ΗΡΑΚΛΕΙΟ | Πανεπιστήμιο Κρήτης: Εξεταστική αποκλεισμού σε ακατάλληλους χώρους για την υγεία μας

Έπειτα από καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών που ήρθαν στην επιφάνεια τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαιώθηκε  το πόσο άδικοι είναι οι όροι διεξαγωγής αυτής της εξεταστικής. Σε σχολές όπως το Φυσικό, το Μαθηματικό και το CSD αναδείχθηκαν ακόμα πιο έντονα περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας καθώς έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα και οι υγειονομικοί όροι για την πραγματοποίηση των εξετάσεων είναι πλήρως ακατάλληλοι.

Αρχικά, έχουμε παραδείγματα απειλών από καθηγητές, όσον αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών στις εξετάσεις. Συγκεκριμένα, ειπώθηκε πως όποιοι δεν προετοιμαστούν με τον «κατάλληλο» τρόπο θα έχουν και τις ανάλογες συνέπειες, όπως στιγματισμό ή ακόμα και να μην περνάνε τα μαθήματα. Η καθηγητική αυθαιρεσία φτάνει σε σημεία τέτοια, ώστε να μας λένε πως θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην πρόοδό μας στη σχολή και την υγεία μας. Στο Φυσικό καλούν τους φοιτητές να εξεταστούν σε αμφιθέατρα ακατάλληλα, ακόμα και υπόγειες αίθουσες χωρίς φυσικό αερισμό. Μας λένε πως η προστασία της υγείας μας είναι ατομική υπόθεση του καθενός! Συνιστούν απλά να φορέσουμε μάσκες, ρίχνοντας στις πλάτες μας ξανά το βάρος για τη λήψη μέτρων προστασίας, ενώ το πανεπιστήμιο μας αφήνει εκτεθειμένους απέναντι στον ιό.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε την άποψη ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι υγειονομικοί όροι για την ασφαλή επιστροφή μας στις σχολές, καθώς και το ότι προχωράμε σε μια εξεταστική στην οποία μεγάλη μερίδα φοιτητών βρίσκεται ήδη αποκλεισμένη. Η εμπειρία των τελευταίων μηνών, απ’ τα  τηλε-μαθήματα στις σχολές, την επιπλέον εντατικοποίηση και την καθηγητική αυθαιρεσία να οργιάζει, μέχρι την εξεταστική αποκλεισμού στην οποία προχωράμε, επιβεβαιώνει πως το σύστημα επιδιώκει να κάνει τα πανεπιστήμια χώρους ακόμα πιο αφιλόξενους, στους οποίους θα μπαίνουν λίγοι και θα βγαίνουν λιγότεροι. Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ένα απ’ τα πιο αντιδραστικά νομοσχέδια των τελευταίων δεκαετιών για την εκπαίδευση που έρχεται να χτυπήσει ακόμη περισσότερο το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές.

Σε αυτή τη φάση, δεν μπορούν να υπάρξουν όροι διεξαγωγής της εξεταστικής που να είναι δίκαιοι για την πλειοψηφία των φοιτητών, και ιδιαίτερα για εκείνους που ανήκουν στα φτωχότερα και λαϊκά στρώματα. Σε διάστημα δύο μηνών καραντίνας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς οικονομικές, ψυχολογικές και υγειονομικές πιέσεις. Η ύλη διδάχθηκε εξ αποστάσεως, η καθηγητική αυθαιρεσία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, και εξακολουθούμε σε πολλές περιπτώσεις να μην έχουμε παραλάβει συγγράμματα.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης γνωρίζουμε πολύ καλά από εξεταστικές απρόσιτες για τους φοιτητές, στη διάρκεια ενός εξαμήνου με απανωτές προόδους, τεστάκια, εργασίες, αντιμετωπίζοντας καθημερινά το άγχος και την αβεβαιότητα για την απόκτηση του πτυχίου μας. Σήμερα, μετά από δύο μήνες πανδημίας, οι καθηγητές δείχνουν τη διάθεσή τους ν’ αφήσουν απέξω ακόμα περισσότερους φοιτητές! Προμηνύεται μια εξεταστική πρωτοφανούς αποκλεισμού των φοιτητών, γι’ αυτό και η μοναδική πραγματικά δίκαιη απάντηση σε αυτήν τη φάση είναι το να θεωρηθεί το εξάμηνο λήξαν, να κατοχυρωθούν τα μαθήματα χωρίς εξετάσεις, και καμία εξεταστική να μην πραγματοποιηθεί.

Χρειάζεται να απαντήσουμε συλλογικά με την οργάνωσή μας, προκειμένου να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση του εξαμήνου, και να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από αυτήν την εξεταστική-παρωδία που στήνουν εις βάρος μας! Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση των συλλόγων μας, προκειμένου να καλεστούν Γενικές Συνελεύσεις και να συζητήσουμε τα επίδικα που βρίσκονται μπροστά μας. Το κλίμα αδράνειας που υπάρχει στους συλλόγους έπειτα από 2 μήνες κλειστών σχολών, μπορεί να σπάσει μόνο μέσα απ’ τη δράση στα συλλογικά μας όργανα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η στάση των δυνάμεων ΚΝΕ και ΕΑΑΚ δρα υπονομευτικά, όταν δεν καλούν Γενικές Συνελεύσεις, και αντ’ αυτού περιορίζονται στις συμβολικές διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των ΔΣ στις Πρυτανείες των σχολών, ή στη διεκδίκηση «λόγου» μέσα στις συνελεύσεις των καθηγητών. Τα αιτήματα των φοιτητών μπορούν να ακουστούν μόνο απ’ τους ίδιους, όταν οργανώνονται και διεκδικούν συλλογικά τα δίκια τους. Λογικές ανάθεσης που αναπαράγονται μέσα απ’ τις συμβολικές κινητοποιήσεις, όπως και οι αυταπάτες που καλλιεργούν στους φοιτητές ζητώντας λόγο στις συνελεύσεις των καθηγητών, δείχνουν την ανεμπιστοσύνη τους απέναντι στους φοιτητές, και υπονομεύουν τη δημιουργία όρων μαζικής συσπείρωσης των φοιτητών και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Απέναντι στο νέο γύρο επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση να απαντήσουμε συλλογικά. Το δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές κερδήθηκε με αγώνες, και έτσι πρέπει να το υπερασπιστούμε! Να καταγγείλουμε την εξεταστική σφαγείο στην οποία μας καλούν να συμμετέχουμε, και να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση του εξαμήνου χωρίς καμία εξέταση. Να καλέσουμε Γενικές Συνελεύσεις σε υπαίθριους χώρους, με όλα τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μπορέσουν οι φοιτητές να συζητήσουν και να οργανωθούν. Με εμπιστοσύνη στους συλλόγους και τις δυνάμεις της νεολαίας και του λαού όταν βγαίνουν στο δρόμο να διεκδικήσουν τα δίκια τους, ν’ αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες-υγεία!

-ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΛΗΞΑΝ

-ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΔΙΔΑΓΜΕΝΑ

-ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

-ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ