Μαζικός αγώνας για την ανατροπή του Νόμου Κεραμέως - Όλοι στις Γενικές Συνελεύεσεις!

Συνάδελφε -συναδέλφισσα του πρώτου έτους, η χρονιά που καλέστηκες να δώσεις πανελλαδικές εξετάσεις σημαδεύτηκε από το ανέβασμα της επίθεσης σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων μας από μεριάς συστήματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντάς το έργο του Σύριζα πέρασε και ετοιμάζεται να περάσει μια σειρά από νόμους για να χτυπήσει τα δικαιώματά μας στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ασφάλιση και στην υγεία. Ήδη η εφαρμογή της Ελάχιστη βάσης εισαγωγής για τα πανεπιστήμια έδειξε το που θέλουν να το πάνε, αφού πέταξαν εκτός τριτοβάθμιας 40.000 μαθητές και άφησαν 16.000 θέσεις κενές σε πανεπιστήμια, ανοίγοντας τον δρόμο για συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών.

Είναι ξεκάθαρο πως θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο που θα μπαίνουν πολύ λίγοι και θα τελειώνουν ακόμα λιγότεροι. Η ψήφιση του νόμου Κεραμέως έρχεται να κάνει ακόμα πιο ασφυκτικούς τους όρους σπουδών μας. Η θέσπιση του ανώτατου ορίου φοίτησης στα ν+2 χρόνια έρχεται να πετάξει εκτός χιλιάδες φοιτητές που προέρχονται κυρίως από τα φτωχά και λαϊκά στρώματα και αναγκάζονται να δουλεύουν. Οι υπόλοιποι θα ζούμε καθημερινά με το φόβο της διαγραφής, αφού ο δρόμος για την απόκτηση του πτυχίου δυσκολεύει όλο και περισσότερο. Σε όλο και περισσότερα μαθήματα μπαίνουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και απουσίες ενώ η καθηγητική αυθαιρεσία διογκώνεται και τα μαζικά κοψίματα σε εξεταστικές να αυξάνονται συνεχώς.

Όλο αυτό το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργούν γνωρίζουν ότι θα γεννήσει τις δίκαιες αντιδράσεις των φοιτητών. Για αυτό έφεραν σαν τους κλέφτες τον νόμο Κεραμέως εν μέσω lockdown. Για αυτό προετοιμάζονται και ατσαλώνονται με κάθε τρόπο απέναντι σε όποιον πάει να αμφισβητήσει αυτό το πλαίσιο. Τρανή απόδειξη οι υπόλοιπες διατάξεις του νόμου Κεραμέως. Η θέσπιση δηλαδή της πανεπιστημιακής αστυνομίας που πάει ένα βήμα παρακάτω την κατάργηση του ασύλου, μαζί με τις κάμερες που θα μας ελέγχουν και θα μας καταστέλλουν. Πλάι σε αυτές οι θέσπιση των πειθαρχικών διώξεων πράγμα που σημαίνει ότι η Γενική συνέλευση, η κατάληψη, η αφισοκόλληση, η παράσταση διαμαρτυρίας και οποιαδήποτε κινητοποίηση θα τιμωρούνται.

Η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από έναν πανελλαδικό γύρο φοιτητικών διαδηλώσεων. Αυτό σαν αποτέλεσμα είχε να κουρελιάσει τις απαγορεύσεις της Κυβέρνησης και να μεταθέσει την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ξέρουν πως μόνο οι αγώνες μας μπορούν να βάλουν φρένο στην επίθεση που εξαπολύουν και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν από εδώ και πέρα στα δικαιώματα μας. Φοβούνται την νεολαία και το φοιτητικό κίνημα. Άλλωστε νόμοι σαν και αυτόν έχουν πάει να ξαναπεράσουν και ανατράπηκαν από την αντίσταση των φοιτητών.

Το σύστημα και οι κυβερνήσεις του έχουν αποφασίσει να μας τα πάρουν όλα πίσω. Την ίδια στιγμή που η πανδημία καλπάζει και δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία μας, βγάζουν σε αναστολή 10.000 υγειονομικούς ανοίγοντας συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων. Μέσα στην χρονιά περάσανε τον νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οχτάωρο, χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις και την κυριακάτικη αργία και βγάζει στην παρανομία τις απεργίες. Η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής εντείνεται ραγδαία. Πρόσφατες είναι οι εικόνες της έντονης καταστολής στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, των κυνηγητών και του ξύλου στις πλατείες, στα πρόστιμα και στην αστυνομοκρατία. Παράλληλα αυτό που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους είναι ότι ετοιμάζουν και άλλους νόμους και νέα επίθεση.

Συνάδελφε πρωτοετή, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων. Πρέπει να συγκρουστούμε με την κυβερνητική πολιτική. Όπλο μας είναι οι συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων και τα φοιτητικά όργανα. Πρέπει να μπούμε και να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις των σχολών μας. Να συνεννοηθούμε και να κουβεντιάσουμε με τους συμφοιτητές μας που βιώνουν τα ίδια με εμάς. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις αγώνα και να βγούμε να παλέψουμε πλάι στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που χτυπιούνται και αυτοί από τον νόμο Κεραμέως. Κόντρα σε λογικές που θέλουν να μας κάνουν ουρά των πρυτάνεων και των καθηγητών πανεπιστημίων, που αποτελούν τους ιμάντες υλοποίησης της επίθεσης μέσα στα πανεπιστήμια. Κόντρα σε αυτούς που το παίζουν ειδικοί και μας λένε ότι θα το λύσουν αυτοί για εμάς. Κόντρα σε αυτούς που στο παίζουν φίλοι και σε βοηθάνε να εγγραφείς στην σχολή, να βρεις σπίτι, να βρεις εστία, να δεις το πανεπιστήμιο αντιμετωπίζοντάς σε σαν χαζό σπιλώνοντας έτσι τις προοδευτικές φωνές και την οργανωμένη πάλη στα πανεπιστήμια. Ως Αγωνιστικές κινήσεις από την αρχή της ψήφισης του νόμου βάλαμε την κατεύθυνση ανατροπής του και της μαζικής αντίστασης ενάντια σε όλα αυτά που βιώνουμε. Πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος δρόμος για να δούμε καλύτερες μέρες. Σε καλούμε λοιπόν να παλέψεις ενάντια στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Ο αγώνας ενάντια στον νόμο Κεραμέως δεν θα είναι αγώνας μιας ριξιάς. Θέλει υπομονή και επιμονή από τον κάθε φοιτητή που θέλει να παλέψει ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Οι ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος έδειξαν τον δρόμο. Ας κάνουμε λοιπόν τους φόβους τους πραγματικότητα!