Απαράδεκτοι οι όροι επανέναρξης εργαστηρίων και κλινικών - Όχι στην υγειονομική ανασφάλεια και την εξεταστική-σφαγείο

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την επιστροφή φοιτητών στα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα για τις 25 Μαΐου. Έρχεται να δώσει μια επίφαση «κανονικότητας» στα πανεπιστήμια στα πλαίσια του συνολικότερου αφηγήματος ότι «πάμε καλά» και ότι ξεπεράσαμε (έστω και προσωρινά) την επιδημία. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να δημιουργήσει ακόμα χειρότερους όρους για την εξεταστική που προετοιμάζει.

Συγκεκριμένα, από διδακτικής άποψης το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ότι ελάχιστα συγγράμματα έχουν παραδοθεί στους φοιτητές. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια απέκλεισε μια σημαντική μερίδα φοιτητών από την εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα από τα πιο φτωχά στρώματα. Και αυτό φυσικά έγινε λόγω των ανεπαρκών υλικοτεχνικών μέσων και ίντερνετ που διαθέτουν, του εγκλεισμού και των γενικότερων αδιεξόδων που βίωνε ο λαός που έκαναν την καθημερινότητα αφόρητη. Φιλοδοξεί να «ξεπεράσει» αυτά τα προβλήματα με μαθήματα πλήρως εντατικοποιημένα που σκοπεύουν να παραδώσουν ύλη δύο μηνών μέσα σε μερικές βδομάδες. Η εναλλακτική είναι οι λίγες ζωντανές διδακτικές ώρες να έχουν χαρακτήρα πλασματικό και να γίνουν «για τα μάτια του κόσμου», αφού είναι πρακτικά αδύνατη η διδασκαλία όλης της ύλης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όποια από τις δύο περιπτώσεις και να κυριαρχήσει μας οδηγεί σε εξεταστική χωρίς κανέναν όρο για να περάσουμε.

Για εμάς, όμως, το σημαντικότερο ζήτημα αποτελεί η υγεία των φοιτητών και των οικογενειών μας. Σε αυτό το ζήτημα δεν έχουμε δει καμία πραγματική δικλείδα προστασίας από τις σχολές μας. Η ευθύνη για τα μέσα προστασίας και εδώ βαφτίζεται ατομική. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους ανήκουν ή έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Οι απολυμάνσεις χώρων θα γίνονται σε πολύ μικρότερη συχνότητα απ’ ότι προβλέπουν τα πρωτόκολλα για μαζικούς χώρους. Ακόμα και οι ίδιες οι υποδομές σε αίθουσες είναι ανεπαρκείς σε πολλά ιδρύματα για να στεγάσουν τους φοιτητές με τήρηση κανόνων απόστασης. Σε όλα αυτά να προστεθεί ο αναπόφευκτος συνωστισμός μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά τη μετάβαση από και προς τη σχολή.

Ακόμα χειρότερες προβλέπονται οι συνθήκες για τις κλινικές ασκήσεις στις σχολές υγείας. Γνωρίζουμε ήδη ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν έχει επαρκή μέτρα προστασίας απέναντι στον ιό. Έχουμε δει δεκάδες καταγγελίες από όλη την Ελλάδα για ακατάλληλες μάσκες, για χορήγηση μόνο μίας ή δύο μασκών για όλο το 8ωρο (κανονικά η μάσκα πρέπει να αλλάζεται κάθε δύο ώρες), για πραγματοποίηση τεστ κορωνοϊού μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, για καραντίνα 7 και όχι 14 ημερών για το προσωπικό κ.α . Δεν είναι τυχαίο ότι μέρα παρά μέρα επιβεβαιώνονται κρούσματα σε υγειονομικούς, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εκτός κλινικών CoViD-19. Δε θα γίνονται τεστ σε φοιτητές ούτε καν για τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους ενώ θα κυκλοφορούμε ανάμεσα σε ασθενείς. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και για τους ασθενείς και για το προσωπικό των νοσοκομείων!

Δε θα γίνουμε πειραματόζωα - δε θα δεχτούμε άλλους ταξικούς φραγμούς και εντατικοποίηση στην εκπαίδευσή μας!

Διεκδικούμε:

  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

  • ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙΣ

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΔΙΔΑΓΜΕΝΑ