Λαός και νεολαία βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα πανδημίας στη χώρα και η αβεβαιότητα για την υγεία και το μέλλον μας είναι αρκετά οξυμένη. Όλα δείχνουν πως η υποτιθέμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» αποτελεί ένα αφήγημα που καταρρέει μέρα με τη μέρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς δίχως η κυβέρνηση να θέλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια του λαού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους φοιτητές να συμμετάσχουν σε άλλη μια εξεταστική αποκλεισμού με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και τον Ιούνη, αγνοώντας, επί της ουσίας, τις ψυχολογικές , οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις που δημιουργεί η πανδημία.
Η εξεταστική με όρους «σφαγείου» αποτέλεσε και αποτελεί μια συνθήκη στην οποία κλήθηκαν να μπουν οι φοιτητές και σε επίπεδο Ηρακλείου, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μαζικά κοψίματα και το όργιο της καθηγητικής αυθαιρεσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξεταστική – παρωδία του Ιούνη στο Τμήμα Μαθηματικών στο μάθημα «Πιθανότητες 1» . Το συγκεκριμένο μάθημα στην περασμένη εξεταστική του Ιούνη εξετάστηκε σε 3 φάσεις(πρώτη φάση προαπαιτούμενη για να προχωρήσεις στη δεύτερη, αντίστοιχα και για την τρίτη). Από τους 397 μόλις οι 64 κατάφεραν να γράψουν πάνω από 5 μόνο στην πρώτη φάση!! Παράλληλα, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, στο μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών», που αποτελείται από 2 φάσεις, μόλις 4 από τους 195 μπόρεσαν να το περάσουν! Παρόμοια εικόνα αντικρίσαμε και στο μάθημα της «Θεωρίας Προγραμματισμού». Ένα μάθημα που εκατοντάδες φοιτητές χρωστάνε σε κάθε εξεταστική, και το οποίο τον Ιούνη δηλώθηκε μόνο από 19 άτομα για να μην το περάσει τελικά κανένας, ενώ το Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά με τις υπερβολικές απαιτήσεις του καθηγητή ( η κάμερα να είναι στραμμένη στο γραπτό του φοιτητή) να το κάνουν ακόμα πιο δυσπρόσιτο.
Παρόμοιες είναι οι συνθήκες και στην εξεταστική του Σεπτέμβρη, με τους φοιτητές από μια σειρά από τμήματα σε Πανεπιστήμιο και πρώην ΤΕΙ(Γεωπονικό, Κοινωνικής Εργασίας, Λογιστική, Μαθηματικό, Πληροφορική) να κάνουν αναφορά στις δυσκολίες διεξαγωγής της που εντείνονται στα πλαίσια του τοπικού lockdown. Λόγω αυτής της εξέλιξης όλα τα μαθήματα εξετάζονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως εντείνοντας για μια ακόμη φορά τους ταξικούς φραγμούς. Υπέρογκα θέματα σε πολύ μικρό χρόνο, αναγκαστική χρήση εξοπλισμού (κάμερα και μικρόφωνο) και αποκλεισμός των φοιτητών που δεν μπορούν να τον διαθέσουν, πλατφόρμες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εξέταση είναι μερικά από τα παραδείγματα που βλέπουμε για άλλη μια φορά. Μιλάμε λοιπόν για μια τηλε-εξέταση – φιάσκο που έρχεται να διαμορφώσει μια παιδεία για ακόμη πιο λίγους και εκλεκτούς.
Είναι αναγκαίο να τονίσουμε πως, για εμάς, είτε δια ζώσης είτε ηλεκτρονικά, η εξεταστική στα πλαίσια της πανδημίας, με την νεολαία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσες ζοφερές εξελίξεις είναι άδικη. Παράλληλα, φάνηκε ότι δεν ήταν εξασφαλισμένες ούτε οι υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διεκπεραίωση της εξεταστικής δια ζώσης. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από παραδείγματα της εξεταστικής του Ιούνη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που οι φοιτητές κλήθηκαν να δώσουν μαθήματα σε υπόγειες αίθουσες χωρίς εξαερισμό(Μαθηματικό, Φυσικό) καθώς και κατά την εξεταστική του Σεπτέμβρη με την εμφάνιση κρουσμάτων σε φοιτητές(Φυσικό, Επιστήμη των Υπολογιστών), και την παράλληλη αδιαφορία της Πρυτανείας για τη διεξαγωγή μαζικών ΤΕΣΤ σε όσους βρέθηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου. Το δε παράδειγμα του Φυσικού, που κάλεσε τους φοιτητές να δώσουν μαθήματα δια ζώσης παρά την εμφάνιση κρούσματος στο τμήμα, και παρά τις αποφάσεις των πανεπιστημίων του Ηρακλείου να μην εξεταστούν μαθήματα δια ζώσης λόγω του τοπικού lockdown, δείχνει ακόμη πιο ξεδιάντροπα την αδιαφορία των αρμοδίων απέναντι στην υγεία των φοιτητών, όπως και τη διάθεσή τους ν' αποκλείσουν απ' την εξέταση ακόμη μεγαλύτερη μερίδα φοιτητών.
Το σύστημα καλεί για άλλη μια φορά τη νεολαία να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης που το ίδιο δημιούργησε στο φόντο της έξαρσης του κορονοϊού. Με δεδομένα όλα αυτά οι φοιτητές να εναντιωθούν σε άλλη μια εξεταστική – αποκλεισμού. Να ανασυγκροτήσουν τους φοιτητικούς τους συλλόγους και μέσα από αυτούς να οργανωθούν στην κατεύθυνση της αντίστασης και διεκδίκησης για το δικαίωμα τους σε αξιοπρεπείς όρους σπουδών – εργασία – περίθαλψη – ζωή!
-ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
-ΟΧΙ ΣΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ-ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
-ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
-ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ