ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από τις ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ σε ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και Υ.ΜΑ.Θ

Κάποιες εκατοντάδες φοιτητών συγκεντρώθηκαν σήμερα στο άγαλμα Βενιζέλου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα δικαιωμάτων που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο παιδείας και παρουσίασε μαζί με το Χρυσοχοΐδη.

Για περίπου μία ώρα, οι φοιτητές κατήγγειλαν με συνθήματα την πολιτική που χτυπά το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές, τη σκλήρυνση των ταξικών φραγμών με την καθιέρωση νέου συστήματος εισαγωγής και τη μείωση εισακτέων, τις διαγραφές φοιτητών, την αστυνομοκρατία με τη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την κατάργηση στην πράξη του Ασύλου.

Η στάση των δυνάμεων καταστολής ήταν χαρακτηριστική και αντίστοιχη των διαθέσεων κυβέρνησης-υπουργείου να τελειώνει με τους φοιτητές, τις κατακτήσεις και τους αγώνες τους. Από νωρίς παρατάχτηκαν φράζοντας το δρόμο στους φοιτητές. Λίγο αργότερα, στην προσπάθεια μερίδας φοιτητών με το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων να βγουν στο δρόμο, με σπρωξίματα και δακρυγόνα τους περιόρισαν στο πεζοδρόμιο. Στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους, οι φοιτητές απάντησαν με συνέχιση της συγκέντρωσης και καταγγελίας της κρατικής βίας και καταστολής. Φάνηκε ακόμα μια φορά πόσο προσχηματική είναι η ‘’έγνοια’’ της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και πως πραγματικός στόχος τους αποτελούν οι αγώνες λαού και νεολαίας.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετείχαν στη συγκέντρωση με διακριτό πανό και συνθηματολογία που αναδείκνυε την κατά μέτωπο επίθεση στους φοιτητές και τη διέξοδο με την ανάπτυξη μαζικών αγώνων αντίστασης ενάντια στα μέτρα Κεραμέως και διεκδίκησης του δικαιώματος σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες.

Στη συνέχεια, το μεγαλύτερο κομμάτι των συγκεντρωμένων φοιτητών στήριξε την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών που καλούνταν 13.00 στο ΥΜΑΘ. Εκεί, παρά την έντονη παρουσία δυνάμεων καταστολής, οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στο δρόμο και παρέμειναν για κάποια ώρα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη συνολική επίθεση σε μαθητές-φοιτητές-εκπαιδευτικούς.

Στις συγκεντρώσεις με πανό συμμετείχαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις, Φoιτητικοί Σύλλογοι (Αρχιτεκτονικής, Γαλλικού, Ιστ-Αρχαιολ., Νομικής, Μουσικού, Φιλολογίας), η ΣΣΠ, η Φοιτητική Πορεία, η Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών φυσικού, σχήματα που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ, η ΑΣΦ Quieta Movere. Στη συγκέντρωση εκπαιδευτικών συμμετείχαν επίσης με πανό τοπικές ΕΛΜΕ. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις εκπαιδευτικών στήριξαν το πανό των Αγων. Κιν. φοιτητών.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο :

Kαι από την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών