ΗΡΑΚΛΕΙΟ | ΠΑΣΠ και ΔΑΠ δεν θέλουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις αλλά τους φοιτητές απλούς θεατές στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους

Να υπερασπιστούμε τα συλλογικά μας όργανα! Να ξαναζωντανέψουμε τις γενικές μας συνελεύσεις!

Καταγγέλλουμε τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, οι οποίες για άλλη μια φορά μας απέδειξαν πως λειτουργούν σαν δεκανίκι για το σύστημα. Συγκεκριμένα όταν τους έγινε απεύθυνση στο διοικητικό συμβούλιο για την ανάγκη διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων για άλλη μια φορά αποφάσισαν να υπεκφύγουν, επικαλούμενοι το καταστατικό του συλλόγου, και άλλα πολλά γνωστά στα αυτιά μας, που καταλήγουν να επιβραδύνουν την διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.

Δεν μας κάνει φυσικά εντύπωση η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι εν λόγω παρατάξεις δρουν διαλυτικά απέναντι στον φοιτητικό σύλλογο και τις διαδικασίες του. Θα πρέπει να γίνει αρκετά ξεκάθαρο σε έναν ευρύ κόσμο πως οι αστικές αυτές δυνάμεις, τσιράκια των κομμάτων που καταλήστευσαν και συνεχίζουν να καταληστεύουν τον λαό της χώρας, ποσώς ενδιαφέρονται για το αν θα πραγματοποιηθεί μια συνέλευση. Το αντίθετο μάλιστα. Θέλουν τον φοιτητόκοσμο πειθήνιο και αδρανή, πουλώντας του κολλητηλίκι στην αρχή της χρονιάς, για να μπορέσει στο τέλος αυτής να αποκομίσει την ψήφο του. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι πελατειακές σχέσεις βρίσκονται πάνω πάνω στην ατζέντα τους, δήθεν «στο πλευρό του φοιτητή» έτοιμες να του λύσουν όλα του τα προβλήματα, καθώς κρίνουν πως ο ίδιος είναι ανίκανος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του!

Ύστερα από την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, και με όλες τις προηγούμενες να έχουν στρώσει το έδαφος για την επέλαση του συστήματος, η επίθεση κλιμακώνεται με λυσσαλέο τρόπο απέναντι στον λαό, την νεολαία και τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα γίνεται μια μεθοδευμένη προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εκπαίδευσης όλο και πιο ταξικής, όλο και πιο απρόσιτης για τις φτωχές, λαϊκές οικογένειες. Επιδιώκει μέσω της εντατικοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, του χτυπήματος στο πτυχίο, τις διαγραφές φοιτητών, την αμφισβήτηση του δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, το πέταγμα χιλιάδων φοιτητών έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κρατώντας τους λίγους και εκλεκτούς. Θέλουν να διαμορφώσουν μια νεολαία που θα ακολουθεί τον ατομικό δρόμο, που θα κοιτάζει μόνο τη σχολή της, μια νεολαία που δεν θα αντιστέκεται και δεν θα πολιτικοποιείται. Άλλωστε καθόλου ξεκομμένη δεν είναι η κατάργηση του Ασύλου με αυτό, ούτε προχώρησε η νέα κυβέρνηση σε μια τέτοια κίνηση επειδή την απασχολεί η «ανομία στα πανεπιστήμια». Η κυβέρνηση ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες, στοχεύουν να καταστείλουν τις φωνές της αντίστασης, να χτυπήσουν τον συνδικαλισμό μέσα στις σχολές, γιατί ενοχλούνται όποτε οι φοιτητές οργανώνονται για να αντισταθούν στην επίθεση που δέχονται!

Προετοιμάζουν ταυτόχρονα το έδαφος γιατον εργασιακό μεσαίωνα που ακολουθεί μετά το πτυχίο.Μέσω του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου που προσπαθούν να περάσουν, επιδιώκεται η ανοιχτή αμφισβήτηση του δικαιώματος των εργαζομένων να δουλεύουν αξιοπρεπώς, πλασάροντας αυτή την κατάσταση ως «κανονικότητα»! Θέλουν εργαζομένους με μηδαμινά εργασιακά δικαιώματα, που θα το στερείται το δικαίωμα στην απεργία, την αργία, τον συνδικαλισμό, έννοιες που το σύστημα τρέμει! Εργαζομένους έτοιμους να θυσιαστούν (κυριολεκτικά, άμα δούμε πόσα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο) στο βωμό του κεφαλαίου, του κέρδους, με μισθούς πετσοκομμένους, έρμαια της εργοδοσίας και της εκμετάλλευσης!

Απέναντι στην μαύρη πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν πρέπει και οφείλουμε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις! Να ξαναζωντανέψουμε τα συλλογικά μας όργανα! Γιατί μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Να μη χαρίσουμε λοιπόν σε κανέναν τα συλλογικά μας όργανα! Μακριά από τους δήθεν σωτήρες – εκπροσώπους του συστήματος, να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν, βαδίζοντας στην κατεύθυνση της αντίστασης και της διεκδίκησης!