτητών, απολυμάνσεις δε γίνονται τακτικά παρά μόνο εάν εμφανιστεί κρούσμα. Ενώ, φυσικά, για καθολικά διαγνωστικά τεστ ούτε λόγος. Ταυτόχρονα, η σίτιση χαρακτηρίζεται ως (τουλάχιστον) ελλιπής με αποτέλεσμα να μη φτάνουν οι μερίδες και να αναγκάζονται οι φοιτητές να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Αν συνυπολογιστούν και τα χρόνια προβλήματα στις κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Φυσικά δε λείπουν οι αποκλεισμοί των εστιακών φοιτητών από τις σπουδές, λόγω της τηλεκπαίδευσης. Με ένα ίντερνετ που σέρνεται, Υπουργείο, Πρυτάνεις και καθηγητές απαιτούν την παρακολούθηση, και εντατικοποιούν ακόμη περισσότερο τις σπουδές. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των εστιακών φοιτητών είναι ξεκάθαρο που στοχεύει αυτό το μέτρο! Στον ταξικό αποκλεισμό των πιο φτωχών και λαϊκών στρωμάτων από το δικαίωμα στις σπουδές, στο πτυχίο, στο μέλλον με αξιοπρέπεια!

Όλοι οι φοιτητές, εστιακοί και μη, να παλέψουμε για το δικαίωμα σε δωρεάν ΣΙΤΙΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΗ – ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ για όλους! Στηρίζουμε τον αγώνα που γίνεται για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. Καταγγέλλουμε την εγκληματική στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των προηγούμενων, που σταδιακά χτυπούν τα δικαιώματά μας στο δωρεάν πλέγμα!

  • Κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο για σίτιση και στέγαση στις εστίες. Οι φοιτητές να μπορούν να στεγάζονται μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους!
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Να σιτίζονται όλοι οι οικότροφοι!
  • Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά), τακτικές απολυμάνσεις!
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους!
  • Ίση – πλήρης – δωρεάν περίθαλψη για όλους!