ΞΑΝΘΗ| Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΩΣ Ο ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΦΡΑΓΜΟΣ!

Φέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις πανελλαδικές η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αποκλείοντας από τα ΑΕΙ περίπου 40.000 μαθητές! Ως μια από τις διατάξεις του Νόμου Κεραμέως, η ΕΒΕ πετάει μαζικά εκτός τριτοβάθμιας μαθητές κυρίως από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Προσπαθεί να τους εμπεδώσει πως οι σπουδές και η δουλειά με δικαιώματα είναι προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς.
Η ΕΒΕ αποτελεί ταξική και αλύπητη γκιλοτίνα για τα λαϊκά παιδιά των φτωχών οικογενειών, φράζοντας τους τον δρόμο για την είσοδο στην τριτοβάθμια. Είναι τα παιδιά αυτών των οικογενειών που δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην κατακόρυφη άνοδο των βάσεων, που δεν είχαν την δυνατότητα αν πάνε φροντιστήριο ή να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Από τους 103.000 υποψηφίους μόνο οι 63.000 κατάφεραν να μπουν σε κάποια σχολή ενώ πολλά τμήματα έμειναν με κενές θέσεις ή και με μηδέν εισακτέους!
Είδαμε σε πολλές σχολές οι εισακτέοι να περιορίζονται σε μονοψήφιο αριθμό ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης όπου δεν πέρασε κανένας, ενώ οι σχολές Μηχανικών Περιβάλλοντος και Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης από την άλλη θα ξεκινήσουν το ακαδημαϊκό έτος με τους μισούς φοιτητές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Πανελλαδικά δεκάδες τμήματα έμειναν με ελάχιστους ή ακόμα και μηδέν εισακτέους. Τί μέλλει γενέσθαι άραγε για αυτά τα τμήματα; Δεν θα μας φανεί καθόλου περίεργο αν ανοίξει ένας νέος κύκλος συγχωνεύσεων τμημάτων και κλείσιμο σχολών, μιας και η διάθεση τους να μειώσουν τα τμήματα έχει προηγούμενο.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά και συνολικά ο Ν. Κεραμέως αποτελούν τον μαζικότερο ταξικό φραγμό των τελευταίων χρόνων. Τα παιδιά των φτωχότερων στρωμάτων, για αυτούς, δεν έχουν θέση στην τριτοβάθμια και πρέπει να μάθουν από νωρίς την μοίρα τους. Για τα παιδιά αυτά, που ταξικά πετάχτηκαν εκτός τριτοβάθμιας, το υπουργείο λέει ότι θέλει «οι νέοι να έχουν επιλογές», κι έτσι δείχνει το δρόμο για ΙΕΚ και ιδιωτικά κολλέγια, θέλοντας να στήσουν μια τριτοβάθμια εκπαίδευση απροσπέλαστη για τα παιδιά από τις πιο φτωχές και λαϊκές οικογένειες. Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση προετοίμασε το πεδίο με τον νόμο για την τεχνική εκπαίδευση (νόμος 4763/2020), θέλοντας να διοχετεύσει τον κόσμο που δεν θα μπει σε κάποιο ΑΕΙ σε τεχνικές σχολές με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, άρα και λιγότερες απαιτήσεις και διεκδικήσεις. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν συνειδήσεις, την νεολαία να δουλεύει για ψίχουλα χωρίς κανένα δικαίωμα και να θεωρεί την κατάσταση της προσωπική ‘’αποτυχία’’.
Η νεολαία πρέπει να αντισταθεί!
Να πάει κόντρα στην άγρια επίθεση που δέχεται και στο χτύπημα σε κάθε κεκτημένο της δικαίωμα. Να αναζητήσει τη διέξοδο, όχι στον ατομικό δρόμο, αλλά στους συλλογικούς αγώνες της ενάντια σε αυτό το σύστημα που την εκμεταλλεύεται. Γι' αυτό οι κινητοποιήσεις τόσο των μαθητών, όσο και των φοιτητών και των εκπαιδευτικών, πρέπει να συνεχιστούν ενάντια στην ΕΒΕ, αλλά και συνολικά ενάντια στον νόμο Κεραμέως! Να δομηθεί πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Με μαζικούς αγώνες να ανατραπεί ο Νόμος Κεραμέως! Να μην τους περάσει!
°ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ
°ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
°ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ
°ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ