ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ| Για την Ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ σχετικά με την κατάληψη στη ΣΘΕ

 

Καταδικάζουμε την ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, η οποία τοποθετείται σχετικά με την κατάληψη της ΣΘΕ και έρχεται ως συμπλήρωμα πρόσφατης ανακοίνωσης της ολομέλειας των διδασκόντων του Τμήματος Φυσικής.

Την Τρίτη 30/03 βγήκε ανακοίνωση της ολομέλειας των καθηγητών και καθηγητριών του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, καταδικάζοντας την απόφαση του ΣΦ Φυσικού για κατάληψη της ΣΘΕ. Παρότρυναν την Κοσμητεία της ΣΘΕ και την Πρυτανεία να πάρουν θέση, θέλοντας να την τερματίσουν. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε άμεσα (03/04) για το «πρόβλημα» της κατάληψης και μετά από συζήτηση αποφάσισε τα ακόλουθα:

· «Στήριξη των ενεργειών της ΣΘΕ και των διδασκόντων του Τμήματος Φυσικής σε σχέση με την κατάληψη». Ο ρόλος της Συγκλήτου είναι να προωθεί την επίθεση του συστήματος και να συντάσσεται με τα συμφέροντά του. Οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, με την ανακοίνωσή τους, έδωσαν «πάτημα» στην Σύγκλητο να βγει και να τοποθετηθεί υπέρ αυτών για τη λήξη της κατάληψης. Κάτι αναμενόμενο, δεδομένου ότι κάθε καθηγητής, Συγκλητικός ή άλλο διοικητικό όργανο του Πανεπιστημίου, επιθυμεί όχι μόνο την λήξη της κατάληψης καθεαυτής, αλλά και του οτιδήποτε έρχεται απέναντι στα δικά τους και τα συστημικά συμφέροντα.

· «Λήξη της κατάληψης της ΣΘΕ γιατί εντείνει τα προβλήματα στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία». Καμία εκπαιδευτική διαδικασία δεν παρακωλύεται, όσο τα τηλε-μαθήματα πραγματοποιούνται, δυστυχώς, κανονικότατα. Είναι φανερό ότι το πρόβλημά τους δεν είναι η διενέργεια των μαθημάτων, αλλά τα χρησιμοποιούν σαν αφορμή για να λήξουν οποιαδήποτε πολιτική κινητικότητα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη ΣΘΕ. Φοβούνται ένα οργανωμένο μαχητικό φοιτητικό κίνημα, το οποίο έχει τη δύναμη να ανατρέψει ψηφισμένο νόμο, ενώ η Σύγκλητος και οι καθηγητές τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του.

· «Καταδίκη των πράξεων βίας και στοχοποίησης συναδέλφων της ΣΘΕ για τις απόψεις που έχουν εκφράσει». Καμία στοχοποίηση ή βίαιη πράξη εις βάρος καθηγητών δεν έχει υπάρξει. Η μόνη στοχοποίηση αυτή τη στιγμή γίνεται εις βάρος των φοιτητών, των οποίων οι δίκαιοι αγώνες συκοφαντούνται και καταδικάζονται.

· «Εξάντληση κάθε περιθωρίου διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος και επανεξέτασή του». Χρόνια τώρα προσπαθεί να μας πείσει το σύστημα ότι φοιτητές και καθηγητές έχουν τα ίδια συμφέροντα και άρα μπορούν να συναποφασίζουν και να βρίσκουν μέσες λύσεις. Φαίνεται ξεκάθαρα και από τις ίδιες της δηλώσεις της Συγκλήτου, ότι κανένα κοινό συμφέρον και σκοπός δεν μας ενώνει μαζί τους, εφόσον τάσσονται υπέρ του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει επανεξέταση του «προβλήματος». Μια ακόμη εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του Ασύλου, ένα παρόμοιο όργιο καταστολής (ξυλοδαρμοί, χημικά και συλλήψεις φοιτητών), όπως αυτό που είδαμε λίγο καιρό πριν, με την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας.

Είναι φανερό, ότι καθηγητές, Συγκλητικοί και Πρυτάνεις δεν μπορούν να είναι σύμμαχοί μας σε αυτόν τον αγώνα. Η εκπαίδευση είναι ένας μηχανισμός που έχει το κράτος και το σύστημα στα χέρια του, και άρα κανένα διοικητικό όργανό του, δεν είναι τυχαία σε αυτήν την θέση και συνεπώς δεν μπορεί να ταχτεί απέναντι στις αποφάσεις τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι καμία αναφορά δεν έγινε από την Σύγκλητο για τον λόγο που οι φοιτητές της ΣΘΕ κάνουν κατάληψη και για τον αγώνα τους ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.