Θεσσαλονίκη| Μαζική μαχητική φοιτητική διαδήλωση για την ανατροπή του Νόμου Κεραμέως (18/2)

Περισσότεροι από 600 φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα αποφασιστικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με αίτημα την ανατροπή του μαύρου νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα (11/2). Στην κρίσιμη αυτή διαδήλωση συμμετείχαν με μπλοκ ο Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΑΠΘ, η Κίνηση Φοιτητών/Δυνάμεων για την ανατροπή του Νόμου Κεραμέως, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη και αναρχικές συλλογικότητες. ΚΝΕ-ΑΡΙΣ-ΑΡΑΣ έλαμψαν δια της απουσίας τους. Η μαζική αυτή κινητοποίηση ανέδειξε τις διαθέσεις εκατοντάδων φοιτητών να παλέψουν ανυποχώρητα στην κατεύθυνση της ανατροπής, κόντρα στη λογική της παραίτησης και της ηττοπάθειας που απειλούν να σπείρουν οι κυρίαρχες ρεφορμιστικές δυνάμεις μέσα στο φκ. Οι δυνάμεις αυτές, προτίμησαν να ταμπουρωθούν στο χώρο της πρυτανείας πιστές στη γραμμή της μη-εφαρμογής του νόμου μέσα από την πίεση σε πρυτάνεις, συγκλήτους και διοικήσεις, εγκαταλείποντας το κεντρικό μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για την ανατροπή του, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά την ψήφιση. 

Η διαδήλωση κινήθηκε στο κέντρο της πόλης με σταθμό το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου φωνάχτηκαν συνθήματα και στη συνέχεια κινήθηκε με σκοπό την κατάληξη στην πανεπιστημιούπολη. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ασφυκτική και προκλητική σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, σχηματίζοντας το  κλοιό γύρω από την πορεία. Αποκορύφωμα υπήρξε ο αποκλεισμός του ΑΠΘ με κλούβες και αναρίθμητες δυνάμεις των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης με Εγνατία και Εθνικής Αμύνης με Αγίου Δημητρίου φράσσοντας κάθε πέρασμα προς το χώρο του πανεπιστημίου. Οι αποκλεισμένοι διαδηλωτές ολοκλήρωσαν την κινητοποίηση στην Εγνατία φωνάζοντας συνθήματα και διακυρρήσοντας ότι η κρατική τρομοκρατία δε θα περάσει.

Η «Κίνηση φοιτητών/δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως» η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο καλώντας αποφασιστικά στη σημερινή κινητοποίηση, θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για τη συγκρότηση μαζικού φοιτητικού κινήματος κόντρα στην αδιέξοδη λογική της ηττοπάθειας και των ρεφορμιστικών αυταπατών. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις με συνθήματα όπως «Οι φοιτητές δεν είπαν την τελευταία λέξη – ο μαζικός αγώνας το νόμο θ’ ανατρέψει», με προκηρύξεις και συνεχείς ανακοινώσεις, έδωσαν το στίγμα της αποφασιστικής συνέχισης του αγώνα και της μαζικοποίησης των Γενικών Συνελεύσεων.