ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ - ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ!

Είμαστε γεμάτοι οργή με την κατάσταση που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στη χώρα και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά είδαμε τον κρατικό μηχανισμό να παραλύει και να αφήνει στο έλεος της φωτιάς ανθρώπους, ζώα, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, σπίτια, επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες για την εξάπλωση των πυρκαγιών στα καιρικά φαινόμενα, στον καύσωνα, στην κλιματική αλλαγή και να παρουσιάσει ως μονόδρομο την εξέλιξη που είχαν τα πράγματα. Αυτές η δηλώσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό της. Το αστικό κράτος αποδεικνύεται ανέτοιμο να προστατέψει τον λαό.

Ήδη από την αρχή ήταν αρκετά εμφανές το…πολιτικό πλάνο της κυβέρνησης: Να γίνουν εκκενώσεις, ώστε να μην υπάρξουν νεκροί και φορτωθεί πολιτικά τέτοιο κόστος, χωρίς όμως να έχει ένα σχέδιο για το πως θα σωθούν αυτά που άφηναν πίσω. Οι δυνάμεις τις πυροσβεστικής ήταν ανεπαρκείς, πολύ γρήγορα οι φωτιές ξέφυγαν από τον έλεγχο με την καταστροφή στην Εύβοια να είναι ανυπολόγιστη. Φωτιές που ξεκίνησαν από μικρές εστίες και αν υπήρχε η κατάλληλη μέριμνα μπορεί όλη αυτή η κατάσταση να είχε προληφθεί. Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων στην Εύβοια που ενώ τους δόθηκε εντολή εκκένωσης των σπιτιών τους δεν είδαν την παραμικρή πυροσβεστική δύναμη να προσπαθήσει να αναχαιτίσει τη φωτιά. Αποκαλυπτικές είναι και οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με σπίτια επιφανών πολιτών να παραμένουν άθικτα ενώ γύρω τους ο τόπος έχει γίνει παρανάλωμα. Η αλληλεγγύη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά το ισχυρό όπλο του λαού μπροστά σε αυτή την καταστροφή. Οικισμοί κατάφεραν να σωθούν γιατί κάτοικοι παρά τον μεγάλο κίνδυνο παρέμειναν και προσπάθησαν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Το τι θα απογίνουν οι καμένες εκτάσεις δεν προβληματίζει ούτε την κυβέρνηση ούτε την αστική τάξη της χώρας ούτε το ξένο κεφάλαιο. Στα καμένα δάση θα φυτρώσουν αιολικά πάρκα και ξενοδοχεία αν δεν κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε. Άλλωστε με μνημονιακές οδηγίες μειώθηκαν οι δαπάνες για πυροπροστασία και τις τραγικές συνέπειες αυτού τις βιώσαμε πριν δύο χρόνια στο Μάτι. Πολιτική επιλογή ήταν να δοθούν στη δασική υπηρεσία 1,7εκ. ευρώ όταν η ίδια ζήτησε 17εκ για την δημιουργία αντιπυρικών έργων! Η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, η προστασία της ίδια της ανθρώπινης ζωής είναι αχρείαστο έξοδο για ένα σύστημα που υπολογίζει μόνο το κέρδος.

Δεν συγκρίνουμε καταστροφές για να βρούμε ποια «κόστισε» λιγότερα και να βγάλουμε λάδι την μία ή την άλλη κυβέρνηση. Οι φωτιές στο Μάτι, οι πλημμύρες στη Μάνδρα και στην Καρδίτσα έχουν δείξει πως το αστικό κράτος δεν έχει σκοπό να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους πληγέντες. Απέναντί μας έχουμε κυβερνήσεις που εγκατέλειψαν τα δάση στις τύχες τους. Κυβερνήσεις που εγκρίνουν επενδυτικά σχέδια με εξορύξεις που σκορπούν το θάνατο, με αιολικά πάρκα που ισοπεδώνουν ολόκληρα βουνά.

Τα κυβερνητικά διαγγέλματα μόνο εκνευρισμό προκαλούν. Η συγνώμη του πρωθυπουργού δεν θα σώσει κανέναν. Οι φωτιές έκαψαν το μέλλον πολλών ανθρώπων. Ο κόσμος που θα μείνει άστεγος και άνεργος τι θα κάνει; Πού θα επιστρέψει και πώς θα συνεχίσει τη ζωή του;

Δεν αρκούμαστε σε κούφια λόγια, «μπαλώματα» και πρόσκαιρες λύσεις. Πρέπει να διεκδικήσουμε μαζικά σε κάθε περιοχή την άμεση εξασφάλιση και την πλήρη αποζημίωση όσων έχουν πληγεί, την αποκατάσταση των καταστροφών. Να παρθούν μέσα και μέτρα πρόληψης και άμεσης αντίδρασης σε περιπτώσεις παρόμοιες. Θα βγούμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε τη ζωή μας πίσω.