ΞΑΝΘΗ| ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ - ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΛΗ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ!

Το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19  απέδειξε τα σάπια θεμέλια πάνω στα οποία στέκεται το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η πλειοψηφία των κρατών με βάση τις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει, έχουν διαλύσει τα συστήματα υγείας, αφήνοντας τους λαούς εκτεθειμένους στον υγειονομικό κίνδυνο. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσης για την προστασία της υγείας του λαού, σε αντίθεση με τα αντεργατικά μέτρα και τους αντιλαϊκούς νόμους που προωθεί διαρκώς. Κυβέρνηση-κεφάλαιο-ιμπεριαλισμός βρήκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε μια καθολική επίθεση απέναντι σε ότι δικαίωμα και κατάκτηση μας είχε απομείνει. Ο δίμηνος εγκλεισμός της καραντίνας, τους έδωσε την δυνατότητα να προχωρήσουν την τηλεκπαίδευση. Μια διαδικασία η οποία αποτέλεσε έναν ωμό αποκλεισμό για χιλιάδες φοιτητές και μαθητές που προέρχονταν  από τα φτωχά και λαϊκά στρώματα.

Δεν είμαστε υπέρ της πραγματοποίησης δια ζώσης μαθημάτων χωρίς μέτρα πρόληψης, δεν μπαίνουμε στο δίλημμα τηλεκπαίδευσηή υγειονομική βόμβα. Διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολών: δωρεάν μαζικά τεστ, ολιγομελή τμήματα, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για όλους, αύξηση δρομολογίων των ΜΜΜ, μόνιμες προσλήψεις σε καθαριότητα, ασφάλιση και περίθαλψη για όλους.

Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που αρνείται την ανάγκη μέτρων κρατικής ευθύνης ακόμα και την βασική ανάγκη διεξαγωγής μαζικών τεστ  είναι και τα κρούσματα στα τμήματα της Πολυτεχνικής Ξάνθης. Ήταν ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα στις σχόλες όταν μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας (δυο καθαρίστριες ανά σχολή), όταν δεν γίνονται γενικές απολυμάνσεις των κτιρίων  άλλα ότι προλάβουν να καθαρίσουν οι καθαρίστριες μέσα στο χρονικό όριο που τους δίνεται για να ξεκινήσει το επόμενο μάθημα, όταν τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν μειωθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να  είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον μέσα σε αυτά.

Είναι απαράδεκτη η στάση του ΔΠΘ και της κυβέρνησης ανακοινώνοντας  μόνο τα κρούσματα που βρεθήκαν στην σχολή της Αρχιτεκτονικής, ενώ υπάρχουν και στις υπόλοιπες. Την ίδια στιγμή που έκαναν τεστ σε λιγότερο από 20 άτομα του 3ου έτους αρχιτεκτονικής ενώ στα μαθήματα και στη σχολή παρευρίσκονταν πολλοί περισσότεροι και όλοι οι φοιτητές θα έπρεπε να δικαιούνται δωρεάν διάγνωση και περίθαλψη.

Η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει, δεν είναι μέτρο έκτακτο ούτε μέτρο προστασίας. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που στήνονται στα πανεπιστήμια δεν αφορούν μόνο το ζήτημα των μαθημάτων. Έρχονται να αμφισβητήσουν και να προσπεράσουν τις ζωντανές δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών και την δυνατότητα τους να οργανώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος που χρησιμοποιείται για να σπάσει τις καταλήψεις των μαθητών. Το ενδεχόμενο προχώρημα της θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τους όρους φοίτησής μας και θα αποκλείσει ακόμα περισσότερους από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πανεπιστήμιο διαμορφώνεται ένα τρομερά ασφυκτικό πλαίσιο για τους φοιτητές. Η κυβέρνηση θέλει να τσακίσει ότι δικαίωμα και κατάκτηση κατοχυρώναμε μέχρι σήμερα και να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, που θα μπαίνουν λίγοι και θα βγαίνουν ακόμα λιγότεροι. Σε αυτό στοχεύει η θέσπιση της βάσης του 10 και οι διαγραφές.

Την ίδια στιγμή, η εργασιακή μας  προοπτική είναι αβέβαιη. Η επίθεση στους χώρους της δουλειάς διαμορφώνει μια εργασιακή και κοινωνική ζούγκλα. Θέλουν να μας κάνουν να ζούμε με ψίχουλα και να περιμένουμε συνεχώς επιδόματα πείνας για να τα βγάλουμε πέρα.

Όσο προχωράει η επίθεση στον λαό και στη νεολαία, τόσο το σύστημα θα θωρακίζεται απέναντι στα δίκαια και αναπόφευκτα ξεσπάσματά τους. Θα ενισχύει το αντιδραστικό νομικό του οπλοστάσιο για την καταστολή και την τρομοκράτηση των λαϊκών αγώνων. Για αυτό προχώρησε στην απαγόρευση των διαδηλώσεων, κατάργησε νομικά το άσυλο και κάνει λόγο για ηλεκτρονικές συνελεύσεις. Καταστέλλει τον λαό τη νεολαία με κάθε ευκαιρία ( σχολικές καταλήψεις, διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο, συγκέντρωση ΠΟΕΔΗΝ κλπ). Έχει αναθέσει στην αστυνομία να τρομοκρατήσει τη νεολαία χτυπώντας διαδηλώσεις, προχωρώντας σε αναίτιες συλλήψεις και φυτεύοντας ψεύτικα κατηγορητήρια. Αυτή η πολιτική, της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, στόχο έχει την  εμπέδωση της κρατικής τρομοκρατίας, την καλλιέργεια των πιο αντιδραστικών αντιλήψεων και την περιστολή κάθε δημοκρατικού δικαιώματος

Η περίοδος που μπαίνουμε θα είναι πολύ δύσκολη. Είναι φανερό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το σύστημα προσπαθεί να διαφυλάξει τα κέρδη του αδιαφορώντας για την υγεία και την ζωή μας. Η μόνη διέξοδος για να ανατρέψουμε το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι να αγωνιστούμε ενάντια στα σχέδια τους. Να βγούμε στους δρόμους και να παλέψουμε στο πλάι του λαού και της εργατικής τάξης. Πλάι στους γείτονες λαούς να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι που φοβούνται πιο πολύ από όλα. Έναν λαό που θα παλεύει για την ζωή του. Για αυτό τρέχουν να βγάλουν παράνομες τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, για αυτό επιστρατεύουν τους ροπαλοφόρους ματατζήδες τους απέναντι μας.  Άλλωστε, τόσα χρόνια που έλειψαν οι αγώνες τίποτα δεν πήγε καλύτερα για τον λαό!

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων. Πρέπει να συγκρουστούμε με την κυβερνητική πολιτική. Κόντρα στην απομόνωση και τον ατομικό δρόμο, να κάνουμε τους συλλόγους μας όργανα πάλης και να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Να σταθούμε δίπλα στους δίκαιους αγώνες των μαθητών να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε προοπτική και συνέχεια.

  • ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
  • ΙΣΗ-ΠΛΗΡΗ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ COVID-19 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ-ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ- ΣΤΕΓΑΣΗ- ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
  • ΚΑΤΩ Ο Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ