Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΣΟΕΕ για τα γεγονότα των φοιτητικών εκλογών

Την Τετάρτη 7/5, ενώ πανελλαδικά διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές, στην ΑΣΟΕΕ η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω επιδρομών από 2 ξεχωριστές «ομάδες κρούσεις», οι οποίες προπηλάκισαν και χτύπησαν όποιον φοιτητή βρήκαν μπροστά τους, έσπασαν κάλπες, με αποτέλεσμα την ακύρωσή τους. Για εμάς, οι φοιτητικές εκλογές είναι μέρος του Φοιτητικού Κινήματος, είναι μια διαδικασία από τους φοιτητές για τους φοιτητές, όπου συγκροτούν τα συλλογικά όργανα πάλης τους ανεξάρτητα από το κράτος και τους μηχανισμούς του. Η χρόνια παρέμβαση των συστημικών δυνάμεων ΠΑΣΠ-ΔΑΠ έχει καταφέρει να δημιουργήσει αρνητικούς για το κίνημα συσχετισμούς, έχοντας «στήσει το φοιτητή στη γωνία» και κρατώντας τον μακριά από συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις,  επιμένουμε ότι οι συσχετισμοί δεν μπορούν να ανατραπούν μέσα σε μια μέρα, ούτε με κινήσεις δήθεν άμεσου αποτελέσματος και λογικές του εδώ και τώρα, αλλά ούτε και με «μαγικά τρικ» και άλματα προς τα εμπρός, παρακάμπτοντας τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες. Ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση δεν είναι άλλος, από τη συνεχή παρέμβαση και δράση στη κατεύθυνση του αγώνα, έτσι ώστε οι φοιτητές να συνειδητοποιήσουν ποιον έχουν δίπλα τους και ποιον απέναντι τους, ποια είναι τα συμφέροντά τους και πώς να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Αυτή είναι μια διαδικασία δύσκολη και πολιτικά χρονοβόρα, που όμως δεν δικαιολογεί με κανένα τρόπο, πολιτικές απόψεις που εκμηδενίζουν τις κατακτήσεις του Φοιτητικού Κινήματος και έχουν ως αποτέλεσμα την κατάργηση των Συλλόγων και την υποχώρηση κατά πολλά χρόνια πίσω του κεκτημένου δικαιώματος των φοιτητών, να μπορούν, δηλαδή, να οργανώνουν και να αποφασίζουν συλλογικά τη δράση τους. Έτσι, λογικές και πρακτικές ομάδων που με ένα δήθεν αντιεκλογικό σκεπτικό, μπουκάρουν με κράνη και σιδερολοστούς σε σχολές, τραυματίζοντας και τραμπουκίζοντας τους φοιτητές, χτυπώντας στο «ψαχνό» όποιον τύχει να συναντήσουν και σπάνε διαδικασίες, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με το κίνημα, αλλά έρχονται ενάντιά του, εξυπηρετώντας (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) τα συμφέροντα του συστήματος. Ας αναλογιστεί, λοιπόν, ο καθένας ποιον εξυπηρετεί η μη ύπαρξη του Συλλόγου και η αδυναμία λήψης οποιασδήποτε απόφασης και αν είναι βοηθητικό για την κατάσταση που επικρατεί ήδη στη σχολή και αν πάει μπρος ή πίσω την υπόθεση του κινήματος.

Όσον αναφορά τις δύο κυβερνητικές δυνάμεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, είναι αυτές που έχουν συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στον αποπροσανατολισμό και την αποσυγκρότηση του Φοιτητικού Συλλόγου, για να μπορεί να περνάει ανενόχλητη η επίθεση του συστήματος. Σαν γνήσιοι νταβατζήδες και θεωρώντας τη σχολή τσιφλίκι τους, οι μεν «πουλάνε» ψευτομαγκιές και οι δεν «προσφεύγουν» σε πληρωμένους μπράβους, για να λύσουν τις γηπεδικού χαρακτήρα μεταξύ τους αναμετρήσεις. Έτσι, φέρουν τη μερίδα του λέοντος των ευθυνών για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει φτάσει ο Σύλλογός μας. Ακόμα, για όποιον άλλο θεωρεί πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλει «προαπαιτούμενα» και κολλήματα, θέτοντας ζητήματα που χρόνια τώρα δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει, αλλά και κοιτάει το «συμφέρον» των εκλογικών του ποσοστών, εκβιάζοντας και παίζοντας ουσιαστικά με την ύπαρξη του Φοιτητικού Συλλόγου, τον καλούμε να το ξανασκεφτεί...

Εν τέλει, ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του στο να καταργηθεί ένας Σύλλογος, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα, ειδικά σε μια περίοδο όπου συζητιέται, από το σύστημα και τις δυνάμεις του, η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα security, η φίμωση των φοιτητών, αλλά και προωθούνται σε κάθε σχολή οι διαγραφές (ήδη βγήκε το προσχέδιο για την ΑΣΟΕΕ) και η κατάργηση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Με τα Μνημόνια να δίνουν και να παίρνουν, ενώ έξω από τη σχολή χτυπιούνται καθημερινά το Άσυλο και οι μετανάστες.

Εμείς ως Αγωνιστικές Κινήσεις, θεωρούμε πως οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να γίνουν πάση θυσία, ώστε να μπορέσει ο Σύλλογος να έχει υπόσταση και από εκεί και πέρα να έχει το δικαίωμα ο κάθε φοιτητής να αγωνιστεί για την ανατροπή των συσχετισμών, αλλά και της βάρβαρης επίθεσης που δεχόμαστε εμείς και οι οικογένειες μας σε κάθε δικαίωμα μας σε σπουδές-δουλειά-δημοκρατικές ελευθερίες.

Οι μόνοι ικανοί και αρμόδιοι για να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους, στη συλλογική και οργανωμένη πάλη, χαλώντας τα σχέδια του κράτους και των μηχανισμών του, είναι οι ίδιοι οι φοιτητές με την ενεργό συμμετοχή τους στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν άμεσα.