ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΚΑΡΤΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ!

Σε ρύθμιση που εξειδικεύει τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πρυτάνεων προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Η εν λόγω ρύθμιση παρουσιάζεται σήμερα 8/12 στους Πρυτάνεις και πρόκειται να συζητηθεί στην τακτική σύνοδο Πρυτάνεων στις 16-18 Δεκεμβρίου. Είναι αποκαλυπτικά τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα και πρόκειται να προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

· «ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων»: Πρόκειται για πανεπιστημιακή αστυνομία που θα υπάγεται οργανικά στην ΕΛ.ΑΣ. Κάνουν λόγο για πρόσληψη με διαδικασίες εξπρές 500-1000 αστυνομικών σε πρώτη μόνο φάση (!) με εξοπλισμό (κλομπ, χειροπέδες) στα πρότυπα πανεπιστημίων της Αγγλίας και του Καναδά. Φαίνεται πως για κυβέρνηση και υπουργείο πρέπει να μπει ένα τέλος στους «αναχρονισμούς» και τα πανεπιστήμια της χώρας να μοιάσουν με αυτά του εξωτερικού. Είναι κυνικοί και προκλητικοί. Την ώρα που άνθρωποι του λαού πεθαίνουν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα εκτός ΜΕΘ, που το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εξουθενώνεται στα νοσοκομεία, αρνούνται πεισματικά να κάνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, να ανοίξουν νέες ΜΕΘ, να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία. Αντ’ αυτού βιάζονται να προσλάβουν νέους μπάτσους απέναντι στους φοιτητές. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έρχεται να αποτελέσει σημαντικό όργανο στα χέρια του συστήματος για το όργιο καταστολής που διαμορφώνει, φοβούμενο τη δίκαιη αγανάκτηση που προκαλεί η βάρβαρη πολιτική του ενάντια στις ζωές λαού και νεολαίας.

· «υποχρεωτικός έλεγχος-κάρτες εισόδου»: Αφήνουμε στην άκρη το ποιος θα δικαιούται κάρτα εισόδου την ώρα που η έννοια του «φοιτητή» και των δικαιωμάτων του ψαλιδίζονται ανάλογα με τις επιδιώξεις του συστήματος (βλέπε διαγραφές φοιτητών στα σκαριά). Στο όνομα της «ασφάλειας των ιδρυμάτων», οι κάρτες εισόδου σε συνδυασμό με την πανεπιστημιακή αστυνομία προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την κατάργηση του λαϊκού Ασύλου που ψήφισε η ΝΔ. Πλέον περνά ανοιχτά στα χέρια του κράτους ο έλεγχος για το ποιος μπαίνει στα πανεπιστήμια και, άρα, για το τι «επιτρέπεται» και τι όχι μέσα σε αυτά. Πρόκειται για σοβαρό χτύπημα στη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να οργανώνεται στο χώρο του, αλλά και σε πολιτικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες με αναφορά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα που χρησιμοποιούσαν το Άσυλο για τη διάδοση απόψεων υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Το Λαϊκό Άσυλο Αγώνων είναι μορφή κατοχύρωσης του δικαιώματος των φοιτητών και του λαού να αγωνίζεται και να διεκδικεί σπουδές, δουλειά, ελευθερίες – γι’ αυτό και θέλουν να το διαλύσουν.

· «Πειθαρχικό δίκαιο-ποινές»: Διευκρινίζουν ότι δε θα περιορίζεται μόνο σε περιστατικά βίας αλλά και σε «αντιακαδημαϊκές πράξεις», όπως πχ η αντιγραφή. Προσπερνάμε τις μαζικές αντιγραφές των «αρίστων» της κυβερνητικής παράταξης στα πανεπιστήμια και στεκόμαστε στη φανερή στοχοποίηση και τρομοκράτηση των φοιτητών που θέλουν να αγωνιστούν. Μέσω της πειθάρχησης και των ποινών (μέχρι και για αποκλεισμό από εξεταστικές και διαγραφές μιλάνε) θέλουν να φιμώσουν και να καταπνίξουν κάθε φωνή που «διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων», κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης.

Εγκάθετοι στα πανεπιστημιακά όργανα και παπαγαλάκια σε ΜΜΕ σιγοντάρουν την κυβέρνηση και δηλώνουν διαθεσιμότητα στην προώθηση των παραπάνω μέτρων. Ανάμεσα στα τόσα ψέματα αφήνουν να τους ξεφύγει και μια αλήθεια: ότι για όλους αυτούς και πρώτα για την κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα να εφαρμοστεί το πακέτο της-τάχα- «ασφάλειας» και «φύλαξης» των πανεπιστημίων.

Με ανάλογο τρόπο χρειάζεται να το ιεραρχήσουμε οι φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια, γιατί αποτελεί σημαντική αναβάθμιση της επίθεσης και της προσπάθειας για κρατικό έλεγχο στους φοιτητικούς μας συλλόγους και διαδικασίες. Αλλά και να το εντάξουμε στο πλαίσιο της ευρύτερης επίθεσης σε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που δέχεται όλος ο λαός. Το φοιτητικό κίνημα έχει κάθε λόγο να παλέψει ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης και συστήματος για μπάτσους μέσα στις σχολές. Έχει κάθε λόγο να υπερασπιστεί το Άσυλο ως ΛΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ με χώρους ανοιχτούς στους φοιτητές και στο λαό, στις οργανώσεις και την πάλη τους. Έχει κάθε λόγο να παλέψει ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων, τη στοχοποίηση και την επιβολή ποινών σε αγωνιστές φοιτητές. Να υπερασπιστεί τα συλλογικά, ανεξάρτητα από το κράτος, όργανα και διαδικασίες μέσα από τα οποία οι φοιτητές μπορούν να οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στις πολιτικές που γκρεμίζουν δικαιώματα και σαρώνουν κατακτήσεις.

· Να μην περάσει η ρύθμιση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Όχι σε πειθαρχικά και κάρτες εισόδου!

· Κάτω τα χέρια από το Λαϊκό Άσυλο Αγώνων και τους Φοιτητικούς Συλλόγους.

· Ελεύθερη πολιτική – συνδικαλιστική – πολιτιστική έκφραση στις σχολές.

· Συλλογική πάλη για δικαιώματα και ελευθερίες.