Απέναντι στις παρατάξεις του συστήματος… Να προτάξουμε τον δρόμο του αγώνα

Οι φοιτητικές εκλογές γίνονται και φέτος, σε μια περίοδο που το σύστημα ολοένα εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα και τους όρους ζωής μας. Με την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αμφισβήτηση του δικαιώματος για δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-συγγράμματα, με τους όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς σπουδών, τις συγχωνεύσεις και το χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου και την εργασιακή μας προοπτική.

Την κατεύθυνση του ατομικού δρόμου, της αποπολιτικοποίησης και της αδράνειας στους συλλόγους προωθούν με νύχια και με δόντια οι δυνάμεις του συστήματος, προσπαθώντας να στρέψουν τους φοιτητές μακριά από το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα. Δυνάμεις που μας προτρέπουν να μείνουμε μακριά από την πολιτική και τα κόμματα, να μην πηγαίνουμε στις συνελεύσεις αφού «εκεί τσακώνονται μεταξύ τους οι αριστεροί» και στην τελική αφού τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα να «κοιτάξουμε τη δουλειά μας». Αυτή την κατεύθυνση του ατομικού δρόμου, ενισχύουν και μια σειρά ‘’παρεμβάσεις’’ αυτών των δυνάμεων. Τα μπουζούκια, τα παζάρια σημειώσεων σε ανταλλαγή με ψήφους, την πελατειακή λογική που τους διέπει χρόνια.

Πρώτα απ’ όλα η ΔΑΠ που στο πλευρό του Μητσοτάκη και της ΝΔ, διαμηνύει την όρεξή της να συμβάλει στο γκρέμισμα λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Οι προτάσεις της για τα πανεπιστήμια (δίδακτρα, διαγραφές, αστυνόμευση, ηλεκτρονικά συγγράμματα, πιο εντατικά προγράμματα σπουδών) συμβαδίζουν με την επίθεση του συστήματος και πολλές φορές την ξεπερνούν.Μιλάει για «αναβάθμιση των πανεπιστημίων στα ευρωπαϊκά πρότυπα», που σημαίνει διαγραφές, δίδακτρα, αλυσίδες στα μαθήματα και νέα εξοντωτικά προγράμματα σπουδών, για «σύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας» δηλαδή για τζάμπα δουλειά και για αναγκαστικά σεμινάρια πληρωμένα από την τσέπη των φοιτητών.Και φυσικά για «παραχώρηση της δωρεάν σίτισης-στέγασης σε ιδιώτες» που σημαίνει την κατάργηση και κοστολόγηση των όποιων φοιτητικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Παρόμοια η ΠΑΣΠ, παρόλο που συχνάπροβάλλεται ως μια δύναμη «προοδευτική» έως και «αριστερή», προσφέρειουσιαστικές υπηρεσίες στο σύστημα. Έχει χρόνια χέρι-χέρι με ΔΑΠ και καθηγητές λασπολογήσει για τα όργανα του φοιτητικού κινήματος(γενικές συνελεύσεις κλπ). Έχει πρωτοστατήσει στη διάλυση συλλόγων(βλέπε ΑΣΟΕΕ). Είναι η δύναμη που εξωραΐζει δεκαετίες την αντιλαϊκή πολιτική και το χτύπημα στα φοιτητικά συμφέροντα. Μα πάνω από όλα, συνηγορεί στο νόμο-Γαβρόγλου, ζητώντας πολλές φορές την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, λύνοντας τα χέρια σε υπουργείο-πρυτανείες-συγκλήτους να χτυπήσουν τα δικαιώματα μας.

Τέλος,το BLOCOτου ΣΥΡΙΖΑ.Υπερασπίζεται τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, πασχίζοντας παράλληλα να πουλήσει ένα «αριστερό»προφίλ προσπαθώντας,μαζί με ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, να εξωραΐσει της πολιτική της εντός και εκτός των πανεπιστημίων.Στην πραγματικότητα είναι μια δύναμη που συντάσσεται με την κυβερνητική πολιτική και τον νόμο Γαβρόγλου ο οποίος στα δύο χρόνια εφαρμογής του έχει δείξει ξεκάθαρα ότι κανένα φοιτητικό δικαίωμα δε πρόκειται να μείνει ανέπαφο, με την πολιτική που εντείνει τη φασιστικοποίηση και καταστέλλει τις κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας με πρόσφατο παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στο προσοντολόγιο.

Αυτές οι δυνάμεις όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για τη θέση τους «δίπλα στον φοιτητή και τα προβλήματά του», στην πραγματικότητα τάσσονται ενάντια σε κάθε δικαίωμα, κατάκτηση και διεκδίκηση του φοιτητικού κινήματος! Μέσα από τις προτάσεις τους για «αναβάθμιση», «εκσυγχρονισμό» και «εξευρωπαϊσμό» των πανεπιστημίων, στην ουσίαπροσπαθώντας να ανοίξουν το δρόμο για την αναίμακτη εφαρμογή των πιο αντιδραστικών μέτρων (συγχωνεύσεις, εντατικοποίηση, δίδακτρα, πανεπιστημιακή φύλαξη, απαγόρευση αφισοκόλλησης κλπ).

Καλούμε καλούμε τους φοιτητές να απομονώσουν τις δυνάμεις που έρχονται να εξυπηρετήσουν τα μαύρα συμφέροντα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τους φοιτητές. Να μαυρίσουν τις δυνάμεις που κάνουν τα πάντα για τη διάλυση των συλλόγων, προσπαθώντας να στερήσουν από τους φοιτητές το μοναδικό τους εργαλείο για την συγκρότηση του αγώνα και της αντίστασής τους στην επίθεση. Μόνη απάντηση είναι η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και των συλλόγων. Εμείς αυτή την κατεύθυνση της Αντίστασης και της Διεκδίκησης παλεύουμε και σε αυτήν καλούμε κάθε φοιτητή να μας στηρίξει και να παλέψει μαζί μας. 

10 ΑΠΡΙΛΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ