ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ| Καταγγελία της καταστολής σε βάρος των κινητοποιήσεων του Πολυτεχνείου

Καταγγέλλουμε την βάναυση καταστολή που δέχτηκε ο λαός της Θεσσαλονίκης τη 17η Νοέμβρη που συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στη συμβολή Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας για να τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν. Ενώ η διαδήλωση ξεκίνησε τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, μέσα σε λίγα λεπτά, οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, ΟΚΠΕ, ΔΕΛΤΑ) έστησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές εξωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος να ποδοπατηθεί και να συνωστιστεί ασφυκτικά χωρίς οδό διαφυγής σε μία πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης που διήρκησε περίπου 2 ώρες. Η επιχείρηση καταστολής της κυβέρνησης εξέθεσε με τη βία στον ιό εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, μέλη σωματείων και πολιτικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη σε μία πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκράτησης και καταπάτησης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες μέλη της ασφάλειας ξεκίνησαν να προκαλούν ένταση, να αρπάζουν διαδηλωτές μέσα από τη συγκέντρωση, να επιβάλλουν πρόστιμα, να χτυπούν. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά έξι συλλήψεις κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, μεταξύ των οποίων και συναγωνιστής των Αγωνιστικών Κινήσεων, με ανυπόστατες κατηγορίες.

Φανερώθηκε περίτρανα το γεγονός ότι όλη η επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε γύρω από την ημέρα του Πολυτεχνείου και η χουντικής έμπνευση απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων, δεν στόχευε στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά της κυβέρνησης και του συστήματος που υπηρετεί. Της ίδιας κυβέρνησης που επέβαλλε το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, της ίδιας που εγκατέλειψε το σύστημα περίθαλψης με αποτέλεσμα να καταρρέει από τις πρώτες εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων, της ίδιας που επέβαλλε με τη βία στο λαό να εκτεθεί στον ιό, στιβάζοντάς τον στα ΜΜΜ, στα εργοστάσια και στα σχολεία καταστέλλοντας κάθε φωνή αντίστασης τους προηγούμενους μήνες, όπως τις φωνές των μαθητών. Είναι η ίδια πολιτική που επέβαλλε τον χουντικής έμπνευσης νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τον Ιούλιο και επιδόθηκε σε κηνύγι της νεολαίας στις πλατείες.  Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική επιχείρησε να πνίξει και τη φωνή του φετινού Πολυτεχνείου που ύψωσε μαζί με το ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το μήνυμα της ΥΓΕΙΑΣ και των διεκδικήσεων που αφορούν τη σωτηρία χιλιάδων ανθρώπων τους επόμενους μήνες. 

  • Απαιτούμε την άμεση απαλλαγή των συλληφθέντων από κάθε κατηγορία 
  • Απαιτούμε την άμεση διαγραφή των χιλιάδων προστίμων που επιβλήθηκαν πανελλαδικά την 17ηΝοέμβρη σε βάρος των κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. 

Η τρομοκρατία δε θα περάσει – Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις, τους λαϊκούς αγώνες και τις συγκεντρώσεις.