ΗΡΑΚΛΕΙΟ | Κρούσματα κορωνοϊού στην εξεταστική του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η εμφάνιση δύο κρουσμάτων κορωνοϊού στην εξεταστική του Πανεπιστημίου Κρήτης(Φυσικό και CSD) επιβεβαιώνει ξανά πως η άδικη εξεταστική που καλούμαστε να συμμετέχουμε και το Σεπτέμβρη, αφήνει αβέβαιη την υγειονομική μας ασφάλεια.

Τον περασμένο Μάη μας κάλεσαν να επιστρέψουμε στις κλινικές και τα εργαστήρια, και να προχωρήσουμε λίγο αργότερα σε μία εξεταστική αποκλεισμού, αψηφώντας τις πρωτοφανείς πιέσεις που δεχθήκαμε σε όλα τα επίπεδα, όπως και το γεγονός πως δεν είχαν εξασφαλιστεί οι υγειονομικοί όροι για την ασφαλή επιστροφή μας. Όλοι εμείς που αντιμετωπίσαμε την αβεβαιότητα για το αν θα μπορούμε οικονομικά ν’ ανταπεξέλθουμε την επόμενη μέρα, εμείς που αγχωθήκαμε για την υγεία μας και την υγεία των ανθρώπων μας, εμείς που αντιμετωπίσαμε τις πρωτόγνωρες ψυχολογικές πιέσεις την καραντίνας και της αβεβαιότητας, έπρεπε να επιστρέψουμε στις σχολές και να προχωρήσουμε σε μια εξεταστική, λες και δεν είχε συμβεί τίποτα. Σε μια εξεταστική για την οποία παραλάβαμε συγγράμματα τελευταία στιγμή(ή και ποτέ), και της οποίας η ύλη είχε διδαχθεί στο μεγαλύτερό της μέρος εξ’ αποστάσεως, αποκλείοντας έτσι εξαρχής τους φοιτητές που ανήκαν στα φτωχότερα και λαϊκά στρώματα και δεν είχαν τα μέσα ν’ ανταποκριθούν.

Στο Ηράκλειο, επιστρέφοντας οι φοιτητές (όσοι είχαμε τουλάχιστον αυτή τη δυνατότητα) στις σχολές, για να παρακολουθήσουμε τα εργαστήρια και τις κλινικές, αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση με τα δρομολόγια των λεωφορείων, τα οποία αντί να έχουν αυξηθεί, όπως θα έπρεπε με βάση τον υγειονομικό κίνδυνο της πανδημίας, έχουν μειωθεί. Παράλληλα, σε σχολές όπως το Φυσικό και το Μαθηματικό, βγαίναν στη φορά καταγγελίες φοιτητών που έκαναν λόγο για εξετάσεις μαθημάτων που επρόκειτο να γίνουν σε χώρους ακατάλληλους, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν απειλές καθηγητών, προκειμένου να επιλέξουν ανάμεσα στην “πρόοδο” και την υγεία τους.

Μέσα σε λίγες μέρες μετρήσαμε δυο κρούσματα κορωνοϊού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης! Μεταξύ άλλων, δεν ήταν δύσκολο να εκδηλωθούν όταν καθημερινά οι φοιτητές έπρεπε να συνωστίζονται στα λειψά δρομολόγια των λεωφορείων, μαζί με τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ (νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό) και τους ασθενείς που μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την εμφάνιση των κρουσμάτων προχώρησε σε ολιγοήμερη αναστολή των ιδρυμάτων και “καθησύχασε” την υπόλοιπη κοινότητα, λέγοντας ότι οι χώροι είχαν απολυμανθεί και τηρούνταν τα μέτρα προστασίας στη διάρκεια της εξέτασης. Έτσι εξασφαλίζεται η υγεία των φοιτητών! Η αδιαφορία της Πρυτανείας για την ασφάλειά μας, και την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας κατ’ επέκτασιν, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη στάση της κυβέρνησης, που όλους αυτούς τους μήνες αφήνει το λαό και τη νεολαία πλήρως εκτεθειμένους απέναντι στον ιό, ενώ τα όποια μέτρα λαμβάνονται έρχονται να εξυπηρετήσουν τις δικές της επιδιώξεις και τις ανάγκες της αγοράς.

Όλοι όσοι βρέθηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου τις προηγούμενες ημέρες θα πρέπει να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε διαγνωστικά ΤΕΣΤ και δωρεάν περίθαλψη, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία τους. Πέρα απ’ το γεγονός ότι με τους όρους που διεξάγεται η συγκεκριμένη εξεταστική σε πολλές περιπτώσεις, θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας την υγεία, παραμένει το ίδιο άδικη με την εξεταστική σφαγείο που μας κάλεσαν να συμμετέχουμε τον Ιούνη. Μια εξεταστική που απέκλεισε εξαρχής μεγάλη μερίδα φοιτητών, και στην οποία κατάφεραν ν’ ανταπεξέλθουν ελάχιστοι. Για όλους τους φοιτητές, η μόνη πραγματικά δίκαιη απάντηση, είναι η κατοχύρωση των μαθημάτων που δηλώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς εξετάσεις.

Είναι αναγκαίο να συσπειρωθούμε στα συλλογικά μας όργανα και να καλέσουμε Γενικές Συνελεύσεις. Η εξεταστική αποκλεισμού στην οποία πρέπει να εναντιωθούμε, αποτελεί κομμάτι της αντιδραστικής ατζέντας που έχει ανοίξει η κυβέρνηση απέναντι στην παιδεία. Πρέπει να παλέψουμε απέναντι στον αντιδραστικό νόμο της Κεραμέως που έρχεται ακόμη περισσότερο να χτυπήσει το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Μέσα απ’ τους συλλόγους μας, να διεκδικήσουμε μαζικά τα δικαιώματά μας στις σπουδές, τη δουλειά και την υγεία, και να δείξουμε πως η νεολαία σε όλη αυτήν την επίθεση δε θα μείνει θεατής!

- ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

- ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

- ΟΧΙ ΣΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ – ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

- ΚΑΤΩ Ο ΠΟΛΥΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

- ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

- ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ