Για τη στάση του ΜΑΣ στον φοιτητικό σύλλογο Φαρμακευτικής Πάτρας και την παρεμπόδιση σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης

Σε κλίμα πλήρης αδράνειας και αποσυγκρότησης, βρίσκεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο Σύλλογος φοιτητών του τμήματος Φαρμακευτικής Πατρών. Η τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου έγινε πάνω από ένα χρόνο πριν και από τότε ο σύλλογος λειτουργεί αποκλειστικά με αποφάσεις από το Διοικητικό συμβούλιο. Θεωρούμε απαράδεκτη την στάση του ΜΑΣ, που έχει αυτοδυναμία στο διοικητικό συμβούλιο από τις φοιτητικές εκλογές του 2019, που με τον τρόπο του εμποδίζει την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, καλλιεργεί χρόνια την λογική ανάθεσης στον Σύλλογο και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση που βρίσκεται αυτός σήμερα.

Συγκεκριμένα, περίπου δύο εβδομάδες πριν, καταθέσαμε στο διοικητικό συμβούλιο κοινό ψήφισμα των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Παρενέργειας ΕΑΑΚ, το οποίο καλούσε σε Γενική Συνέλευση, ώστε να συζητήσουν οι φοιτητές για το νέο νομοσχέδιο και να πάρουν μαζικά αποφάσεις ενάντια στην επίθεση στην εκπαίδευση και τις ελευθερίες τους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΣ από την αρχή της πανδημίας γίνεται μέσω κλίσης στο Viber, παρά τις πιέσεις μας να γίνει ανοιχτό σε όλους τους φοιτητές και δια ζώσης. Τελικά το διοικητικό συμβούλιο πήρε απόφαση να καλεστεί η Συνέλευση την Κυριακή 7/2, μέσω αντιπαραθετικού ψηφίσματος που κατέθεσε το ΜΑΣ, το οποίο δεν διευκρίνιζε ώρα και μέρος, με την αιτιολόγηση ότι εκείνη την ημέρα θα γίνονταν εξετάσεις μαθημάτων σε ώρα που δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί. Οι πιέσεις μας να αποφασιστούν και ανακοινωθούν η ώρα και το μέρος της Συνέλευσης ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως τα μέλη του συλλόγου δεν βρήκαν τόπο ώσπου τελικά το Σάββατο ενημερωθήκαμε πως η συνέλευση θα μεταφερθεί σε μια άγνωστη ημερομηνία, με την δικαιολογία ότι βρισκόμαστε σε εξεταστική περίοδο και δεν υπάρχει κάποιο κενό για να συνεδριάσει ο Σύλλογος. Σε μια περίοδο, που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να συζητήσουμε και να αγωνιστούμε μαζικά, το ΔΣ της φαρμακευτικής βάζει εμπόδια στους φοιτητές και τους αφήνει χωρίς μαζικές διαδικασίες.

Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαθιστούν το ανώτατο όργανο των συλλόγων, τις γενικές συνελεύσεις. Δεν μπορούν να συγκροτούν και να οργανώνουν ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα. Είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστικές οι απόψεις δυνάμεων όπως του ΜΑΣ που αρκούνται στην εικονική κίνηση των συλλόγων μέσω αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων και διατυμπανίζουν την δηθεν πρωτοπόρα δράση αυτών των συλλόγων με κάθε ευκαιρία. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που τα μέλη του συλλόγου δεν γνωρίζουν τις δράσεις του, ούτε έχουν λόγω σε αυτές. Είναι ξεκάθαρο πως αυτές οι λογικές ακυρώνουν τα όργανα των φοιτητών, οδηγούν σε αυταπάτες και απογοήτευση και τελικά απομακρύνουν τους φοιτητές από τα συλλογικά τους όργανα και τους μαζικούς αγώνες.

Είναι τεράστια ανάγκη να βρεθούμε από κοντά οι φοιτητές ώστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τις δράσεις μας απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που επιδιώκει να διαμορφώσει μία εκπαίδευση βαθιά ταξική, που φέρνει την αστυνομία μέσα στις σχολές μας και υπογράφει το τέλος του πολιτικού λόγου μέσα σε αυτές. Να επιμείνουμε στον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, να υπερασπιστούμε τα συλλογικά μας όργανα και να δυναμώσουμε την φωνή μας απέναντι στην επίθεση του συστήματος!