Αριστερά... με δεξιά μετατόπιση - Για την κυρίαρχη αριστερά μες στα πανεπιστήμια

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές έρχονται σε μία περίοδο στην οποία ο κάθε φοιτητής βιώνει στην καθημερινότητα του την άνοδο του ρυθμού της επίθεσης σε όλο το εύρος των φοιτητικών και σπουδαστικών  του δικαιωμάτων. Με την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου στα πανεπιστήμια (σαν συνέχεια του νόμου πλαίσιο) βλέπουμε να αμφισβητούνται και να παίρνονται πίσω μία σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις. Δηλαδή το χτύπημα στο πτυχίο και ότι αυτό κατοχύρωνε σαν επαγγελματικά δικαιώματα,  το χτύπημα στο δωρεάν πλέγμα (ΣΙΤΗΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΣΥΓΓΡΑΜΑ),  τις συγχωνεύσεις/λουκέτα/διασπάσει τμημάτων, την παγίωση διδάκτρων στο μεταπτυχιακό επίπεδο (το οποίο ανοίγει τον δρόμο για το προπτυχιακό) , το προχώρημα των συγχωνεύσεων και την έμπρακτη αμφισβήτηση του ασύλου.

Μπροστά σε όλη αυτήν την επίθεση βλέπουμε την υπόλοιπη αριστερά (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ ) να έχουν αποδεχθεί το πλαίσιο που θέτει Κυβέρνηση- ΕΕ-ΔΝΤ και να έχουν υποταχθεί στον αρνητικό συσχετισμό που επικρατεί στο φοιτητικό κίνημα.Παρόλο που στην συνθηματολογία τους χρησιμοποιούν τους όρους “να γίνει η οργή μας, δύναμη ανατροπής” (ΕΑΑΚ) ή “ για συλλόγους ζωντανούς-διεκδικητικούς για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών”  (ΠΚΣ), οι κινήσεις τους αποτελούν απλά έναν φασαριόζικο περίπατο σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

 ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΡΕΤΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟΣ

Για τις παραπάνω δυνάμεις οι βουλευτικές  εκλογές αποτελούν την μητέρα των μαχών. Από την ΠΚΣ που εδώ και πολύ καιρό διατυμπανίζει ότι η μόνη διέξοδος για την νεολαία είναι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, επειδή όπως λένε “όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατός είσαι και εσύ” και ότι οι φοιτητές πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να αναδείξουν τους αγωνιστές εκπροσώπους, για την «πραγματική διαφορά». Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ που παλεύουν για το πολυπόθητο 3% και την είσοδο των ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ στην βουλή γιατί παρόλο που “ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός” με το κατάλληλο μεταβατικό πρόγραμμα ίσως και να γίνει! Με αιτήματα τύπου “διαγραφή χρέους”, “ανατροπή της κυβέρνησης”(ώστε να βγει κάποια νέα καλύτερη;), “εθνικοποίηση των τραπεζών” και αλλά πολλά, αναμασούν μια σειρά κυβερνητικές προτάσεις που χρησιμοποιούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν βγει κυβέρνηση, άλλο που όλες αυτές οι αυταπάτες κατέρρευσαν εν μία νυκτί. Με την ίδια λογική  κινούνται και στις φοιτητικές εκλογές ώστε «να βγουν οι αριστεροί εκπρόσωποι στα ΔΣ» και να μετατραπούν οι σύλλογοι σε «κόκκινοι και μαχητικοί». Άσχετα που ακόμα και εκεί που πλειοψηφούν, η επίθεση προχωράει κανονικά.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 

 Οι παραπάνω δυνάμεις, (κάθε μία με τον δικό της χρωματισμό) λένε ότι για τα περισσότερα που συμβαίνουν στον χώρο της εκπαίδευσης φταίει η υποχρηματοδότηση, και ότι άμα αυξηθεί  τα περισσότερα ζητήματα θα λυθούν.  Εξ ού και τα αιτήματα «να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά του πανεπιστημίου», «φοιτητικός έλεγχος τώρα»! Βλέπετε, οι συνάδελφοι μάς θέλουν λογιστές του κράτους και όχι ενεργά υποκείμενα πάλης. Δεν έχουν καταλάβει μάλλον ότι το σύστημα χρησιμοποιεί το “δεν υπάρχουν λεφτά” ,ώστε να βάλει τους φοιτητές να συμμεριστούν τα προβλήματά του. Οι  υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς δεν βλέπουν (ή δεν θέλουν να δουν), ότι αποτελεί πολιτική κατεύθυνση του συστήματος και διακαή του πόθο να πάρει πίσω όλα τα δικαιώματα  που είχαν κατακτήσει οι φοιτητές με την πάλη τους και νιώθει την άνεση να το κάνει τώρα πού οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι αποσυγκροτημένοι.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ- ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Την στιγμή που υλοποιείται το συντριπτικό χτύπημα των πτυχίων, με τη θέσπιση των «πιστοποιητικών» των 120 ECTS ή αλλιώς του νέου«διετούς κύκλου σπουδών», για την διάλυση των ενιαίων πτυχίων και ότι αυτά κατοχύρωναν, τα αιτήματα των παραπάνω δυνάμεων μιλούν για πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο και να πάρουμε την γνώση, και μάλιστα προς όφελος δικό μας και όχι του κεφαλαίου. Πιστεύουν μάλλον  ότι η αστική εκπαίδευση θέλει να μοιράσει τη γνώση απλόχερα. Δεν πείθονται από τους ταξικούς φραγμούς, τη φασιστικοποίηση, το χτύπημα των πτυχίων, την κατάργηση του ασύλου, την πειθάρχηση.

ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επειδή οι παραπάνω δυνάμεις έχουν αποδεχτεί τον αρνητικό συσχετισμό που επικρατεί στα πανεπιστήμια εις βάρος των φοιτητών και πιστεύουν ότι το παρόν σύστημα έχει να δώσει ακόμα πράγματα, καλοβλέπουν τα όργανα συνδιοίκησης (με την ΠΚΣ να συμμετέχει κιόλας) αναγάγωντας τους εαυτούς τους στους μάχιμους και αριστερούς συμβουλάτορεςτων καθηγητών-υπουργείου, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τους φοιτητές και από κοινού με το καθηγητικό κατεστημένο , θα συναποφασίσουν( μια και τους βλέπουν και ώς συμμάχους) την περαιτέρω επίθεση στα δικαιώματά μας, αφού ο λόγος τους είναι πάντα μειοψηφικός ,ΠΑΝΤΑσε σχέση με αυτόν των καθηγητών, έτσι είναι σίγουρο πως οι νόμοι θα περάσουν ακόμα και αν αντιταχθούν όλοι οι φοιτητές σε αυτά τα όργανα.

ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απο πού να το πίασουμε και που να το αφήσουμε! “Μαχητικές” παρεμβάσεις( με αποφάσεις σφραγίδες Δ.Σ) σε πρυτανείες και τμήματα των καθηγητών καιυπουργεία ( χωρίς ωστόσο να είναι και να το ξέρουν οι φοιτητές) γιατί εδώ και τώρα θα λυθούν όλα από τους «Ζορό του κινήματος». Με ακτιβισμούς, φαντεζί ενέργειες και καταλήψεις στα γραφεία όλων των παραπάνω, έχουν την άνεση εν καιρό κινηματικής νηνεμίας και αποσυγκρότησης των συλλόγων να παρουσιάζουν ως νίκες τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση για τους φοιτητές, άλλο που όπως λένε στις ανακοινώσεις του δεν βολεύονται με αυτά. Ακόμα παραπέρα με τις μάχες των μαχών που δίνουν έξω από τα υπουργεία ώστε να απαιτήσουν από τον υπουργό να πάρει θέση (λες και δεν έχει πάρει) και να δει ότι αυτό που κάνει είναι άδικο( λες και δεν το ξέρει).

ΕΜΕΙΣ, ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ!

Είναι σήμερα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αγκαλιάσουμε τις γενικές συνελεύσεις και τους συλλόγους μας, να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, να γίνουμε ξανά οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων! Σε θέση αναμέτρησης με το σύστημα και κάθε εκπρόσωπό του σε ΑΕΙ- ΤΕΙ, να παλέψουμε για σπουδές- δουλειά- ελευθερίες, για τη δημιουργία ενός μαζικού κι ανυποχώρητου κινήματος στο πλευρό του λαού. Γιατί ο μόνος δρόμος είναι να βγούμε μαζικά στους δρόμους, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές, δεν έχουμε χρέος μόνο να μαυρίσουμε ΔΑΠ- ΠΑΣΠ- ανεξάρτητους. Οφείλουμε επίσης να γυρίσουμε την πλάτη σε κάθε αριστερό συμβουλάτορα της κυβέρνησης, τόσο στα μαραμένα «γαρύφαλλα» της ΠΚΣ όσο και στο εμπόριο ενότητας των ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ- ΑΡΔΙΝ. Να ενισχύσουμε το αντιιμπεριαλιστικό- αντικαπιταλιστικό- αντισυνδιαχειριστικό πολιτικό στίγμα που απαιτούν οι καιροί.

10 ΑΠΡΙΛΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ