Ανατροπή του νόμου Κεραμέως!

Πέρασε Πέμπτη (11/2) βράδυ με 166 ψήφους από ΝΔ και Ελληνική Λύση το νομοσχέδιο Κεραμέως – με σημαντική συμβολή του Χρυσοχοΐδη: ένα από τα πιο ταξικά νομοσχέδια που θέτει σε εφαρμογή κατευθύνσεις χρόνων του συστήματος στην εκπαίδευση.

Εδώ και τέσσερις εβδομάδες οι φοιτητές κατεβαίνουμε στο δρόμο με όλο και μεγαλύτερη μαζικότητα, πλάι σε μαθητές και καθηγητές απέναντι στο νομοσχέδιο. Δεν βγαίναμε στο δρόμο γιατί «θέλαμε να εκτεθούμε στον ιό», όπως έσπευσαν να συκοφαντήσουν κάποιοι. Βγαίναμε επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Η αστυνομία, με εντολές της κυβέρνησης, επέδειξε απίστευτη αγριότητα, προκειμένου να τρομοκρατηθούμε. Όμως, οι φοιτητές δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια και συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε.

Ο Κυρανάκης (αυτός που έλεγε ότι για την ανεργία δεν φταίνε οι πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά φταίνε οι άνεργοι νέοι που δεν ξέρουν να συμπληρώνουν βιογραφικά) παραδέχτηκε δημόσια ότι πάλι καλά που ήρθε η «χρυσή ευκαιρία» της πανδημίας και κατάφερε η κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο με τις σχολές κλειστές. Δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όταν τα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια να μας υποδεχτούν με χουντικού τύπου μέτρα, με μπάτσους, με κάμερες, έλεγχο εισόδου, πειθαρχικά, διαγραφές και όρια φοίτησης.

Δεν έλειψαν φωνές εντός του κοινοβουλίου που βρήκαν την «λύση» σε μια κυβερνητική αλλαγή. Σύμφωνα με τον Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, αυτός ο νόμος δεν θα πρέπει να αφήσουμε να εφαρμοστεί στην πράξη μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση δημοκρατική που θα τον καταργήσει. Μας προτρέπει δηλαδή να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο κόμμα του, με την ελπίδα ότι θα ανατρέψει την επίθεση που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε όταν ήταν στην εξουσία! Λες και η επίθεση είναι ζήτημα κυβέρνησης και όχι συσχετισμού που διαμορφώνει η πάλη του κινήματος. Λες και αυτά που προωθεί η ΝΔ δεν αποτελούν προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων που κινούνται σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΕ και ΟΟΣΑ, στόχους του συστήματος συνολικά. Μια χαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την επίθεση στα δικαιώματά μας, βάθυνε την εξάρτηση και πέρασε το νόμο Γαβρόγλου που έφερνε την έννοια της «ανταποδοτικότητας» στη φοιτητική μέριμνα, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ως προπομπό των διδάκτρων στα προπτυχιακά, κατάργηση του Ασύλου με το πόρισμα Παρασκευόπουλου και πολλά άλλα.

Το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα, όμως, έχουν καταφέρει στο παρελθόν να ανατρέψουν ψηφισμένο νόμο για την παιδεία που έφερνε μέτρα σαν αυτά που ψηφίστηκαν και τώρα. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν ούτε μπορεί κάποια δύναμη στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος να υποστηρίξει ότι έχει βρει τη «συνταγή». Υπάρχει, όμως, η κατεύθυνση της αναμέτρησης με το σύστημα και η κατεύθυνση του συμβιβασμού. Η πολιτική γραμμή «να μην εφαρμοστεί» στην πράξη ο νόμος, ή αλλιώς «να μείνει στα χαρτιά», είναι η γραμμή της ήττας. Μιας πολιτικής γραμμής που αποδέχεται, πριν ακόμη το προσπαθήσουμε, ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το νόμο. Μια άποψη  που καλεί τον κάθε σύλλογο ξεχωριστά να μπλοκάρει στην πράξη την εφαρμογή του. Με ποιον τρόπο; «Πιέζοντας» τα τμήματα καθηγητών, τις συγκλήτους και τα πρυτανικά συμβούλια.

Ο αγώνας δεν σταματάει τώρα που το νομοσχέδιο πέρασε. Το αίτημα πάλης μας πρέπει να είναι η ανατροπή του! Χρειάζεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καλεστούν ξανά γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους, ώστε οι φοιτητές να οργανωθούμε στη βάση, να πραγματοποιηθούν νέες διαδηλώσεις, οι σχολές να γίνουν εστίες αγώνα και οργάνωσης των κινητοποιήσεων. Ίδια αναγκαιότητα υπάρχει και στα σχολεία.

Η επίθεση στην εκπαίδευση, αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που επιδιώκουν να συνεχίσουν οι δυνάμεις του συστήματος. Μας θέλουνε σκυφτούς, μας θέλουν φοβισμένους, μας θέλουν πειθήνιους μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους. Δεν θα τους περάσει! Τους συμμάχους στον αγώνα μας του βλέπουμε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με τους οποίους θα πρέπει να κατέβουμε από κοινού στο δρόμο. Θα παλέψουμε για την ανατροπή του νομοσχεδίου και θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας σε δημόσια δωρεάν παιδεία!

Με ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, να

παλέψουμε για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ!