ΚΑΤΩ ΤΟ FOUNDATION YEAR- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ! ΟΛΟΙ/ΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/11 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΚΕΣΥ με απόφαση του που ανακοινώθηκε στις 8/11 έδωσε λίγα παραπάνω στοιχεία σχετικά με το πώς πρόκειται να εφαρμοστεί το λεγόμενο foundation year σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με αυτήν, πρόκειται για 12μηνη κλινική εκπαίδευση, η οποία θα μοιραστεί στο ήμισυ σε ένα αγροτικό ιατρείο και σε ένα νοσκομείο του ΕΣΥ. Σε αυτά τα δύο εξάμηνα θα προστεθεί υποχρεωτική 12ωρη παρακολούθηση διαδικτυακών μαθημάτων, με την τηλεκπαίδευση που εμφανίστηκε ως «αναγκαίο κακό» εν μέσω πανδημίας, να εδραιώνεται σε έναν ακόμα τομέα. Οι υποψήφιοι θα επιλέγονται ,όπως λέει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ανάλογα με τις κενές θέσεις στις δομές υγείας, με τους πτυχιούχους να έρχονται αντιμέτωποι με άλλη μία λίστα αναμονής. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι αφενός η «εδράιωση των γνώσεων της προπτυχιακής εκπαίδευσης» και αφετέρου «η ανάπτυξη χαρακτηριστικών που διαφοροποιούν τον φοιτητή από τον εργαζόμενο ιατρό».

Με άλλα λόγια, το πρόσχημα είναι για άλλη μια φορά η «ανεπάρκεια» των φοιτητών ιατρικής που μετά από 6 χρόνια σπουδών εξακολουθούν να είναι ελλιπείς(!) ενώ στην πραγματικότητα ο κύριος λόγος είναι η κάλυψη κενών με προσωρινά μέτρα. Οι φοιτητές ιατρικής και οι γιατροί δεν είναι ανεπαρκείς! Μας «βαφτίζουν» έτσι ώστε να δεχτούμε την εντατικοποίηση των σπουδών και της εργασίας μας, την εφαρμογή επιπλέον εξετάσεων και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν φταίει η «ανεπάρκεια» των υγειονομικών (που εν μέσω πανδημίας βαφτίστηκαν ήρωες) για την κατάντια του ΕΣΥ , αλλά η απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει πραγματικά και με μόνιμους όρους τις δομές υγείας, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά οτι το σύστημα δεν δίνει δεκάρα για την υγεία του λαού. Έτσι και τώρα, αντί να παρέχει δωρεάν υγεία και περίθαλψη σε όλο το λαό, θα βάλει τους πτυχιούχους ιατρικής να μπαλώσουν τα κενά και να βγάλουν όλη τη λάντζα των νοσοκομείων, λέγοντας τους πως τους προετοιμάζει να εργαστούν «υπό πραγματικές συνθήκες». Οι συνθήκες αυτές δεν είναι άλλες από τους όρους με τους οποίους εργάζονται οι υγειονομικοί αυτή τη στιγμή, με τα ελαστικά ωράρια, την έλλειψη μέτρων προστασίας και τις απλήρωτες εφημερίες να συνθέτουν ένα τοπίο εργασιακής ζούγκλας.

Η μετατροπή των πτυχίων σε κουρελόχαρτα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα είναι βασικός στόχος του συστήματος και θα προωθηθεί και άμεσα μέσω του νέου νόμου-πλαίσιο που πρόκειται να κατεβάσει η Κεραμέως. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη δουλειά και σε πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα!

· ΚΑΤΩ ΤΟ FOUNDATION YEAR

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

· ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ