ΞΑΝΘΗ| Ανταπόκριση από την συγκέντρωση για την κατοχύρωση των μαθημάτων της εξεταστικής (2/6)

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2/6  συγκέντρωση των Αγωνιστικών Κινήσεων στην Ξάνθη με παρέμβαση για τα αιτήματα να μην πραγματοποιηθούν εξεταστικές ηλεκτρονικές ή δια ζώσης και τα μαθήματα του εξαμήνου να θεωρηθούν περασμένα για όλους τους φοιτητές. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις καλέστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη Ηράκλειο την ίδια μέρα, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «φοιτητές ενάντια στην εξεταστική». 

Η συγκέντρωση είχε χαμηλή μαζικότητα, αναντίστοιχη με τις απαιτήσεις. Κόσμος που θεωρεί την αίτηματολογία δίκαιη, αδυνατεί να τη θεωρήσει "εφαρμόσιμη" μπροστά και στην ανυπαρξία φοιτητικού κινήματος και στην απασυγκρότηση των φοιτητικών οργάνων που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας. Η κατάσταση αυτή θέτει αναβαθμισμένα καθήκοντα ξεπεράσματος των δυσκολιών. 
Ως Αγωνιστικές Κινήσεις θέταμε με επιμονή την πρόταση της συνέλευσης του ενιαίου συλλόγου Ξάνθης στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου από τη στιγμή που επιτράπηκαν οι μετακινήσεις φοιτητών προς τις πόλεις σπουδών και συναντούσαν επανειλημμένα τοίχο στη στάση των άλλων δυνάμεων, οπότε και κινήθηκαμε με συλλογή υπογραφών για το σκοπό αυτό. Εν τέλει ορίστηκε από το ΔΣ του συλλόγου συνέλευση για την Τετάρτη 27/5. Η συνέλευση δεν βγήκε, οπότε και πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του ανένταχτου κόσμου που παραβρέθηκε, βοηθώντας στην κατανόηση των διαφόρων πολιτικών απόψεων που τίθονται στο σύλλογο. Η παρουσία κόσμου άσκησε πολιτική πίεση στις υπόλοιπες δυνάμεις (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, BLOCO) ώστε να συμφωνήσουν στην πρότασή μας για εξ αναβολής συνέλευση την Δευτέρα 1/6. Η συνέλευση δεν συμπλήρωσε απαρτία και τη δεύτερη φορά φορά, αλλά είχε το θετικό στοιχείο ότι ένας μικρός αριθμός φοιτητών παραβρέθηκε ξανά, λόγω της αγωνίας του για την εξεταστική που έρχεται. Ως αγωνιστικές κινηθήκαμε με προσπάθεια σύστασης ευρύτερης πρωτοβουλίας φοιτητών για την κατοχύρωση του εξαμήνου, προσπάθεια που δεν απέδωσε, οπότε και έγινε συζήτησης με τους φοιτητές. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι χρειάζεται να συσπειρωθεί μαζικά κόσμος στο δρόμο και δεν αρκεί για την πραγματοποίηση των αιτημάτων μας παρεμβάσεις και σε συγκλήτους οι τμήματα όταν και εάν αυτά γίνουν δια ζώσης ή ηλεκτρονικά.
Υπεύθυνες δηλώσεις, όπως αυτές που καλούνται να υπογράψουν οι φοιτητές του ΑΠΘ προκειμένου να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική εξέταση, προμηνύουν την πανωλεθρία που προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα ακολουθήσει. Oι προσπάθειες πρέπει να συνεχίσουν για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών και την ανάπτυξη πάλης κόντρα στην επίθεση που βιώνουμε. Είναι κρίσιμο οι φοιτητές να βγουμε μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, μέσα από συνελεύσεις και πρωτοβουλίες, να καταδικάσουμε την ηλεκτρονική εξεταστική και να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση των μαθημάτων του εξαμήνου.