Ανακοίνωση για τις δηλώσεις Κεραμέως – Διγαλάκη σχετικά με το άνοιγμα Σχολών (25/5)

Με αγωνία οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας, περιμέναμε στις 29/4 τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας σχετικά με την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων και το τι μέλει γενέσθαι με το εξάμηνο, την εξεταστική κ.τ.λ. Ως αποτέλεσμα στην αναμονή μας, δεν λάβαμε παρά γενικολογίες, οι οποίες σίγουρα δεν μπορούν να απαντήσουν ουσιαστικά και να καθησυχάσουν

Σε γενικές γραμμές, αυτά που μας είπε η Υπουργός είναι πως το εξάμηνο θα ολοκληρωθεί, ότι οι σχολές θα ανοίξουν στις 25/5 μόνο για εργαστήρια και κλινικές και ότι οι εξετάσεις θα διενεργηθούν. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι δηλώσεις αυτές, αφήνουν μετέωρους φοιτητές που περιμένουν την εξεταστική για να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στο πτυχίο, φοιτητές που έχουν ενοίκια να «τρέχουν», φοιτητές και φοιτήτριες που μπορεί -ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες- να ευελπιστούσαν σε κάποια εποχιακή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με την παρέμβασή του στις 30/4, ο υφυπουργός Β. Διγαλάκης, αρμόδιος για ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε πως το εξάμηνο θα ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου και η εξεταστική θα ξεκινήσει 10-15 Ιουνίου. Μέχρις εκείνη την ημερομηνία τα μαθήματα -πλην κλινικών και εργαστηρίων- θα συνεχίζονται ηλεκτρονικά. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Η πρότασή μας είναι να χρησιμοποιηθούν, όπου είναι δυνατόν, εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης και όχι η φυσική παρουσία» και συμπλήρωσε, «Αυτό σημαίνει, είτε ο φοιτητής να εκπονήσει κάποια εργασία, είτε να γίνει η εξέταση προφορικά, εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με συνδυασμό των παραπάνω». Παρ’ όλα αυτά, τα κομβικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά:

Το πως θα δώσουμε εξετάσεις και το γεγονός ότι το εαρινό εξάμηνο εκ των πραγμάτων παρατείνεται.

Τα ζητήματα της τελε-εκπαίδευσης και των φραγμών που βάζει για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που προέρχονται απ’ τα λαϊκά στρώματα, τόσο στο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα όσο και στο να εξεταστούν (ενδεχομένως) σε αυτά ηλεκτρονικά, συνεχίζουν και ισχύουν στο ακέραιο, όπως έχουμε αναδείξει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις.

Σε μια ενδεχόμενη ηλεκτρονική εξέταση, εκτός του ότι θα υπάρξει κόσμος που θα αποκλειστεί, όσοι δώσουνε θα είναι μόνοι τους, πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους, απέναντι σε όποια αυθαιρεσία επιλέξει να κάνει ο καθηγητής και δεν θα είναι δυνατή η αντίδραση με συλλογικούς και μαζικούς όρους. Μάλιστα, υπάρχει ήδη κόσμος που έχει αποθαρρυνθεί από το να συμμετέχει στην εξεταστική λόγω της όλης κατάστασης με τις ηλεκτρονικές διαλέξεις, τις υποχρεωτικές παρουσίες, τις πολλές εργασίες κτλ. 

Από την αρχή της πανδημίας δεν υποτιμήσαμε τον υγειονομικό κίνδυνο και ούτε έχουμε άγνοια για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις απ’ τη μαζική μετακίνηση φοιτητών απ’ όλη την Ελλάδα προς των τόπο των σπουδών τους. Από την άλλη, όμως, δεν γίνεται να καλούνται οι φοιτητές να επωμιστούν τις επιπτώσεις του τρόπου που επέλεξε η κυβέρνηση να διαχειριστεί τη πανδημία. Είναι υποκριτικό απ’ την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία έχει ευθύνες -μαζί με τις προηγούμενες- για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την έλλειψη σε ΜΕΘ, για την μη χορήγηση μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ, να ρίχνει το βάρος στις πλάτες μας. Δεν είναι ο ρόλος μας ούτε να λύσουμε τις κρατικές ανεπάρκειες, ούτε να προτείνουμε τρόπους λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια είναι στην ευθύνη του κράτους και με τη δική του ευθύνη πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι φοιτητές κατά την επιστροφή τους στις σχολές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μέσα ατομικής προστασίας, σε διαγνωστικά τεστ για τον ιό και σε περίθαλψη. Όπως, επίσης, και ότι τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι εξεταστικές θα διεξαχθούν με ασφαλείς όρους.

Δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί ο ίδιος αριθμός εργαστηρίων που γινόταν και τις προηγούμενες χρονιές, ενώ οι σχολές θα ανοίξουν για λίγες εβδομάδες πριν την εξεταστική. Θα πρέπει να μειωθούν τα εργαστήρια και οι κλινικές στις ιατρικές σχολές, με αντίστοιχη μείωση της ύλης, ώστε να προλαβαίνει ο φοιτητής με φυσιολογικούς ρυθμούς να ανταπεξέλθει στα μαθήματα και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα σχηματιστούν ολιγομελή τμήματα. Η πίεση για την κάλυψη της ύλης και τη συμπλήρωση δεκατριών διδακτικών εβδομάδων δεν γίνεται να μπαίνει πάνω από την υγεία μας και από το δικαίωμά μας στο πτυχίο. Άλλωστε, ποιος προσδιορίζει ότι είναι απαραίτητες οι δεκατρείς εβδομάδες μαθημάτων που, παρεμπιπτόντως, ορίστηκαν από το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου το 2011 και όχι οι έντεκα που ίσχυαν πιο πριν ή και ακόμη λιγότερες; Ποιος είναι αυτός που προσδιορίζει την «απαραίτητη γνώση», χωρίς την οποία δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε πτυχίο; Το ότι δεν θα βρίσκουμε αύριο-μεθαύριο δουλειά στο αντικείμενό μας θα είναι συνέπεια του ότι δεν αποκτήσαμε «ολοκληρωμένη» κατάρτιση ή του ότι δεν γίνονται προσλήψεις σε μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους και η ανεργία βαράει κόκκινο; Μήπως το αφήγημα των υποχρεωτικών δεκατριών εβδομάδων, ανήκει και αυτό στις διαδοχικές προσπάθειες όλων των οι κυβερνήσεων να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε να αξιώνουμε φυσιολογικούς ρυθμούς σπουδών, αλλά πρέπει μονίμως να είμαστε μέσα στο άγχος και τη πίεση; 

Κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, οι καθηγητές των σχολών είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόσουν τα μαθήματά τους, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξέταση.

Δεν έχουμε την αυταπάτη, πως οι ανάγκες μας θα καλυφθούν και χωρίς τις δικές μας διεκδικήσεις. Οι φοιτητές με την επιστροφή μας στις σχολές θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κάνουμε συζητήσεις και συνελεύσεις σε ανοιχτούς χώρους και να οργανωθούμε απέναντι σε αυτά που θα μας έρθουν.

            Απευθύνουμε κάλεσμα πάλης προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για :

 

  • ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ - ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ-ΣΦΑΓΕΙΑ
  • ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!
  • ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
  • ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
  • ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ, ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΩΡΕΩΝ!
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΙΣΗ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!