Θεσσαλονίκη | Να σταματήσει ο εμπαιγμός: Όλοι οι απολυμένοι της Λέσχης ΑΠΘ πίσω στη δουλειά! - Κοινή Ανακοίνωση με Ταξική Πορεία

Παρά τις υποσχέσεις της Πρυτανείας και των εργολάβων για επαναπρόσληψη και των 35 απολυμένων εργαζομένων της Λέσχης ΑΠΘ μόλις έμπαινε ο Οκτώβρης, η πραγματικές τους διαθέσεις φάνηκαν! Εδώ και εβδομάδες η επαναπρόσληψη μέρους των απολυμένων αναβάλλεται από μέρα σε μέρα, ενώ όσοι προσλήφθηκαν επέστρεψαν στη δουλειά με το ίδιο άθλιο καθεστώς εργασίας και με τη σύμβασή τους να λήγει ξανά το Δεκέμβρη. Τα αιτήματα των εργαζόμενων στη λέσχη (επαναπρόσληψη όλων, μόνιμη και σταθερή δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες στην εργασία) παραμένουν αδικαίωτα. Άλλωστε, πάνω από τους εργολάβους, είναι όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η τωρινή, φρόντισαν να άρουν κάθε δικαίωμα στο μισθό, την ασφάλιση και την ασφάλεια και μονιμότητα στη δουλειά. Σε έναν καμβά πλήρους διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, η σταθερή δουλειά, ένα θεμελιώδες δικαίωμα, φαντάζει άπιαστο όνειρο σήμερα για τους εργαζόμενους. Εκτός αν αυτοί ανατρέψουν την κατάσταση με τους αγώνες τους. 

Οι τέσσερις εργολαβικές εταιρίες που έχουν αναλάβει τη σίτιση αποφάσισαν εν μέσω καλοκαιριού να τους πετάξουν στον δρόμο, επικαλούμενοι τη μείωση της χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και τη μαζική απουσία φοιτητών. Πρόκειται για δικαιολογία αλλά και για μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τους εργοδότες ώστε με τις πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ να καταπατήσουν ό,τι ελάχιστο απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα. Η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων σε κάθε κλάδο δεν είναι αντικειμενική λόγω πανδημίας. Είναι αυτή ακριβώς η δικαιολογία που χρειάζονται για να συνεχίσει η εκμετάλλευση και η ασυδοσία κατά των εργαζομένων με αμείωτη ένταση. 
Απολυμένοι εργαζόμενοι στη Λέσχη σημαίνει φθηνό και γρήγορο κέρδος· οι 35 απολυμένοι ήταν ακριβοί για τις εργολαβίες κι έπρεπε να θυσιαστούν. Και σε αυτή την κατεύθυνση οι κυβερνήσεις όλες τα βρίσκουν, αφού το χτύπημα του βασικού δικαιώματος στη σίτιση εξυπηρετείται από την ιδιωτικοποίηση. Σαφώς όμως δεν είναι ένα θέμα μόνο εργασιακό. Για να επιτευχθεί κέρδος κατ' αυτό τον τρόπο, η ποσότητα και η ποιότητα της σίτισης υποβαθμίζονται συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Όμως αυτό διαλύεται από τις στοχευμένες πολιτικές εναντίον του, τις πολιτικές δηλαδή των ταξικών φραγμών. Έτσι τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που επιβάλλονται όλο και πιο διευρυμένα πετούν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έξω από το πανεπιστήμιο. 
 
Για μας αυτά τα δικαιώματα, στη δωρεάν σίτιση, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, είναι αδιαπραγμάτευτα. Δε θα χαριστούν όμως. Θα κερδίσουμε μόνον αν φοιτητές και εργαζόμενοι παλέψουμε μαζί γι' αυτά. Η εργοδοσία πιέζει και εκβιάζει, όμως οι εργολαβικοί εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν. Χρειάζεται να σταθούν πλάι στους απολυμένους συναδέλφους τους για να διεκδικήσουν μαζί και συλλογικά το δικαίωμά τους στη δουλειά. Με μαζικούς και οργανωμένους αγώνες να ανατρέψουμε την πολιτική της ανεργίας, της εκμετάλλευσης και των ταξικών φραγμών. 
 
Τα αιτήματά μας παραμένουν αδικαίωτα! 
 
· ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ 35 ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ 
 
· ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
 
· ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 
 
· ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ