Μείωση μετεγγραφών: Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στις σπουδές!

Τη στιγμή που οι περισσότερες οικογένειες είναι πολύ πιεσμένες από την πανδημία και την οικονομική ύφεση που αυτή έχει προκαλέσει, οι μετεγγραφές φοιτητών που ανακοινώθηκαν φέτος ήταν πολύ λιγότερες από τις προηγούμενες χρονιές. Η μείωση του αριθμού των μετεγγραφέντων φοιτητών κατά 29,42% (2737 λιγότεροι) σε σχέση με περσι στερεί από πολλούς φοιτητές φτωχών και λαϊκών οικογενειών τη δυνατότητα να σπουδάσουν και τους πετάει εκτός τροτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η μείωση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των νέων κριτηρίων για τις μεταγραφές που ισχύουν από τη φετινή χρονιά και περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση που κατατέθηκε εν μέσω λοκ ντάουν ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες αντιδράσεων του λαού και ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια έγιναν ακόμα πιο σφιχτά, οι θέσεις για τους φοιτητές που τα πληρούν μειώθηκαν στο 15%, μεταγραφή λόγω αδερφού μπορεί πλέον να γίνει μόνο για τον πρωτοετή φοιτητή, ενώ πλέον μεταγραφή φοιτητή δίνεται μόνο αν η οικογένεια του θα αναγκαζόταν να συντηρεί τρία σπίτια. Επίσης, η θέσπιση της «βάσης μετεγγραφής», που είναι η βάση εισαγωγής του τμήματος προορισμού μείον 2750 μορίων, έθεσε πολλούς φοιτητές εκτός σχολής υπό την πρόφαση ότι δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο ανεβασμένο ακαδημαϊκό επίπεδο. Τέλος, λόγω τη σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί με τα τμημάτων που προέκυψαν από συγχωνεώσεις και ανωτατοποιήσεις των πρώην ΤΕΙ, πολλά τμήματα δεν είχαν αντιστοιχία με άλλα αντίστοιχα σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα από αυτές τις σχολές να μην υπάρχει καν το ενδεχόμενο μετεγγραφής.

Το ξεκάθαρο αυτό χτύπημα στις μετεγγραφές δεν ήρθε τυχαία. Οι ταξικοί φραγμοί που ορθώνονται όλο και ψηλότερα είναι αναγκαίοι για αυτό το σύστημα ώστε να διώχνει από τα πανεπιστήμια όσο κόσμο δεν χρειάζεται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες της οικονομίας και της παραγωγής. Η επίθεση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, στο δικαίωμα για δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – συγγράμματα εντείνεται όλο και περισσότερο, πετώντας εκτός πανεπιστημίου τους φοιτητές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος και διαμορφώνοντας ένα πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών.

Απέναντι στο ασφυκτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για εμάς, να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας, να δυναμώσουμε τους συλλόγους μας και να αγωνιστούμε ώστε κανένας φοιτητής να μην στερείται το δικαίωμά του στις σπουδές. Να σταθούμε αλληλέγγυοι στους φοιτητές που αποκλείστηκαν από τις μετεγγραφές, να παλέψουμε για τη συνολική ανατροπή του νομοσχεδίου, για το δικαίωμα μας στην εκπαίδευση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των αποκλεισμών και της «αριστείας» των λίγων. 

Αγώνας για Σπουδές – Δουλειά – Ελευθερίες – Υγεία!

Κανένας φοιτητής να μη στερηθεί το δικαίωμά του στις σπουδές

Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις μετεγγραφής

Κάτω ο νόμος Κεραμέως

Δωρεάν Σίτιση – Στέγαση – Μετακίνηση – Συγγράμματα για όλους