Βάσεις 2021: Άνευ προηγουμένου ταξικό σφαγείο το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

40000 υποψήφιοι πετάγονται φέτος εκτός Πανεπιστημίων με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής! Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύεται από την ανακοίνωση των φετινών βάσεων, από τους 103.468 που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις πέρασαν σε κάποια σχολή μόλις οι 63.239 υποψήφιοι. Ταυτόχρονα, 16.000 περίπου θέσεις σε Πανεπιστήμια έμειναν κενές, ώστε να έχουμε ιδρύματα χωρίς εισακτέους, που δε θα δεχθούν δηλαδή πρωτοετείς φοιτητές!

Η ΕΒΕ από τους πιο σκληρούς ταξικούς φραγμούς! Συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα στις σπουδές!

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εφαρμόστηκε αμέσως μετά την ψήφιση της από την κυβέρνηση και αποδείχθηκε από τους πιο σκληρούς ταξικούς φραγμούς που έχουν περάσει στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Διαμορφώνεται από το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όριζουν τα ίδια τα Τμήματα των Πανεπιστημίων. Τα αποτελέσματα αυτού του σκληρού ταξικού φραγμού τα βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι βάσεις Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια απογειώθηκαν και χιλιάδες μαθητές αποκλείστηκαν. Ανάμεσα στα παράδοξα της ΕΒΕ ήταν και υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες να αποκλείονται από τμήματα της προτίμησης τους γιατί επέλεξαν να εξεταστούν σε Ειδικά Μαθήματα, που και αυτά ενσωμάτωναν με τη σειρά τους Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής!

Τμήματα με ελάχιστους ή και με μηδενικούς ακόμα εισακτέους- Προπομπός για νέες συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών!

Από τις 79.000 περίπου θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν περίπου 63.000. Χιλιάδες θέσεις έμειναν ακάλυπτες και υπήρχαν Πανεπιστημιακά Τμήματα με ελάχιστους ή και καθόλου εισακτέους. Είναι προφανές πως φέρνουν “από την πίσω πόρτα” νέες συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών. Δημιουργουνται σχολές διαφορετικών ταχυτήτων με πολλές από αυτές να βρίσκονται υπό την απειλή του λουκέτου. Ακόμα περισσότεροι φοιτητές στα εν λόγω τμήματα θα βρεθούν στον αέρα!

Εμπαιγμός σε μαθητές και γονείς η παράλληλη ανακοίνωση των υποψηφίων για τα δημόσια ΙΕΚ!

Μαζι με τις απογειωμένες βάσεις εισαγωγής φέτος ανακοινώθηκε και η βαθμολογία του τελευταίου εισακτέου σε κάθε ειδικότητα για την εισαγωγή στο αντίστοιχο δημόσιο ΙΕΚ. Η κυβέρνηση ωμά πλέον δείχνει το δρόμο στους αποκλεισμένους μαθητές, δηλαδή ο μονόδρομος των ΙΕΚ και ο άνισος δρόμος των ιδιωτικών κολεγίων. Την ίδια στιγμή που οι οικογένειες μετα βίας κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά υπό το βάρος των Πανελληνίων Εξετάσεων!

Η νεολαία στο στόχαστρο! Χτυπιούνται βάναυσα τα δικαιώματα μας σε σχολεία και σχολές!

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής η κυβερνηση ικανοποιεί μια χρόνια επιδίωξη του συστήματος, να αποκόψουν τη μαζική είσοδο της νεολαίας στα Πανεπιστήμια. Το Λύκειο με την τράπεζα θεμάτων μετατρέπεται ήδη σε ένα εξεταστικό κάτεργο με προαγωγικές εξετάσεις Πανελλαδικού χαρακτήρα. Το εξεταστικό σφαγείο του Λυκείου και το σκληρά εντατικοποιημένο περιβάλλον που διαμορφώνεται αποκλείει από την εκπαίδευση πολλούς μαθητές από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Χιλιάδες οικογένειες αιμορραγούν οικονομικά στέλνοντας τα παιδιά τους στα φροντιστήρια για να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των Πανελληνίων εξετάσεων. Και πάλι ούτε αυτά είναι αρκετά! Χιλιάδες μαθητές αποκλείονται από τα Πανεπιστημια σε όλη τη χώρα! Ακόμα και αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν, θα είναι αντιμέτωποι με το μέτρο των διαγραφών από τα Πανεπιστήμια που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση. 

Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το τελευταίο διάστημα μια σειρά από μέτρα που επιβάλλουν μια νέα σκληρά ταξική πραγματικότητα σε σχολεία και σχολές. Αυτή η πραγματικότητα είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άγριο εργασιακό τοπίο της εκμετάλλευσης που θα έρθει αντιμέτωπη η νεολαία. Για αυτό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν τη νεολαία να σκύψει το κεφάλι. Την στοχοποιούν για τη διασπορά του ιού, την τρομοκρατούν, την καταδικάζουν στην τηλε-εκπαίδευση των αποκλεισμών, την αποκόβουν από τον κοινωνικό της χώρο για να ανακ όψουν τη συλλογική της δράση.

Δε θα τους περάσει! Η οργή μας να γίνει συλλογική αντίσταση!

Απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης στα παιδιά του λαού και της εργατικής τάξης μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς να υψώσουμε πανεκπαιδευτικό μέτωπο αντίστασης. Να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών του λαού να μπορούν να σπουδάσουν. Δε θα τους χαρίσουμε το λαϊκό δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Με το άνοιγμα σχολείων και σχολών να καλεσουμε συνελεύσεις μαθητών και φοιτητών, να πάρουμε αποφάσεις αγώνα για να ανατραπεί η ΕΒΕ και οι συνολικά οι νόμοι Κεραμέως! Ανυποχώρητα μέχρι τη νίκη να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας!

Διεκδικούμε:

- Κατάργηση των νόμων 4777 - Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), 4823 (αξιολόγηση), των νόμων 4692 (Τράπεζα Θεμάτων), 4763 (Τεχνική Εκπαίδευση – κατάρτιση)

- Άμεση Απόσυρση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Αύξηση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης

- Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων 

- Καμία Διαγραφή Φοιτητών! Κανένα όριο σπουδών!

- Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους!