ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων για τα γεγονότα στις σχολές του Πολυτεχνείου ΑΠΘ

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ Δ.Σ.

ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ/ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ,

ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΣΑΣ! 

Κατά την διάρκεια των προεκλογικών Δ.Σ. σε Αρχιτέκτονες και Ηλεκτρολόγους-Μηχανολόγους, και κατά της κατάθεσης των ψηφοδελτίων των Αγωνιστικών Κινήσεων, όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις των Δ.Σ., από κοινού απαγόρευσαν την αναγραφή της ένδειξης «ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ», που πάντα αναγράφεται στα ψηφοδέλτια των Αγωνιστικών Κινήσεων. Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους συλλόγους σε Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά (π.χ. Φυσικό, ΠΑΜΑΚ, Βιολογικό κ.τ.λ.), όπου από τις ίδιες δυνάμεις, όπως κάθε χρόνο, αυτή η αναγραφή έγινε δεκτή. Συγκεκριμένα, στο Δ.Σ. των Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, ΔΑΠ-ΚΝΕ-ΑΡΑΓΕ/ΕΑΑΚ από κοινού ψήφισαν αυτή την απαράδεκτη απόφαση, ενώ στην Αρχιτεκτονική το ίδιο ψήφισαν ΔΑΠ-ΚΝΕ-ΕΑΑΚ(ΑΦΟΙΣΑ,Επιτροπή Αγώνα)-ΕΑΑΚ(ΜΑΣΥΦ). Το επιχείρημα όλων αυτών των δυνάμεων, είναι ότι αυτή η αναγραφή αποτελεί… σύνθημα(!) και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο. Φυσικά, αυτό αποτελεί ένα πρόσχημα, καθώς οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί. 

Γιατί όμως είναι σημαντική αυτή η αναγραφή;

Όπως θα παρατηρήσεις, πάνω στα ψηφοδέλτια όλων των δυνάμεων, εκτός των Αγωνιστικών Κινήσεων, υπάρχουν οι ενδείξεις «για ΔΣ, ΓΣ, ΦΕΑΠΘ, ΕΦΕΕ». Το ΔΣ αποτελεί το κύριο όργανο του συλλόγου που εκλέγεται από τις φοιτητικές εκλογές, ενώ ΦΕΑΠΘ-ΕΦΕΕ αποτελούν όργανα του φοιτητικού κινήματος που δεν λειτουργούν πλέον. Η ΓΣ όμως, δεν αποτελεί όργανο του συλλόγου, αλλά διοικητικό όργανο του κράτους. Η ΓΣ (Γενική Συνέλευση Τμήματος), αποτελείται από τους καθηγητές και τον Πρόεδρο της σχολής, και ουσιαστικά διοικεί το τμήμα, εφαρμόζοντας όλους τους κεντρικούς νόμους της εκάστοτε κυβέρνησης. Σε αυτό το όργανο, υπάρχει μια μικρή φοιτητική αντιπροσώπευση, καθαρά συμβολικού χαρακτήρα, χωρίς καμία δυνατότητα ουσιαστικής επιρροής στις αποφάσεις. Αυτοί οι εκπρόσωποι είναι η περίφημη «ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ».

Κατά την άποψη μας, οι φοιτητές πρέπει να εκφράζονται και να οργανώνονται μέσα από τα όργανα πάλης τους, που είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι γενικές τους συνελεύσεις, και αυτό είναι το νόημα των φοιτητικών εκλογών: να συγκροτήσουν αυτά τα όργανα. Οι φοιτητές δεν έχουν καμία θέση σε όργανα που τους κάνουν συνυπεύθυνους σε μια σειρά μέτρα που στρέφονται εναντίων τους, όπως ο νόμος Γαβρόγλου και ο νόμος-πλαίσιο. Αυτά είναι τα όργανα που ψηφίζουν και εφαρμόζουν την εντατικοποίηση, τα υποχρεωτικά μαθήματα για επιλογή τομέα, και γενικά όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν τη φοιτητική καθημερινότητα. Γι’ αυτό το λόγο, ως Αγωνιστικές Κινήσεις, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να νομιμοποιήσουμε αυτό το θεσμό, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να προσμετρηθούν οι ψήφοι μας σε αυτά τα διοικητικά-κρατικά όργανα.

Ενώ η ΔΑΠ είναι φυσιολογικό να συμμετέχει σε τέτοια όργανα, η στάση των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ είναι αντιφατική. Ενώ διαλαλούν με μεγάλη ένταση ότι δεν συμμετέχουν στη συνδιοίκηση, στην πράξη δέχονται την συμμετοχή του συλλόγου στη ΓΣ Τμήματος, με το όχι πειστικό επιχείρημα «να μαθαίνουμε τι παίζει» και ότι «στην πράξη δεν θα συμμετέχουμε ούτως ή άλλως». Στην πραγματικότητα, Στην πραγματικότητα με την αναγραφή στο ψηφοδέλτιο τους "Γ. Σ." νομιμοποιουν αυτή τη διαδικασία και αναγνωρίζουν ως όργανο των φοιτητών τη συνδιοικηση. Αλήθεια όλοι αυτοί που λένε σε όλους τους τόνους ότι είναι ενάντια στη συνδιοίκηση για ποιο λόγο δεν επέτρεψαν να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο των Αγωνιστικων Κινήσεων η φράση "δε συμμετέχουμε στα όργανα συνδιοικησης" ή γιατί δεν αναγράφουν και οι ίδιοι στα ψηφοδέλτια τους τη συγκεκριμένη φράση;

Για εμάς, είναι σημαντικό ζήτημα να γνωρίζει ο κάθε φοιτητής ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΟΥ. Αυτό λοιπόν που πραγματικά ενόχλησε τις άλλες δυνάμεις, και ειδικά τις ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, δεν είναι η δήθεν διαφορετική μορφή του ψηφοδελτίου, αλλά η αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα της διαδικασίας, η οποία φροντίζουν να μην γίνεται γνωστή στους φοιτητές.

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ