Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στην Κτηνιατρική ΑΠΘ και νέα κυβερνητικά μέτρα εναντίον μας!

Μέσα στην πανδημία, ο πρόεδρος της σχολής μας αποφάσισε να φέρει ένα Νέο Πρόγραμμα σπουδών, για να διευκολύνει -όπως λέει- τους φοιτητές, και τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων. Ένα νέο πρόγραμμα σπουδών που δεν αποτελεί δική του «πρωτοτυπία», αλλά ευθυγραμμίζεται πλήρως με την επίθεση που εξελίσσεται συνολικά στην εκπαίδευση και εκφράζεται με τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε μία σειρά σχολές. Κάτι τέτοιο, όσο ωραία και να προσπάθησε να το ντύσει με λέξεις όπως «αναδιάρθρωση» του προγράμματος σπουδών, φαίνεται ξεκάθαρα σε όλους μας ότι έρχεται να εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις σπουδές μας!

Ποιες, λοιπόν, θα είναι οι αλλαγές που σκέφτεται να φέρει; Ας αρχίσουμε από το σημαντικότερο όλων, που είναι η αντικατάσταση των ενδιάμεσων εξετάσεων με ακόμη πιο συνεχή αξιολόγησή μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Τι σημαίνει αυτό; Τεστάκια και εργασίες σε θεωρητικά μαθήματα για να αυξηθεί, όπως επιθυμεί, η συμμετοχή μας σε αυτά. Σε ένα ήδη δύσκολο πρόγραμμα γεμάτο υποχρεωτικά μαθήματα και κλινικές, επιδιώκει να κάνει ακόμα και τα θεωρητικά μαθήματα υποχρεωτικά, «στοχοποιώντας» τα άτομα που δεν συμμετέχουν σε αυτά. Γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο θα είναι εξοντωτικό για όλους μας! Πολλοί από τους συμφοιτητές μας αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τη σχολή, και με αυτόν τον τρόπο χτυπιέται ακόμα περισσότερο το δικαίωμά τους στις σπουδές. Παράλληλα, ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μας αφήνει περιθώρια για κάποια άλλη δραστηριότητα, για την κοινωνική μας ζωή ή για την συμμετοχή μας σε συλλογικές διαδικασίες -όπως είναι η Γενική Συνέλευση- έτσι ώστε να μπορούμε να συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να παίρνουμε αποφάσεις σαν σύλλογος.

Για να υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές του προγράμματος, τόνισε πως είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τα έτη φοίτησής μας στη σχολή. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτό σημαίνει αύξηση των μαθημάτων και των ωρών διδασκαλίας, και περισσότερα χρόνια κλινικών και «πρακτικών» μαθημάτων -όπως ο ίδιος ανέφερε. Φυσικά αυτό βάζει στις πλάτες μας ακόμη μεγαλύτερο βάρος και περισσότερα έξοδα, όταν για κάποιους από εμάς υπάρχει ήδη αυτή η δυσκολία.

Το πιο εξοργιστικό, θα έλεγε κανείς, είναι ότι τις αλλαγές αυτές έρχονται να τις φέρουν εν μέσω πανδημίας, όπου οι περισσότεροι φοιτητές έχουν φύγει από την πόλη, και δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης με τους συμφοιτητές μας και οργάνωσης του αγώνα μας. Ο μόνος τρόπος να μην περάσει αυτό το Νέο Πρόγραμμα σπουδών -και ό,τι αυτό συνεπάγεται- είναι μέσα από τον σύλλογό μας και την οργανωμένη πάλη μας!

Παράλληλα με τις αλλαγές που φέρνουν στην σχολή μας, η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, έρχεται να φέρει νέα μέτρα για τα πανεπιστήμια, χτυπώντας ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των φοιτητών. Την ίδια στιγμή που αρνούνται να κάνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία και να ανοίξουν νέες ΜΕΘ, κάνουν λόγο για πρόσληψη 500-1000 αστυνομικών με εξοπλισμό (κλομπ, χειροπέδες) μέσα στα πανεπιστήμια. Με την θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας -άμεση εφαρμογή της κατάργησης του λαϊκού ασύλου- χτυπιέται ο συνδικαλισμός στις σχολές και καταργείται το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε. Μαζί με την αστυνομία, στο όνομα της «ασφάλειας», έρχονται και οι κάρτες εισόδου -έλεγχος δηλαδή του ποιοι έχουν πρόσβαση στις σχολές, και κατ’ επέκταση του τι επιτρέπεται και τι όχι μέσα σε αυτές. Περνάνε λοιπόν σε άγρια επίθεση στο φοιτητικό κίνημα, που μέσα στις σχολές οργανώνεται και αγωνίζεται απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος. Κάνουν λόγο επίσης για πειθαρχικό δίκαιο και ποινές, το οποίο δεν θα ισχύει μόνο σε περιστατικά βίας, αλλά σε οποιαδήποτε «αντιακαδημαϊκή πράξη» (πχ η αντιγραφή), και οι ποινές θα είναι από αποκλεισμό των φοιτητών στις εξεταστικές μέχρι και διαγραφή τους από τη σχολή!

Μέσα σε όλα αυτά, γίνεται ξανά λόγος για όριο φοίτησης στα ΑΕΙ το οποίο θα είναι ο αριθμός των ετών της κάθε σχολής συν 50%. Στη Κτηνιατρική δηλαδή το όριο φοίτησης θα είναι 7,5 χρόνια -όταν ο μέσος όρος των φοιτητών τελειώνουν στα 7! Αποκλείει με αυτόν τον τρόπο φοιτητές από το δικαίωμά τους στις σπουδές, και ειδικότερα φοιτητές από φτωχά λαϊκά στρώματα, που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Μια υπενθύμιση δηλαδή ότι οι σπουδές δεν είναι για όλους, αλλά ένα «προνόμιο» που το αξίζουν λίγοι! Διαμορφώνει επίσης ένα ακόμα πιο εντατικοποιημένο πρόγραμμα, στο οποίο οι φοιτητές θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν και δεν θα υπάρχει χρόνος για καμία άλλη δραστηριότητα, κοινωνική ζωή και πολιτικοποίηση των φοιτητών. Το συγκεκριμένο μέτρο προσπαθούν πολλά χρόνια να το εφαρμόσουν -αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- χωρίς όμως αποτέλεσμα, λόγω της αντίστασης και του αγώνα των φοιτητών!

Η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι η ενεργοποίηση του φοιτητικού μας συλλόγου και οι αγώνες μας! Η κυβέρνηση κάνει την πανδημία ευκαιρία να χτυπήσει ακόμα περισσότερο το δικαίωμά μας στις σπουδές. Μπορούμε όμως, και πρέπει, να πάμε κόντρα στην επίθεση που δεχόμαστε και να μας βρουν απέναντι τους. Γιατί μόνο στον δρόμο μπορούμε να απαντήσουμε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να νικήσουμε!

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΔΙΑΡΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ» - ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

  • ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

  • ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ- ΟΧΙ ΣΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

  • ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ