ΞΑΝΘΗ| Η απαγόρευση έσπασε! Ανταπόκριση από την πορεία της 17 Νοέμβρη

     Ο λαός και η νεολαία της Ξάνθης το τελευταίο διάστημα βιώνουν καθημερινά το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η έντονη παρουσία δυνάμεων καταστολής στους δρόμους της πόλης. Τρομοκρατία κλιμακούμενης έντασης (βίαιες προσαγωγές νέων στην Κ. Πλατεία και χυδαίες απειλές της αστυνομίας μπροστά σε πολλούς μάρτυρες), η οποία κορυφώθηκε την Τετάρτη 17 Νοέμβρη, ημέρα αγώνα και μνήμης των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

     Μετά από κοινή συνεννόηση του ΣΦΞ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συμφωνήθηκε συγκέντρωση και πορεία να καλεστούν στην Κεντρική Πλατεία στις 17:00, ενώ οι α/α συλλογικότητες τις πόλης καλούσαν αρχικά συγκέντρωση στις 15:00 στο προαύλιο των ΠΡΟΚΑΤ. Οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν με πρωτοφανή κινητοποίηση να επιβάλλουν την υποταγή στην κυβερνητική χουντικής έμπνευσης απαγόρευση και να εμποδίσουν το λαό και τη νεολαία της πόλης να συγκεντρωθεί και να συγκροτήσει πορεία. Νωρίς την ίδια μέρα ο χώρος του Πολυτεχνείου, στον οποίο καλούσε ο α/α χώρος, περικυκλώθηκε και αποκλείστηκε από διμοιρίες ΜΑΤ κλούβες και βανάκια. Λίγο αργότερα κυκλώθηκε και η Κεντρική Πλατεία, όπου καλούσε σε συγκέντρωση ο ΣΦΞ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

     Λόγω της απειλητικής παρουσίας της αστυνομίας και έπειτα από συνεννόηση, η συγκέντρωση του Φοιτητικού Συλλόγου και των οργανώσεων μεταφέρθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε, τηρώντας αυστηρά τις αποστάσεις ασφαλείας και φορώντας μάσκες, φώναξε συνθήματα και λίγο μετά τις 5:30 ξεκίνησε πορεία προς την Κεντρική Πλατεία. Λίγη ώρα πριν, το α/α μπλοκ που μετέφερε το κάλεσμα του από τα ΠΡΟΚΑΤ στην Κ. Πλατεία, περικυκλώθηκε από την αστυνομία, στριμώχτηκε και χτυπήθηκε έντονα. Στη συνέχεια όλοι τους προσήχθησαν. Η πορεία Συλλόγου και οργανώσεων ήταν αρκετά μαζική και πύκνωσε ακόμη περισσότερο καθώς εξελισσόταν, φτάνοντας τα 130 άτομα. Ο κόσμος κατευθύνθηκε προς την Κ. Πλατεία φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας αποστάσεις. Όταν συναντήθηκε με τον σφιχτό κλοιό της αστυνομίας που απέκλειε την είσοδο στην πλατεία, και καθώς η αστυνομία είχε κάνει 29 προσαγωγές αναρχικών, η πορεία έκανε μεταβολή και κατευθύνθηκε προς το αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

     Περισσότερο από 2 ώρες μετά, με τον αλληλέγγυο σύλλογο σταματημένο και απλωμένο στο ίδιο σημείο, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι σταδιακά, με πρόστιμο 300 ευρώ ο καθένας. Στη συνέχεια, ενώθηκαν με το μπλοκ Συλλόγου και οργανώσεων και σχηματίστηκε πορεία που πορεύτηκε από τους κεντρικούς δρόμους μέχρι το Πολυτεχνείο. Η πορεία για άλλη μια φορά συνάντησε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίζουν την είσοδο στα ΠΡΟΚΑΤ, και έτσι σταμάτησε και διαλύθηκε προσεκτικά. Παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, παρά την πρωτοφανή ατυνομοκρατία και τρομοκρατία, παρά την επίθεση, το ξύλο και τις προσαγωγές, για περισσότερο από 3 ώρες, πολλές δεκάδες διαδηλωτές δεν σιώπησαν, δεν τρομοκρατήθηκαν, τίμησαν το Πολυτεχνείο και τη μνήμη των νεκρών του και κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της Εξέγερσης του Νοέμβρη απαιτώντας ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.