Εξάμηνο αποκλεισμών και επικίνδυνο άνοιγμα σχολών αν μείνουν στα χέρια του συστήματος

Εδώ και αρκετό διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει η εκπαιδευτική διαδικασία. Συζήτηση η οποία διέπεται από το ίδιο πνεύμα και επιδιώξεις της κυβέρνησης, όπως το προηγούμενο διάστημα των εξεταστικών και πιο πριν του τηλεξαμήνου. Συνεχίζουν, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία να επιτίθενται στα δικαιώματά μας. Αρνούνται πεισματικά να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την υγεία των φοιτητών. Το επιχειρούμενο άνοιγμα των σχολών αν γίνει με τους υπάρχοντες όρους θα είναι εγκληματικά επικίνδυνο. Αντίστοιχα οι ανισότητες και οι εντεινόμενοι ταξικοί φραγμοί βάζουν άμεσο κώλυμα σε αρκετό κόσμο για το πως και αν, θα συνεχίσει τις σπουδές του.

Με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις πρυτανειών και το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αρχές Σεπτεμβρίου, τα ιδρύματα θα λειτουργήσουν με ένα μείγμα δια ζώσης και τηλε εκπαίδευσης. Όπως διαβάζουμε από κοντά θα γίνουν εργαστήρια, κλινικές και διαλέξεις σε μικρά μαθήματα μέχρι 50 ατόμων και ενδεχομένως μεγαλύτερα που θα σπάνε σε τμήματα με αντίστοιχη μαζικότητα. Όλη η υπόλοιπη διαδικασία θα γίνει εξ’ αποστάσεως, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν γα τα περισσότερα μαθήματα. Προκύπτει εδώ ένα ερώτημα. Οι υγειονομικοί όροι επιτάσσουν αποκλειστικά την συνέχιση της τηλεκπαίδευσης έστω με τον τρόπο αυτό ή είναι εν τέλει μία πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αυτό το πλάνο επανεκκίνησης προκειμένου να συνεχίσει την επίθεση;

Για τους υγειονομικούς όρους

Μπορούν να ανοίξουν άραγε οι σχολές; Η κατάσταση της πανδημίας είναι σε έκδηλα ανησυχητικά επίπεδα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ η πρόσβαση στην διάγνωση και περίθαλψη, ελλιπής και ακριβή, τα μέτρα προστασίας ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Διαβάζουμε συγκεκριμένα στις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι αυτά που κρίνονται ως αναγκαία για την έστω και λειψή λειτουργία των σχολών είναι μερικές απολυμάνσεις των αιθουσών, ο αερισμός των εργαστηρίων μετά τη διεξαγωγή ασκήσεων και η διανομή αντισηπτικών, όταν και όποτε. Κάνουν τεστ μόνο στους φοιτητές επιστημών υγείας, πριν τα εργαστήρια και τις κλινικές, ενώ για τους υπόλοιπους αρκεί μόνο η χρήση μάσκα με ατομική ευθύνη. Παράλληλα έχουν ελλειπή δρομολόγια για τις σχολές, που κατά βάση έχουν συρρικνωθεί με μία σειρά προφάσεις . Κατάσταση η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συχνούς συνωστιμούς στα ΜΜΜ.

Αντίστοιχα ρίχνουν την ευθύνη στους φοιτητές στην περίπτωση που νοσήσουν, να διαγνωστούν, να μην συμμετάσχουν σε υποχρεωτικά εργαστήρια και κλινικές,να μπουν σε καραντίνα αν μένουν στις εστίες, εν τέλει να παραιτηθούν από οποιαδήποτε απαίτηση και ευθύνες απέναντι στα ιδρύματα και την κυβέρνηση. Καιρό τώρα επίσης έχει καταργηθεί και η δωρεάν φοιτητική ασφάλιση που στην υπάρχουσα συγκυρία φαίνεται άλλη μία φορά πόσο αναγκαία είναι. Εθελοτυφλούν μπροστά στην ανάγκη ευρύτερων μέτρων κρατικής ευθύνης ακόμα και στην βασική ανάγκη διεξαγωγής μαζικών τεστ. Αρκούνται στις εκκλήσεις για ατομική ευθύνη, ενώ δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Αρκετοί κίνδυνοι του ανοίγματος των σχολών ήδη διαφαίνονται. Για να προλάβουμε μία σημαντική παρανόηση ή διαστρέβλωση, δεν υπονοούμε ότι, επειδή το άνοιγμα των σχολών με αυτούς τους όρους είναι επικίνδυνο, πρέπει να γίνουν όλα εξ’ αποστάσεως. Ίσα ίσα έχουν φανεί ήδη οι ανισότητες που εισάγει η τηλεκπαίδευση και πόσο επιτακτική πρέπει να είναι η καθολική άρνησή της. Είναι τεράστιο ψέμα όμως, ότι η κυβέρνηση κάνει όλα τα απαραίτητα, άρα το προτεινόμενο μείγμα τηλε και δια ζώσης είναι μονόδρομος. Βολεύεται να διατηρεί την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για να εμπεδώσει τους αποκλεισμούς στο φοιτητικό σώμα. Παράλληλα, όπως στην υπόλοιπη κοινωνία και στην παραγωγή θέλουν να ανοίξουν και να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία τα πανεπιστήμια. Ξέρουν όμως ότι αν δεν πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας, της δωρεάν περίθαλψης και των μέτρων προστασίας, οι φοιτητές δεν θα καταλήξουν στα έδρανα αλλά να νοσούν. Αξιοποιούν τα τηλε και σε αυτή την περίπτωση για να μην πάρουν τα παραπάνω μέτρα, γιατί αυτό θα σήμαινε δικαιώματα που είναι αποφασισμένοι όχι να παραχωρήσουν, αλλά το αντίθετο. Με κάθε ευκαιρία να αφαιρέσουν από το λαό.

Οι αποκλεισμοί συνεχίζονται από την εξεταστική στο εξάμηνο

Τα προβλήματα τα οποία θα καλεστούν να παλέψουν οι φοιτητές δεν άπτωνται μόνο της υγείας τους. Οι αποκλεισμοί από την εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζονται με τους φραγμούς των τηλε σε υλικοτεχνικά μέσα, εξαντλητική εντατικοποίηση και ενίσχυση των ταξικών φραγμών. Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί επίσης το μέτρο των μέχρι 50 στις δια ζώσης διαλέξεις, αφού οι συμμετέχοντες θα είναι αποκλειστικά οι εγγεγραμμένοι στο μάθημα. Συνδυαστικά με τα όρια δήλωσης μαθημάτων, φαίνεται από τώρα ότι κόσμος θα αποκλειστεί από παρακολουθήσεις, σε μία σειρα περιπτώσεων που δεν θα μπορεί να δηλώσει το μάθημα, είναι εκπρόθεσμος, ή νοσήσει κατά την διάρκεια του εξαμήνου.

Ιδιαίτερα αν παρακολουθήσει κανείς το δημόσιο διάλογο για τα εκπαιδευτικά, θα καταλάβει ότι η διατήρηση και ενίσχυση των αποκλεισμών με διάφορους τρόπους είναι σταθερή επιδίωξη. Επιδίωξη πετάγματος των λαικών στρωμάτων από την εκπαίδευση με αποκορύφωμα τα μέτρα Κεραμέως για την βάση του 10, τις διαγραφές. Μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν τους επόμενους μήνες.

Εξάμηνο αποκλεισμών και επικίνδυνο άνοιγμα σχολών αν μείνουν στα χέρια του συστήματος

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Οι φοιτητές πρέπει να αμφισβητήσουμε την πολιτική της κυβέρνησης, να καταγγείλουμε την επικινδυνότητα του ανοίγματος με αυτούς τους όρους. Την εδραίωση της "προσωρινής" κατά τα άλλα τηλεκπαίδευσης και των φραγμών που εισάγει. Πρέπει να γίνει πλατιά κατανοητό ότι δεν έχουμε απέναντι μας μία κακή υγειονομική διαχείριση του ανοίγματος των σχολών και άρα αυτό που απαιτείται δεν είναι ένα εναλλακτικό πλάνο. Ούτε πρέπει να παρασύρει τους φοιτητές, η ευαγγελιζόμενη επιστροφή στην κανονικότητα. Επιστροφή δηλαδή αποκλειστικά στο διάβασμα και τον μονομερή προσανατολισμό στο πως και πότε θα γίνει το άνοιγμα των σχολών. Όσο περισσότερο από ποτέ αμφισβητείται το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές. Τόσο περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συζήτηση στους συλλόγους προκειμένου να αναχαιτιστεί η επίθεση.

Αντίστοιχα, είναι απαράδεκτο το πως τζογάρουν με τις ζωές μας, σπρώχνωντάς μας να νοσήσουμε. Όσα μέτρα προστασίας και να πάρουν, παραμένει αναγκαία όσο ποτέ η πρόσβαση σε ίση-δωρεάν-πλήρη περίθαλψη ως απαράβατος όρος για το άνοιγμα των σχολών, στοιχείο που ακόμα και η κυρίαρχη ρεφορμιστική αριστερά πολλές φορές υποβαθμίζει και προσπερνά. Οι φοιτητές πρέπει να παλέψουμε στο πλευρό του λαού για δικαιώματα στην υγεία, αν θέλουμε να έχουμε πραγματικά ασφαλείς σπουδές. Με μαζικό φοιτητικό κίνημα να απαιτήσουμε δωρεάν ασφαλείς σπουδές για όλους ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, τον λαιμητόμο για τα φοιτητικά δικαιώματα ν.Κεραμέως, την τηλεκπαίδευση.

  • ΙΣΗ-ΠΛΗΡΗ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ COVID-19 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ-ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ- ΣΤΕΓΑΣΗ- ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

  • ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

  • ΚΑΤΩ Ο Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ