Για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Έφυγε από την ζωή το απόγευμα της Δευτέρας 13/7, ο νεολαίος αγωνιστής Βασίλης Μάγγος. Ακριβώς ένα μήνα μετά τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια που υπέστη από την αστυνομία στο τριήμερο οργίου κρατικής καταστολής στις κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών στις 13-15 Ιουνίου στην πόλη του Βόλου, ο Βασίλης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από την μητέρα του, στην περίοδο αποθεραπείας από τα τραύματά του.

Ο αγωνιστής αποτελούσε ενεργό μέλος του κινήματος της πόλης ενάντια στην καύση. Στις 14 Ιουνίου, ήταν ο άνθρωπος που χτυπήθηκε λυσσαλέα από ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ-ΟΠΚΕ στην παράσταση διαμαρτυρίας για τους δύο συλληφθέντες του συλλαλητηρίου στις 13/6 το οποίο είχε πνιγεί στα δακρυγόνα. Όπως κατήγγειλε και ο ίδιος σε προσωπική τους ανακοίνωση βρέθηκε στο νοσοκομείο με «6 ή 7 κατάγματα στα πλευρά και με θλάση στο συκώτι και την χοληδόχο κύστη , χτυπημένος άγρια κ βασανισμένος από τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ,ΟΠΚΕ,Ασφάλεια)». Η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου κάνει λόγο για την επίπτωση της ψυχικής του υγείας μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του.

Ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου έχει άμεση σχέση με την όξυνση της πολιτικής της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, με την όλο και πιο άγρια κρατική καταστολή και τρομοκρατία του συστήματος ενάντια στην νεολαία, τον λαό, την εργατική τάξη, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συνδέεται με τα δολοφονικά χτυπήματα στην διαδήλωση την Πέμπτη 9/7 στην Αθήνα ενάντια στον αντιδραστικό νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό –οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία θανάτου του, ο Βασίλης είναι ένα ακόμα όνομα στην τεράστια λίστα των νεκρών που οι λαοί μετρούν καθημερινά σε όλο τον κόσμο επειδή τολμούν να επιμένουν στην πάλη για ταδικαιώματα τους.

Η προκλητικότητα και η σαπίλα του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος και των οργάνων υπεράσπισής του φάνηκε ξεκάθαρα με τις εμετικές δηλώσεις του Χρυσοχοϊδή: «Ας αφήσουμε την μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στην θλίψη τους» δήλωσε ο Υπουργός, προδικάζοντας την ιατροδικαστική εξέταση ότι ο θάνατος που νεολαίου δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια που υπέστη πριν ένα μήνα και κάθε σύνδεση με το περιστατικό αποτελεί ένα «ασύστολο ψέμα». Λίγες ώρες αργότερα, δόθηκε εντολή για την μεταφορά του σώματος του συναγωνιστή μας στην Θεσσαλονίκη, χωρίς την θέληση της οικογένειας και κάποια πιστευτή εξήγηση. Τόσο πολύ σεβάστηκαν την μνήμη του Βασίλη και τους οικείους του!

Μόνο θλίψη και θυμό νιώθουμε από τον χαμό του νεολαίου αγωνιστή. Η οργή μας θα φανεί στον δρόμο, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Θα τιμήσουμε την μνήμη του αγωνιστή Βασίλη Μάγγου με την υπεράσπιση του δίκιου των αγώνων μας, ιδικά σε αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση ΝΔ προσπαθεί να βγάλει στην παρανομία τις διαδηλώσεις και να καταπνίξει κάθε φωνή που προσπαθεί να υψωθεί ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της. Υπάρχουν συγκεκριμένοι ένοχοι για τον θάνατο του Βασίλη και είναι το αστικό κράτος, η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Είναι δίκαιο και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16/7
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ