Ιατρικές σχολές: Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εκπαιδευτική διαδικασία!

Η έναρξη ενός ακόμα ακαδημαϊκού έτους πλησιάζει και οι φοιτητές βρισκόμαστε στο σκοτάδι σχετικά με τους όρους με τους οποίους θα κληθούμε να επιστρέψουμε στις σχολές μας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και ο αριθμός των κρουσμάτων αναζωπυρώνει φόβους για ένα ενδεχόμενο lockdown. Τα νοσοκομεία δεν απέχουν πολύ από ένα ακόμα «ξεχείλισμα» των κλινών ΜΕΘ και το υγειονομικό προσωπικό -κουβαλώντας ένα τεράστιο μέρος αυτής της κρίσης στις πλάτες του- βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο και υπό την απειλή ακόμα και της απόλυσης.

Αντίστοιχα και στις σχολές, δεν υπάρχει καμία μέριμνα και σχέδιο για την ασφαλή επανέναρξη των μαθημάτων, όπως προδίδουν  οι ανακοινώσεις από μεριάς συγκλήτου και προέδρων, στις οποίες αυτό που διαφαίνεται ξεκάθαρα είναι μια σειρά αποκλεισμών, αυτή τη φορά σε βάρος των ανεμβολίαστων συμφοιτητών μας. Ο αποκλεισμός από την εκπαιδευτική διαδικασία (είτε πρόκειται για διαλέξεις είτε για εργαστήρια) γίνεται αφενός έμμεσα, με την επιβολή της διενέργειας rapid test δύο φορές την εβδομάδα με το κόστος να βαραίνει τον ίδιο τον φοιτητή. Στην περίπτωση όμως της ένταξης των φοιτητών στις κλινικές ο αποκλεισμός είναι άμεσος, αφού το Υπουργείο Υγείας θέλει να μετατρέψει τον εμβολιασμό των φοιτητών Ιατρικής σε υποχρεωτικό!

Είναι ξεκάθαρη η επιδίωξη της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όχι υπό το πρίσμα συνωμοσιολογιών σκοταδιστικού και αντιεπιστημονικού περιεχομένου, αλλά σε μία κατεύθυνση τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας και περαιτέρω ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης, η οποία με επιπλέον όπλο τον μη-εμβολιασμό θα αμφισβητεί ακόμα πιο εύκολα τα δικαιώματα μας σε δουλειά, παιδεία, υγεία, ελευθερίες. Η απόδοση ευθυνών για την υγειονομική κρίση και την επιβαρυμένη κατάσταση του ΕΣΥ στους ανεμβολίαστους είναι ένας εύκολος τρόπος να καλυφθούν οι εγκληματικές αποφάσεις και κινήσεις της κυβέρνησης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Ο εμβολιασμός (πόσο μάλλον ο υποχρεωτικός) ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν μπορεί να κρύψει το πόσο ανεπαρκής στάθηκε σε άλλους τομείς, όπως είναι οι προσλήψεις υγειονομικών, τα μαζικά τεστ, η διάθεση ΜΑΠ, η αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, κοκ. Ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να φέρει αποτελέσματα μόνο συνδυαστικά με τα παραπάνω και όχι όπως χρησιμοποιείται τώρα, δηλαδή αφενός ως πρόσχημα μη στελέχωσης των δομών υγείας και αφετέρου εκβιαστικά, δημιουργώντας έως και  βιοποριστικά προβλήματα σε όσους δεν το εφαρμόζουν.

Οι συμφοιτητές μας που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δεν πρέπει να στιγματιστούν και να απομονωθούν. Ας θυμηθούμε ποιοι δημιούργησαν αυτές τις αμφιβολίες γύρω από τα εμβόλια με την «ουδέτερη» επιστημονικότητά τους που έγερνε όπου φυσούσε ο άνεμος, ποιοι δυνάμωσαν σκοταδιστικές φωνές και τους έδωσαν βήμα , ποιοι προσπάθησαν να εξαγοράσουν την νεολαία για να εμβολιαστεί, ποιοι χειροκροτούσαν τους γιατρούς που τώρα κατά χιλιάδες απολύουν με πρόσχημα τον μη-εμβολιασμό. Με ή χωρίς εμβολιασμό, η επιδίωξη θα είναι μία: το χτύπημα των δικαιωμάτων που με τόσους αγώνες έχουν κατακτηθεί. Της πρόσβασης σε δωρεάν υγεία, της δημόσιας δωρεάν παιδείας, του δικαιώματος στην εργασία. Δεν πρέπει να αφήσουμε την δίκαιη λαϊκή αντίδραση στην εκβιαστική στάση της κυβέρνησης και τους αντιδραστικούς διαχωρισμούς που προσπαθεί να επιβάλει, να τσουβαλιαστεί με κάθε λογής σκοταδιστικές, συνωμοσιολογικές έως και φασιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την λαϊκή δυσαρέσκεια. Ως φοιτητικός σύλλογος, πρέπει να διεκδικήσουμε μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις μέτρα προστασίας για όλους μας ανεξαιρέτως, να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή μας στις κλινικές και τα αμφιθέατρα και να μην επιτρέψουμε κανέναν αποκλεισμό σε βάρος των συμφοιτητών μας.

  • Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία!
  • Μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές!
  • Δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια, προσωπίδες, αντισηπτικά)!
  • Άνοιγμα νέων κλινών και ΜΕΘ - Μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών!
  • Αύξηση δρομολογίων - αποσυμφόρηση των ΜΜΜ!
  • Ίση - πλήρης - δωρεάν περίθαλψη για όλους!