Η τέχνη δεν φιμώνεται!

Αύριο Πέμπτη, 11/2, ψηφίζεται νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. Το γνωστό νομοσχέδιο "Λιβάνιου", πρώην "Πέτσα".

Στο νομοσχέδιο αυτό και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 8, εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος τον οποίο πρωτοέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται κάθε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από καλλιτέχνες – δημιουργούς αλλά και από οποιονδήποτε χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα» και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Ένα ακόμη ξεκάθαρο χτύπημα στις ελευθερίες και στα δικαιώματα μας, που θα ήταν αδύνατο να μην συνδέσουμε με τις διώξεις καλλιτεχνών στην Ισπανία (Pablo Hasel), στην Τουρκία (Group Yorum) κ.α. ,λόγω της πολιτικής τους δράσης και των αγωνιστικών στίχων των τραγουδιών τους. Το νομοσχέδιο αυτό διώκει τους καλλιτέχνες -και όχι μόνο- που τολμούν να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις ανοιχτά και να αντιτίθενται στο σύστημα, ονομάζοντάς τους τρομοκράτες. Αφήνοντας ανοιχτά πολλά παραθυράκια στον νόμο για το τι θεωρείται «υποκίνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων», είναι κάτι που μας αφορά όλους και όλες. Είναι μια επίθεση που κλιμακώνεται σε κάθε είδους ελευθερία που  μπορεί να έχει ένας καλλιτέχνης, ένας φοιτητής, ένας εργαζόμενος.

Με την αυριανή ψήφιση του άρθρου 8 κανένας/καμία δεν θα είναι ασφαλής και καμία ελευθερία κατοχυρωμένη. Η κυβέρνηση χτυπάει κάθε ελευθερία έκφρασης και κάθε μέσο αγώνα.

Το αυριανό ψήφισμα είναι ένα ακόμη δείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση από την εκλογή της, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής.

Είναι μια ακόμη στέρηση ελευθεριών, μετά την κατάργηση του ασύλου, τα αντεργατικά νομοσχέδια και το χουντικής προέλευσης νομοσχέδιο για την παιδεία. Να αντισταθούμε!

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 8
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

 #AgainstArtCensorship